La un show TV matinal din România, este difuzat un moment de dans K-Pop. Două fete se mișcă pe ritmurile dinamice ale unei piese, străină celor mai mulți. Prin acest moment se promovează un festival de cultură asiatică. Cine sunt, totuși, dansatoarele?

RL Chingus-Moment de dans K-Pop la TV

Livia Cîmpeanu și Ana Mitcov, cunoscute sub poreclele de Lev și Riva, sunt pasionate de K-Pop. Fac parte dintr-un grup de dance cover, însă activează și ca duo, sub numele de RL Chingus („chingus” înseamnă „prieteni” în limba coreeană).

Se cunosc din primul an de liceu, fiind colege. Amândouă erau fane anime și se distrau împreună discutând despre episoadele lor preferate din o multitudine de serii. Totuși, dansul nu era un interes special pentru niciuna din ele. Peste aproximativ un an, s-au hotărât să participe la un concurs cosplay, organizat în București. Aveau opțiunea de a pune în scenă un act artistic complementar costumelor. Au decis să danseze, fiind prima dată împreună pe o scenă.

Totuși, de unde K-Pop?

Pasiunea pentru anime le-a oferit legătura spre lumea K-Pop-ului. Lev urmărea cu interes conținut creat de fani anime, precum Animated Music Videos, Cosplay Music Videos și dance covers. Așa a găsit un grup de tineri în cosplay, dansând pe o piesă K-Pop. A fost impresionată de dinamica generală a coregrafiei și i se părea cool. Riva era deja familiarizată puțin cu muzica, deoarece și ea mai urmărise conținut K-Pop, deși nu își amintește exact în ce context.

Contactul cu lumea dansului, în care se regăsesc și azi, l-au avut prin intermediul unei petreceri K-Pop. Lev a mers acolo și s-a făcut observată prin cunoștințele ei extinse în materie de coregrafii. A fost chemată la o audiție pentru un grup de cover în formare. „Inițial am refuzat vehement. Riva nu era cu mine și simțeam că o trădez. Eram foarte panicată, dar persoana care m-a invitat la audiție a tot insistat. Am decis că mă duc, doar să văd ce se întâmplă.”, povestește Lev.

RL Chingus pe scena unui concurs de dans

Desigur, la audiții a fost acceptată. Totuși, era încă îngrijorată că acțiunile ei le vor strica prietenia. A mers la repetiții cu trupa și se simțea foarte bine, mai ales că își dorea de multă vreme să facă parte dintr-un grup de dans. La repetiții le povestea colegelor despre Riva de multe ori, spunându-le că dansează mai bine ca ea. Deci, când Riva a mers și ea la audiție, se formaseră anumite așteptări față de ea.

„Nu știu dacă aveau o părere bună despre mine sau nu, pentru că Lev vorbea în așa fel încât poate credeau că inventează tot. Eu eram foarte speriată să merg acolo, deoarece ele se cunoșteau deja, nu aveam încredere în abilitățile mele și îmi era frică să nu mă fac de râs. Am intrat în sală și am fost întrebată « Ce melodie să îți pun? ». Se pare că am făcut ceva bine, pentru că, începând din ziua aceea, am devenit și eu membră a trupei.”

Scena și prestațiile live

Prin intermediul trupei, au început să urce tot mai des pe scenă, la diferite spectacole și concursuri care promovau K-Pop-ul și cultura coreeană în România. Lev iubește scena de când era mică, este bucuroasă și entuziasmată ori de câte ori are ocazia de a dansa pe scenă. Riva iubește să danseze împreună cu prietenii, însă scena îi provoacă emoții mari. Spune că este atât de stresată de tot ceea ce înseamnă agitația din jurul unei prestații, încât nu se poate bucura de moment.

Deschiderea concertului grupului Halo

Pentru ele, unul din cele mai memorabile momente pe scenă este deschiderea concertului din București a grupului coreean Halo, ce a avut loc în 2018. Trupa din care fac parte Lev și Riva au prezentat un moment coregrafic, o compilație a celor mai populare piese ale grupului.

„Era așa multă agitație în spatele scenei, încât nu m-am mai putut gândi la ce se întâmplă de fapt. Nu știam când vom fi anunțate, așa că am urcat pe scenă foarte brusc și nu am avut timp să mă stresez din cauza faptului că sunt pe scenă. Atunci m-am simțit într-adevăr fericită pe scenă, nu am simțit presiune și chiar am trăit momentul”, spune Riva.

Ce se află în spatele a 3 minute de dans

În ceea ce privește susținerea de acasă, părerile sunt împărțite. Totuși, Lev și Riva spun că deși nu se simt mereu încurajate, nici nu pot vorbi despre descurajare.

„Mama are momente în care nu e de acord, dar mai mult din cauză că vede cât efort depunem și cât ne chinuim să facem chestia asta. Într-adevăr, rezultatele nu sunt uneori pe măsură. Nu îți dai seama câtă muncă e în spatele unui video de 3 minute, însă noi, fiind cele care am depus acel efort, vedem altfel situația.”

Pe lângă facultate și învățat coregrafii, fetele organizează și workshop-uri K-Pop în capitală. Ideea a pornit din dorința proprie de a-și dezvolta abilitățile de dans, deoarece, prin faptul că explică mișcările altor persoane, le înțeleg și ele mai bine. În plus, era o șansă să întâlnească mulți oameni și să se întâlnească cu personalități și idei diferite. Au primit și o ofertă din partea unei săli de dans să țină workshop-uri K-Pop și acolo, astfel că acum activează în două locuri.

„A fost foarte random. Am filmat un cover la acea sală, am plecat, dar îmi uitasem apa și m-am întors după ea. Oamenii de la sala respectivă erau adunați și vorbeau între ei. Când m-au văzut, mi-au propus să mă ocup de workshop-uri K-Pop, deoarece voiau de multă vreme să introducă așa ceva în programul lor.”, își amintește Lev.

Pentru ca dance cover-urile lor să arate cât mai bine, Lev și Riva au grijă și la vestimentație. Își dau silința să poarte îmbrăcăminte care să semene cu ceea ce poartă artiștii pe scenă.

„Costumațiile merg pe principiul te descurci. E cea mai stresantă parte pentru noi, pentru că noi filmăm sâmbăta și vineri seara ne întrebăm « Cu ce ne îmbrăcăm? ». Dacă nu avem nimic în garderobă care să se potrivească ideii coverului, mergem la cumpărături și ne plângem buzunarele 3 săptămâni. Dacă mai ai nevoie de accesorii le iei, le coși, e foarte DIY totul. Ultima oară, înainte să filmăm, am stat 4 ore prin magazine, comparând haine și încercând să le potrivim și să le combinăm, ca să iasă ce voiam noi.”

Experiența din Coreea de Sud

Eram și suntem mari fane busking. Ne-am zis clar că mergem în Coreea și facem treaba asta.

RL Chingus

În 2018, au plecat amândouă în Coreea de Sud timp de o lună, fiind o excursie pe care și-au propus-o de când erau în liceu. Ca orice turist, voiau să viziteze locuri, să încerce mâncarea și să cunoască locuri noi. În plus, voiau să vadă și să trăiască live experiența de busking. Busking se referă la prestarea de acte artistice în locuri publice. În Coreea de Sud, este o practică foarte întâlnită, în special în regiunea Hongdae din Seul, unde poți găsi la orice oră grupuri de tineri care interpretează dansuri sau melodii, în special K-Pop, pentru oamenii care trec în zonă. Mulți performeri ajung să fie populari datorită busking-ului și să debuteze, mai apoi, ca artiști K-Pop.

Încă nu știau cât de complicat este, de fapt, să faci un show de busking. E nevoie de anumite echipamente, de programare, nici locația nu poate fi aleasă la întâmplare.

„Unele lucruri ne puneau moralul la pământ. Starea noastră era super-hype, depresie, super-hype, depresie. Dar nu suntem genul de oameni care stau triști foarte mult timp, ne reveneam repede, pentru că tot timpul era ceva de făcut. De asta nu prea dormeam noaptea. Dacă dormeai, pierdeai timp în care puteai face atâtea lucruri.”

Cea mai vizionată încărcare (peste 1 milion de vizualizări) de pe canalul RL Chingus. Clip busking din Coreea de Sud

Chiar dacă au stat doar o lună acolo, au legat prietenii care rezistă și doi ani mai târziu. Consideră că timpul petrecut acolo a fost life changing. Dacă din 2018 au rămas cu amintiri despre locurile pe care le-au văzut, 2019 le-a adus mai multe legături de prietenie. Au ajuns să fie recunoscute în contextul busking-ului tot mai des și erau invitate să participe în show-urile altora.

A fost o călătorie, o experiență cu adevărat unică.

Riva

Au observat o mare diferență între nivelul de entuziasm al coreenilor, comparativ cu cel al românilor. Când dansează în România, publicul își exprimă susținerea foarte vocal, în timp ce coreenii sunt mai reținuți.

„Noi țipam, ei nu țipau. Ne-a pus la pământ. Ne-am gândit că nu suntem destul de bune, din moment ce nimeni nu reacționa. Dar, după un timp, am înțeles că așa sunt ei, preferă să privească mai mult. Și am tras de noi să ducem dansurile la bun sfârșit, fără să ne descurajăm, până am ajuns să ne obișnuim complet cu atmosfera. Probabil am evoluat și noi pe parcurs, pentru că nu mai era nici publicul așa pasiv de la un moment dat.”, a spus Lev.

Deocamdată nu au motive să renunțe la această pasiune. Chiar dacă uneori este obositor, dansul și tot ceea ce este legat de activitatea pe care o desfășoară ca fane K-Pop sunt foarte importante. Așa că vor continua să persevereze, susținute de miile de fani, virtuali și nu numai.

Leave A Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.