„Caii te cunosc și te simt, trebuie doar să îi lași să te ajute.”

Un colț de rai plin de cai – așa s-ar descrie Centrul de Echitație și Hipoterapie din Băița, un sat din județul Maramureș. E un colț de rai în care îți găsești liniștea, atât pe cea interioară, cât și pe cea exterioară și în care, odată ajuns, îți dai seama de un adevăr general valabil – fericirea și starea de bine se găsesc în natură, pe lângă animale.

Animalele pot oferi un suport emoțional deosebit și, pe lângă relația de armonie și iubire pe care mulți dintre noi o avem cu animalele noastre de companie, ele sunt folosite și în alte scopuri. Terapia asistată de animale este o practică relativ nouă în domeniul psihoterapiei alternative, dar care ajută clienții cu diferite probleme să proceseze și să se vindece de traume, anxietăți și experiențe dificile. Este folosită mai ales în tratarea afecțiunilor fizice, locomotorii, neurolocomotorii, probleme de echilibru, de mobilitate sau spasticitate.

Un studiu realizat de PATH (Professional Association of Therapeutic Horsemanship) pe diferite grupe de vârstă care practică hipoterapia arată schimbări benefice în comportamentul și psihicul acestora, după doar 6 luni de monitorizare. Persoanele studiate aveau între 2 și 65 de ani și sufereau atât de afecțiuni fizice, cât și psihice.

Există mai multe tipuri de terapie asistată de animale. EAP (Equine-Assisted Pshychoterapy) este condusă de un psihoterapeut care folosește cai în tratarea pacienților și pentru rezolvarea afecțiunilor cu care se confruntă. În această terapie, calul este un mijloc puternic în relația client-psihoterapeut și poate facilita o mai bună comunicare și înțelegere între aceștia. EAL (Equine Assisted Learning Therapy) se focusează pe dezvoltarea și îmbunătățirea deprinderilor de viață, cum ar fi comunicarea, respectul, conștiința de sine și încrederea în sine sau relaționarea cu cei din jur. Hipoterapia este o metodă de terapie ocupațională, terapie fizică și logopedie, care folosește cai dresați în tratamente.

Alexandru Sabău este proprietarul fermei Hipopas din Băița, Maramureș și  lucrează cu oameni care suferă de afecțiuni variate, de la anxietate generalizată, depresie, stres posttraumatic, sindrom Down, până la ADHD și autism. „E important să creezi o conexiune cu animalul. Aceasta nu se va realiza din prima, bineînțeles, dar la asta lucrăm, în principal. Odată ce cunoști calul, și el te cunoaște pe tine, se poate face magie. Lucrăm cu emoții și stări sufletești, de aceea cred că echitația este mai mult un sport al sufletului și al minții.”

„Cel mai des vin copii care suferă de scolioză sau alte afecțiuni ale spatelui survenite din cauza ghiozdanelor foarte grele pe care le poartă zilnic. Hipoterapia are efect foarte bun asupra posturii, pentru că, în timp ce călărești pui în funcțiune toți mușchii piciorului și ai coapsei. De aici se începe, de fapt, lucrul pentru un spate sănătos și o poziție corectă.”

Nea’ Sandu, așa cum îi spun toți cei care îi calcă pragul, ajută de mai bine de două decenii copiii și adulții cu dizabililăți să se integreze mai bine în societate și să se cunoască mai bine pe ei înșiși. El oferă o nouă perspectivă asupra bolii și a vieții în general – caii sunt vindecătorii oamenilor și te pot transforma în bine.

A făcut cursuri de terapie asistată de animale pentru a învăța cum să dreseze caii pentru interacțiunea om-animal și pentru probleme variate cu care se pot confrunta cei doi în interacțiune. Spune că a fost o muncă grea, care necesită multă răbdare din partea amândurora. „Toți caii au fost cumpărați special pentru a fi dresați pentru terapie. Pentru a ajunge la stadiul în care pot lucra cu copiii, e nevoie cam de doi-trei ani de muncă susținută. Dresajul îl facem începând de vârsta de trei ani. Cu unii a fost mai greu și a trebuit să renunț la ei, pe alții am văzut progrese rapide. Simțeau când eram epuizat sau când nu eram mulțumit de munca lor și încercau mai mult. Simt precum copiii, poate mai mult.”

Cum funcționează hipoterapia     

Într-un loc în care parcă totul e posibil și în care magia se întâmplă, oamenii vin să cunoască cei patru cai care îi vor ajuta să privească viața cu alți ochi. Nadia, Iancu, Palomina și Lucky sunt antrenați zilnic pentru a oferi cea mai potrivită terapie pentru fiecare persoană în parte. Exercițiile sunt concepute pentru a ajuta atât fizicul, cât și psihicul. „Se începe cu exerciții de relaționare și împrietenire cu animalul și învățarea comenzilor de bază, cum pornim calul, cum ținem frâiele, cum stăm pe șa. Toate astea reprezintă baza, pe care, dacă o avem, putem face orice cu animalul. După asta urmează exercițiile de echilibru, de postură, exerciții mai grele pentru fizic, dar și pentru minte, pentru că trebuie să fii mereu atent la animal. El depinde de tine, dar și tu de el. Aveți o relație controlată de fiecare în parte, e ceva ce nu poți să explici, trebuie să trăiești. Apoi, se trece la un alt nivel și ne ocupăm de fiecare problemă în parte. După ce mi se comunică problema, începem să lucrăm anumite zone de interes. Pentru anxietate avem o metodă, pentru ADHD alta și tot așa. Caii știu ce au de făcut, dacă îi lași.”

Hipoterapia în tratarea anxietății

Sara are 14 ani și merge la hipoterapie de aproximativ 4 ani, pentru a scăpa de problemele de anxietate majoră și relaționare cu cei din jur. Spune că de când practică hipoterapia s-a schimbat în bine, e mult mai deschisă cu colegii la școală, nu îi mai e frică să își spună părerile și are mai multă încredere în ea și în talentele ei.

„La început îmi era așa frică de cai, că nici nu voiam să mă apropii de unul. După, încet-încet, am reușit să mă urc singură pe el și să îi dau comenzi. Am învățat cum să comunic cu el și cum să îi dau comenzile care trebuie. Trebuie să fii ferm, dar iubitor în același timp, ca să te asculte. După primele două ședințe, simțeam că încep să o cunosc pe Nadia și ea pe mine. Câteodată, chiar simțeam că mă împrietenesc mai bine cu ea decât cu oamenii.”

Centrul de Echitație Hipopas din Băița, Maramureș e situat la 15 km de orașul Baia Mare și dispune de cai de rasă, manej pe nisip, teren de antrenament și tot echipamentul necesar pentru călăreți.

Foto articol: Alexander Drummer on Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.