Când vorbim despre investiții, primele două lucruri la care ne gândim sunt înmulțirea banilor sau achiziționarea de bunuri și servicii care ne îmbunătățesc traiul ori, pur și simplu, ne satisfac anumite dorințe și nevoi de moment. Fiecare categorie aduce cu sine o doză de risc, însă o minimă educație financiară ne poate scuti de pierderi, alegeri și decizii nechibzuite.
În ultimii 10-15 ani, datorită avansului tehnologic și, pe de-o parte, din cauza crizei economice din anul 2008, domeniul investițional și-a extins granițele, având în clipa de față mai multe modele și elemente decât în trecut. O tehnologie inovatoare venită să rezolve, într-o măsură, criza este blockchainul. Apărută, inițial, pentru a soluționa problemele sectorului financiar, acaparează în fiecare zi industrii noi: auto, gaming, supply chain, asigurări ș.a.m.d.
Începuturi blockchain. bitcoin & altcoins
Blockchain este un sistem care ne dă „posibilitatea să trimitem bani direct și în siguranță de la unii la alții, fără să trecem printr-o bancă, o companie de carduri de credit sau Pay Pal. În locul unui Internet al Informației, avem Internetul Valorii sau al Banilor. Este, de asemenea, o platforma pe care toată lumea poate să determine ce este adevărat – cel puțin în ceea ce privește informația structurată înregistrată. La nivelul său fundamental, este un cod open source: oricine îl poate descărca gratuit, îl poate derula și îl poate utiliza pentru a elabora instrumente noi care să gestioneze tranzacțiile online. Astfel, are potențialul să dezlănțuie nenumărate aplicații noi și posibilități, care nu s-au materializat până acum, dar care au potențialul să transforme o mulțime de lucruri”. (Don & Alex Tapscott, în cartea Revoluția blockchain)
Fiind un protocol descentralizat, transparent, imuabil, rapid și bine securizat, viteza de adopție este fulminantă – mai nou în rândul instituțiilor, bancherilor, dar mai ales în rândul persoanelor obișnuite. Blockchainul le permite oamenilor, pentru prima dată în istorie, să demonstreze clar și concret anumite aspecte ale unui activ digital: proprietatea, autenticitatea, istoricul tranzacțiilor și locația, fără implicarea unei terțe părți.
Fenomenul blockchain a început să ia amploare odată cu lansarea, în 2009, a criptomonedei Bitcoin. În timp, Bitcoin a devenit un store of value, „aurul digital”, prin care oamenii își protejează banii sau economiile de inflație, grație numărului limitat de unități disponibile (21 milioane de monede Bitcoin în total). În altă ordine de idei, investiția în Bitcoin – mai târziu în altcoins – se poate transforma într-o afacere profitabilă dacă are în spate un fundament și o viziune corespunzătoare.
Apariția Bitcoin în spațiul financiar a însemnat începutul digitalizării economiei, fapt pentru care suntem aproape nevoiți să înțelegem ce sunt criptomonedele, cum funcționează și ce implicații au.
În esență, criptomonedele reprezintă o formă de active digitale securizate prin criptografie, bazate pe tehnologia blockchain – un grup de calculatoare angrenate într-o rețea, care rezolvă simultan ecuații matematice avansate, pentru a menține rețeaua sigură și operativă. Calculatoarele își însușesc numele de „nod”, devenind validatoare ce se asigură că tranzacțiile efectuate în interiorul acestei rețele de „blocuri înlănțuite” – denumite și registru distribuit – nu sunt fraudate în vreun fel. În cazul Bitcoin, un „bloc” este creat o dată la 10 minute și conține 1MB de date.
Spre deosebire de dolarul american, emiterea de criptomonede și tranzacțiile nu sunt în niciun fel controlate de stat sau diverse organizații centrale. În consecință, probabilitatea unui atac asupra rețelei scade substanțial, în comparație cu sistemele centralizate.
Conform unui raport al exchange-ului Crypto.com, se estimează că numărul oamenilor care folosesc criptomonede, la nivel global, depășește 100 de milioane de utilizatori în ianuarie 2021. Mai mult, studiul companiei de consultanță financiară deVere relatează faptul că 70% dintre clienții săi cu vârste de peste 55 de ani au investit deja în criptomonede în 2021 sau au de gând să o facă, în ciuda asocierii frecvente a criptomonedelor cu tinerii investitori.
Un alt aspect de luat în considerare este capitalizarea totală a pieței monedelor digitale. În numai 2 ani – din 6 mai 2019 până în 31 mai 2021 – piața crypto a înregistrat o creștere de aproximativ 757.96%, de la 176.089 miliarde de dolari, până la 1.511 trilioane. Capitalizarea maximă atinsă este de 2.576 trilioane de dolari, începând cu data de 10 mai 2021.
În mai puțin de 5 ani de la lansarea Bitcoinului, și alți dezvoltatori începeau să își construiască propriile monede, supranumite altcoins (alternative coins). În aceeași măsură, altcoinuri precum Litecoin sau Ethereum s-au folosit de blockchain pentru a-și dezvolta și securiza ecosistemul și valoarea. Deși aceste criptomonede folosesc blockchain, fiecare abordează piața dintr-o perspectivă diferită. Litecoin este „argintul digital”, în raport cu Bitcoin, pe când Ethereum și-a dorit să rezolve anumite neajunsuri și limitări cu privire la codare, introducând în spațiul crypto conceptul de smart contract; automatizarea unor sarcini tehnice.
Pentru a aprofunda înțelegerea dintre Bitcoin și celelalte criptomonede, devine utilă trecerea în revistă a celor doi algoritmi principali de consens ai tehnologiei blockchain.
În primul rând, un algoritm de consens reprezintă un mecanism care permite utilizatorilor sau programelor să se coordoneze într-un cadru distribuit, fiind esențial să se asigure că toți agenții implicați în sistem pot conveni asupra unui singur adevăr referitor la tranzacțiile care se întâmplă în rețea, chiar dacă vor exista unii care eșuează.
Satoshi Nakamoto, creatorul anonim al Bitcoin, a propus un sistem de coordonare al participanților, denumit Proof of Work. În acest caz, validatorii sau „minerii” rețelei, mai exact, pentru a ajunge la consens, se întrec în rezolvarea unui puzzle criptografic pentru a obține, mai apoi, o recompensă în funcție de locurile pe care le ocupă în clasament; recompensele consistă, în general, din moneda nativă a protocolului. O condiție pentru a concura cu ceilalți mineri și pentru a fi eligibil pentru crearea de noi „blocuri” valide este achiziționarea de hardware specializat(ASICs). Având în vedere că procesul minării consumă extrem de multă energie electrică și este foarte costisitor, soluții ca Proof of Stake au apărut pentru a combate această problemă.
Spre deosebire de modelul Proof of Work, în Proof of Stake nu mai putem vorbi despre putere computațională și consum de energie electrică uriaș, și nici despre „mineri”; validatorii folosesc un calculator simplu. Pentru a putea deveni validatori, aceștia sunt nevoiți să depoziteze o anumită cantitate de monede în rețea. Cantitatea blocată determină validatorul care va făuri următorul „bloc”. Procentul monedelor aflate la staking determină, de asemenea, eficiența securității rețelei. Ca recompensă, validatorul nominalizat ulterior primește comisioanele asociate tranzacțiilor din „blocul” tocmai verificat și creat.
criptomonede de top. Aplicabilitate și scop
La momentul actual, piața crypto este împânzită de un număr impresionant de criptomonede: 10,163. Fiecare proiect în parte, deși modelat după moneda primară, se prezintă ca o versiune modificată și îmbunătățită a Bitcoin; un concurs al inovației, al elasticității pieței. Vom analiza mai jos câteva dintre cele mai importante criptomonede, altele decât Bitcoin.
- Ethereum(ETH)
Ethereum este o platformă software specializată în execuția de smart contracts și construirea de DApps (Decentralized Applications) – aplicații descentralizate – într-un sistem care rulează fără oprire, este sigur contra fraudei și interferenței cu anumiți intermediari. Încă de la început, scopul din spatele Ethereum a fost de a crea o suită de oportunități financiare descentralizate pe care oricine să le poată folosi gratuit, indiferent de naționalitate, etnie sau credință. Aplicațiile rețelei funcționează cu ajutorul tokenului criptografic specific platformei, Ether. Ether (ETH) joacă rolul unui vehicul pentru deplasarea pe blockchainul Ethereum, fiind căutat de marea majoritate a programatorilor pentru a dezvolta și rula aplicații prin prisma acestuia. De altfel, este folosit și de investitori care îl tranzacționează la o viteză considerabil mai ridicată decât cea a Bitcoin. Lansat în 2015, Ether valorează la momentul scrierii articolului în jur 2,600 de dolari și este a doua criptomonedă ca mărime în spațiul crypto, cu o capitalizare de aproximativ 300 miliarde de dolari.
- Cardano(ADA)
Cardano este un blockchain Proof of Stake de generația a 3-a, construit cu ajutorul mai multor ingineri, matematicieni și experți criptologi prin intermediul abordării științifice. Unul dintre co-fondatorii Cardano este Charles Hoskinson, fost membru în echipa Ethereum. Dezvoltatorii au dat naștere blockchainului în urma unei experimentări masive și a unor feedbackuri de la profesioniști din domeniu. Cercetătorii aflați în spatele proiectului au la activ peste 90 de lucrări scrise despre blockchain, ceea ce îi conferă rețelei o fundație solidă. Cardano a fost denumit de către unii „ucigașul” Ethereum, deoarce este capabil de o mai bună scalare. Cardano își propune, de asemenea, să devină sistemul de operare financiar al lumii, prin oferirea de soluții pentru interoperabilitatea între blockchainuri, trasabilitate, management de identitate și fraudă electorală, printre multe altele. Fundația Cardano face eforturi constante pentru a-și extinde influența și aportul, fapt pentru care sunt deja prezenți în școlile din Etiopia cu scopul îmbunătățirii sistemului educațional. Protocolul deține propria monedă, numită Ada. În momentul de față, Ada se tranzacționează la valoarea de 1.65 dolari și are o capitalizare de aproape 53 miliarde de dolari.
- Polkadot(DOT)
Polkadot este un blockchain unic, de tip sharded multi-chain, care reunește mai multe blockchainuri specializate într-un singur ecosistem unificat. Blockchainurile conectate la Polkadot operează în paralel ca parachains pentru a accesa consensul Proof of Stake de validare a tranzacțiilor și securitate al rețelei. Polkadot își propune să rezolve două dintre problemele esențiale ale sistemelor bazate pe blockchain: scalabilitatea și guvernanța. Datorită rețelei sharded multi-chain, Polkadot procesează multiple tranzacții pe mai multe „lanțuri” în paralel, eliminând problema blocajelor care se pot produce atunci când sunt efectuate una după alta. Această putere de procesare paralelă îmbunătățește notabil scalabilitatea, viteza de adopție și creșterea ulterioară. Cât despre conceptul de guvernanță, Polkadot este un sistem permisibil, lăsând comunitățile asociate să își guverneze rețelele după bunul plac. În plus, fiecare comunitate menține o cantitate de stake pentru viitoare decizii ale blockchainului Polkadot în ansamblu. La fel ca în celelalte cazuri, și Polkadot deține o monedă a protocolului. DOT se tranzacționează la suma de 22.10 dolari și are o capitalizare de 20,8 miliarde de dolari.
- Chainlink(LINK)
Chainlink este o rețea oracle descentralizată, care leagă blockchainuri de seturi diverse de date din lumea fizică, precum: evenimente, fluxuri de date sau metode de plată străine pentru blockchain; informațiile care nu sunt native protocolului respectiv îi pot fi comunicare blockchainului cu ajutorul unui oracle descentralizat. Cu alte cuvinte, Chainlink își dorește să devină o punte între datele tradiționale și tehnologia blockchain. Sistemul permite contractelor inteligente – smart contracts – să interfereze cu informații din lumea reală, cu acces la resurse de date cheie, într-un mod cât se poate de sigur. Soluțiile Chainlink au aplicabilitate atât în sfera companiilor de asigurări și a lanțurilor de aprovizionare, cât și în zona bancară. Pentru ca operatorii nodurilor să fie recompensați în urma activității în rețea, Chainlink și-a construit tokenul LINK, evaluat la o valoare de piață de 13 miliarde de dolari. Prețul de tranzacționare este de 30.26 de dolari.
- Litecoin(LTC)
Litecoin este una dintre primele criptomonede care urmează structura Bitcoin, cunoscută printre utilizatori ca „argintul” din sfera crypto. A fost fondată în anul 2011 de către Charles Lee, un fost inginer Google și se bazează, la fel ca Bitcoin, pe o rețea globală de plăți open-source, necontrolată de vreo autoritate centrală. Litecoin (LTC) diferă de Bitcoin prin rata mai mare de generare a „blocurilor” – viteză de confirmare a tranzacției mai rapidă – și folosirea funcției scrypt ca schemă Proof of Work. Pe lângă dezvoltatori, un număr tot mai evident de comercianți acceptă plata cu Litecoin. În prezent, capitalizarea monedei se ridică la 11 miliarde de dolari, se tranzacționează la 182.32 dolari, fiind a 14-a în lista criptomonedelor. Așadar, Litecoin poate fi folosită oriunde în lume de către oricine, fie în scopul trimiterii unor bani la comisioane mai reduse decât cele ale băncilor, în câteva secunde, fie în scopul investiției și deținerii unor unități.
- Stellar(XLM)
Stellar este o platformă open-source pentru valute și plăți, care permite crearea, trimiterea și tranzacționarea tuturor formelor digitale de bani – dolari, pesos, euro, bitcoin și altele. A fost concepută pentru ca toate sistemele financiare ale lumii să poată colabora împreună într-o singură rețea. Stellar rulează pe blockchain pentru sincronizarea rețelei și susține zi de zi milioane de tranzacții mai rapide, mai ieftine și mai eficiente din punct de vedere energetic decât cele efectuate pe alte blockchainuri. De la lansarea din 2015, Stellar a suportat peste 450 milioane de operațiuni exercitate de peste 4 milioane de conturi individuale. De altfel, atât companii mari – IBM, Deloitte etc. – cât și companii startup au ales Stellar pentru a muta bani și accesa noi piețe. Blockchainul Stellar deține, desigur, propria criptomonedă, Lumen (XLM), necesară în cantități mici la formarea conturilor și efectuarea tranzacțiilor. XLM are o capitalizare de piață de 9 miliarde de dolari și se tranzacționează pe 31 mai 2021 la 0.3916 dolari.
- VeChain(VET)
VeChain este o platformă blockchain care înregistrează ce se întâmplă la fiecare nivel într-un lanț de aprovizionare și combină trackingul fizic cu înregistrări blockchain pentru a putea urmări produsele din lumea reală de la producție până la distribuție, ajutând la transparență și prevenirea fraudei. VeChain întoarce capete în lumea blockchain tocmai datorită sistemului anti-fraudă pe care îl gestionează, prin care consumatorul se poate asigura de autenticitatea achiziției. Inițial, blockchainul a fost conceput pentru a identifica posibile imitații ale produselor, dar pe parcursul timpului a fost folosit de corporații pentru a urmări aproape orice – de la vin până la construcție de mașini (VeChain colaborează cu Renault, BMW și alte companii constructoare de mașini din Europa și Asia). Cum se întâmplă acest lucru? Rețeaua îi atribuie produsului o identitate unică, apoi se folosește de senzori pentru a urmări detaliile fiecărui stagiu al procesului. În acest fel, companiile se asigură că produsele sunt manipulate cinstit, iar consumatorii că au făcut o achiziție legitimă. VeChain a fost creat în anul 2015 de către Sunny Lu, fostul CIO al Luis Vuitton China, iar moneda companiei, VET, cu o capitalizare de piață de 7,6 miliarde de dolari, se tranzacționează în momentul actual la 0.1186 dolari.
- Tron(TRX)
Tron este un blockchain avansat, creat în 2017 de către antreprenorul tech, Justin Sun, cu scopul de a liberaliza industria distribuției de conținut prin intermediul unor instrumente, platforme și protocoale fără permisiuni, astfel că oamenii vor avea acces la materiale fără restricții geografice, cenzură sau limitări. Fiind o rețea care permite smart contracts, Tron le oferă programatorilor posibilitatea de a dezvolta și implementa aplicații descentralizate care pot fi proiectate pentru absolut orice scop, incluzând gamingul, platformele de schimburi monetare descentralizate, platformele deschise de împrumuturi etc. Tron își propune, mai exact, folosind caracteristicile tehnologiei blockchain și ale peer-to-peer (P2P), să aducă creatorii de conținut în legătură directă cu consumatorii prin dizolvarea terților, ceea ce înseamnă un cost general mai redus pentru consumator și o gestiune mai eficientă a încasărilor directe pentru creatorul de conținut. Prin analogie, Netflix, fiind o platformă centralizată de divertisment, va percepe întotdeauna un comision din abonamentul clientului, deoarece găzduiește și promovează filmele și serialele vizionate pe platformă. Adesea, comisioanele sunt foarte mari, implicit o parte importantă din venituri merg către platforma mamă. Tron vine să replice acest model de business, însă o face pe un blockchain public, cu o capacitate de stocare distribuită și la un cost mai rentabil, eliminând intermediarul. Oricine va putea să găzduiască conținut de divertisment digital în această rețea. Producătorii de conținut se vor putea bucura de plată directă din partea consumatorilor. Rețeaua Tron are și propria sa criptomonedă, denumită Tronix (TRX), care se tranzacționează la 0.07493 dolari, având o capitalizare în jurul valorii de 5,4 miliarde de dolari. În plus, Tronix poate fi folosită de către consumatori pentru a putea accesa conținutul creatorilor din sistem.
Cum investim în crypto. Modalități
Investițiile în proiectele crypto se realizează în interiorul platformelor de tranzacționare și funcționează, în mare parte, pe principiul cererii și ofertei. Înainte de a recurge la serviciile de tranzacționare, un investitor are nevoie să își creeze un cont pe un exchange crypto, să își verifice contul prin câteva documente, dacă este cazul, urmând să își aleagă o metodă de plată pentru depunere în fiat, cum ar fi: cont bancar, card de debit sau credit. La sume mai mari investite, se recomandă un portofel extern pentru securitate.
Pasul 1 – Alegerea unui exchange
Crearea unui cont pe un exchange permite cumpărarea și vânzarea sau păstrarea criptomonedelor. În general, este bine ca exchange-ul ales să le permită utilizatorilor să își poată retrage criptomonedele într-un portofel extern. Majoritatea schimburilor valutare crypto sunt încă centralizate, așadar impun KYC (Know Your Customer). Astfel de exchange-uri sunt: Coinbase, Kraken, Gemini sau Binance.
Pasul 2 – Conectarea exchange-ului ales la o metodă de plată
Odată ales exchange-ul, pentru a putea confirma o metodă de plată, investitorul este nevoit să ofere platformei câteva documente care îi atestă identitatea. Aceste documente pot include o fotografie cu permisul de conducere, CNP-ul sau câteva informații cu privire la angajatorul și sursa fondurilor sale. Informațiile oferite depind de regiunea în care se află și de legile după care funcționează. După ce exchange-ul a confirmat contul, investitorul este gata să aleagă prin ce depune bani fiduciari în cont: cont bancar, card de debit sau credit. În unele cazuri, băncile pot să refuze depunerea din cauza politicilor interne. Mai mult, fiecare exchange percepe un comision la depunere, în funcție de opțiunea de plată (Binance – 0% comision la depozit bancar, 1,8% cu card Visa sau Mastercard). De asemenea, exchange-urile sustrag o taxă de tranzacție.
Pasul 3 – Plasarea unui ordin de cumpărare
Acum că metoda de plată este confirmată, investitorul este pregătit să cumpere Bitcoin și alte criptomonede. Exchange-urile oferă, astăzi, mai multe opțiuni de comenzi și de a investi. Aproape toate exchange-urile oferă modalități de comandă precum market și limit, iar unele inclusiv stop-loss. Dintre toate schimburile crypto amintite mai sus, Kraken oferă cele mai multe tipuri de comenzi: market, limit, stop-loss, stop-limit, take-profit și take-profit limit.
Pasul 4 – Stocarea sigură într-un portofel
Portofelele pentru active digitale ajută investitorul să își protejeze într-o mai mare măsură sumele investite. Stocarea monedelor într-un wallet extern asigură investitorul de controlul individual al activelor și fondurilor. De altfel, în cazul în care exchange-ul are probleme de natură infracțională, activele dintr-un portofel extern rămân neatinse. Unele walleturi au mai multe caracteristici decât altele; de exemplu, schimbul dintr-o criptomonedă în alta. Criptomonedele pot fi stocate în hot wallets sau cold wallets.
Viziune long-term vs viziune short-term
Înainte de a începe tranzacționarea cu instrumente financiare, investitorii își aleg și își construiesc, de regulă, o strategie de intrare și de ieșire de pe piețe. În funcție de strategia pusă la punct, așteaptă profit pe termen scurt, mediu sau lung. Există mai multe metode de a tranzacționa pe termen scurt – day trading, swing trading, trend trading etc. – care presupun o înțelegere aprofundată a mișcării prețului, graficelor din piață și a indicatorilor de analiză a graficelor. Traderii încearcă să profite de pe urma volatilității pieței, deschid și închid ordine de cumpărare mai des și așteaptă profituri mai mici în comparație cu investitorii, care depun capital constant, au un orizont de timp larg – ani sau decenii – și așteaptă o rentabilitate mai consistentă. Dacă traderii analizează, în general, grafice și mișcări ale pieței, investitorii întotdeauna se folosesc de factori fundamentali pentru a identifica potențiale oportunități de investiție.
Riscuri investiționale. riscuri tehnice
Spațiul crypto poate veni cu beneficii uriașe, însă nu este lipsit de riscuri. Principalul risc asociat criptomonedelor este reprezentat de volatilitatea ridicată din cauza manipulării, dar și a emoției existente pe piață (ex.: persoane care vând în pierdere). Nu de puține ori am asistat la scăderi bruște, parabolice. Exchange-urile, deținătorii de trusturi media sau influencerii pot crea speculații care, mai apoi, să ducă la manipularea prețului.
Având în vedere reglementarea precară a criptomonedelor, mulți investitori sunt speriați, deoarece nu au o înțelegere integrală a obligațiilor fiscale și a evidențelor pe care trebuie să le păstreze.
Un alt risc este constituit de incidentele de furt din portofelele personale sau direct din exchange-uri. Hackingul rămâne, totuși, o amenințare constantă dacă protecția și stocarea criptomonedelor nu se realizează eficient. În cazul unei pierderi sau al unui furt, investitorul nu își mai poate recupera activele, iar tranzacțiile greșite – trimise la altă adresă – sunt ireversibile. În unele situații, exchange-urile centralizate pot restitui o parte din suma pierdută.
Există, de altfel, riscul ca investitorul să își piardă cheia privată sau fraza de recuperare a walletului. Aceste parole se generează o singură dată, iar pierderea lor reprezintă pierderea întregii sume din portmoneu.
Câteva exchange-uri permit retrageri doar în dolari, altele permit în euro, lire sterline, cerând o sumă minimă ridicată de retragere în bani fiat.
Disclaimer: Investiția în criptomonede este extrem de riscantă, speculativă și îți poate afecta capitalul. Acest articol nu este o recomandare a StudentPress și nici a autorului de a investi în criptomonede sau în alte ICO-uri (Initial Coin Offerings). StudentPress sau autorul articolului nu își asumă o posibilă pierdere. Înainte de luarea unei decizii investiționale, documentarea în prealabil este vitală.