Cât de greu este să fii fotograf pe cont propriu?

    Cât de greu este să fii fotograf pe cont propriu? Mi-am pus întrebarea asta de mai multe ori când m-am gândit la fotografie ca la un posibil domeniu în care mi-ar plăcea să lucrez pe viitor. Sunt sigură că nu sunt singura persoană care și-a pus această întrebare. 

    Fotografia poate părea, cel puțin la început, un domeniu foarte simplu, dar pe parcurs, ea se concretizează în ceva destul de complex, într-un domeniu în care ai nevoie de creativitate, ambiție și devotament. Desigur, fiecare are o viziune proprie atunci când vorbim de acest domeniu. 

    Am vorbit cu trei fotografi din Cluj-Napoca. Fiecare se află la un alt nivel în carieră. Am vrut să observ dificultățile pe care aceștia le-au întâlnit pe parcursul timpului și perspectiva lor legată de fotografie.

    Andrei DAVID – fotograf profesionist

    Andrei are o experiență destul de vastă în ceea ce privește fotografia. Lucrează de 6 ani în acest domeniu și încearcă să își organizeze timpul și ședințele pentru a putea să facă ce îi propune. Pe lângă plăcerea de a face poze, lui Andrei îi place să își facă și clienții să se simtă bine, să se simtă în largul lor la ședințe, uneori glumind, alteori strâmbându-se.

    Pentru mine, fotografia reprezintă libertate. Simt că sunt acolo unde vreau și fac ceea ce îmi doresc și îmi place. Uneori, când sunt la o ședință foto și văd că persoanele pe care le pozez se simt bine și în largul lor, îmi creează un vibe care îmi zice că fac ceea ce trebuie și că asta e ceea ce o să fac pe o perioadă nelimitată. 

    Andrei David, fotograf

    O caracteristică foarte importantă a fotografiei este diversitatea. Acest domeniu nu te îngrădește să faci un singur lucru, ca de exemplu să pozezi oameni. Ca fotograf, poți alege ce domeniu e mai potrivit pentru tine și dacă la un moment dat nu te mai interesează, poți foarte ușor să îl schimbi. 

    Andrei a început cu fotografia de tip portret, pentru că îi place să lucreze cu oamenii și îi place să le surprindă emoțiile. Tot o preferință de-a lui sunt și fotografiile de produs, deoarece aici nu depinde de condițiile atmosferice și poate să își aranjeze subiectul așa cum dorește.

    Recent, după ce s-a documentat puțin și a urmărit câteva tutoriale, a descoperit că îi place să realizeze și fotografii de imobiliare, pentru a surprinde frumusețea clădirilor și a le transforma într-un catalog virtual pentru privitori.

    Îmi place să nu rămân blocat pe o singură ramură a fotografiei, îmi place să explorez cât mai multe taine ale acestui domeniu. Deocamdată, realizez ședințe foto de tip portret și fotografii de produs, dar în ultimul timp am descoperit o altă latură, aceea de Real Estate. Practic, îmi place să nu fiu constrâns de nimic, să fiu liber să aleg ce îmi place și să o pot face cu drag.

    Talentul și înclinația lui Andrei spre fotografie au început când era la liceu. Le-a făcut câteva poze unor colegi și un profesor l-a remarcat, spunându-i că are potențial. Câtva timp mai târziu, l-a contactat o persoană și i-a cerut să îi fie fotograf la majorat. Știind că încă nu avea prea multă experiență, i-a cerut ajutorul profesorului său, care l-a însoțit și i-a împrumutat aparatul său.

    Am început când eram încă la liceu, când am folosit aparatul unui profesor de-al meu pentru un majorat la care am fost chemat ca fotograf. Panicat că nu știam deloc cum să fac poze, i-am cerut ajutorul și așa a venit ca asistentul meu la majorat.

    După acel majorat, dorința de a învăța mai multe lucruri despre fotografie era tot mai mare. Așa că, după aproximativ 6 luni, Andrei s-a angajat la două firme de fotografie destul de cunoscute în Cluj la acea vreme. Lucrând acolo aproape doi ani, a fotografiat zeci de evenimente, printre care banchete, ședințe foto pentru finalizarea liceului, ședințe de grup pentru albumele cu clasa.

    Cunoștințe acumulate și experiența l-au făcut pe acesta să își dorească să lucreze pe cont propriu, pentru a nu fi îngrădit de dorințele șefilor lui. Astfel, după cei doi ani petrecuți alături de cei de la ByeBye Stud și The Dragons, a decis că trebuie să își urmeze propriul drum și că vrea să se descopere cu adevărat, știind, însă, că avea un drum destul de complicat de parcurs până la a ajunge fotograf întru totul.

    După ce am plecat de la aceste două firme, am intrat într-un fel de necunoscut: oamenii mă recunoșteau de la ședințe, dar nu neapărat m-au contactat ca potențiali clienți. Pe cont propriu e mai greu și e nevoie de foarte multă determinare și răbdare. Pe lângă toate astea, cel mai important este să faci poze reușite, să le realizezi cât de bine și cât de corect poți, ca să le placă oamenilor.

    Principalele obstacole care ți se ivesc în cale atunci când ești fotograf pe cont propriu sunt: lipsa clienților, încrederea posibililor clienți în munca ta și popularitatea scăzută în rândul fotografiilor mai cunoscuți. Uneori, trebuie să ai o tactică foarte bine stabilită și să încerci să te promovezi cât mai mult, pentru ca lumea să poată afla de tine și de creațiile tale. 

    Când ești pe cont propriu, e mai greu să îți găsești clienți. Eu, la început, îi căutam pentru ședințe gratuite pentru portofoliu sau diferite concursuri pe diferite platforme de socializare. După ce am început să atrag deja atenția, au început oamenii să vină la mine și să mă cheme la diferite ședințe pentru tot felul de evenimente, după ce mi-au văzut munca și au rezonat cu tipul meu de conținut. 

    Dan Vargovschi – fotograf amator

    Dan este fotograf de aproape doi ani, însă nu a văzut până acum fotografia ca pe un posibil job. La început, s-a documentat și a văzut cât de interesant poate fi acest domeniu. A început să o studieze mai mult dintr-o simplă curiozitate. 

    Pentru mine, fotografia nu are o definiție exactă. Ca fotograf, îmi place să captez momentele faine din viața oamenilor și să le transform într-o amintire frumoasă, să creez artă, surprinzând chipurile lor și trăirile acestora în momentul în care îi fotografiez. Dar poate că cel mai important este faptul că mă face să mă simt bine și cred că asta ar trebui să conteze cu adevărat. 

    Dan Vargovschi, fotograf

    După ce a descoperit că fotografia este un domeniu care îi strârnește destul de mult interes, a început să facă poze cu telefonul, pentru a vedea dacă se pricepe sau nu. Astfel, a realizat câteva poze cu diferite obiecte și peisaje și prietenii lui l-au încurajat să urmeze această cale. La început, a fost foarte greu să își strângă clienți, de aceea a apelat la câțiva prieteni și i-a rugat să îi ajute pentru a-și crea un portofoliu. 

    După puțin timp și după câteva ședințe realizate prietenilor mei pe foarte puțini bani (10 lei pe ședință ), am început să colaborez și cu un local cunoscut din Cluj. Acolo eram plătit destul de bine ca să fotografiez oamenii care erau deschiși și care voiau să își concretizeze o ieșire la suc sau la bere într-o amintire frumoasă. 

    Neavând un buget foarte mare pentru aparatură, a început să fotografieze cu un aparat vechi de-al tatălui său, știind că aparatura era singura chestie care îl încurca în cariera sa. Cu toate acestea, a încercat să realizeze câteva poze cu acel aparat, iar rezultatul a fost unul destul de bun. Astfel, a fotografiat câteva persoane și niște peisaje și imediat a încărcat pozele pe rețelele de socializare, iar acestea au fost foarte apreciate.

    Când m-am decis că asta vreau să fac, a fost foarte greu, cel puțin la început. Nu aveam un buget foarte mare pentru echipament și cam de asta aveam nevoie ca să mă lansez. 

    Ca fotograf la început de drum, este foarte importantă promovarea. Dan știa acest lucru și de aceea și-a postat o parte din munca sa pe Instagram. Postările au strâns foarte multe aprecieri, iar prietenii i-au distribuit pozele pe story-urile lor, astfel că munca sa a ajuns la foarte multe persoane. Printre aceste persoane se afla și un angajat al unei firme de fotografii din Cluj, care i-a observat talentul și l-a contactat. Acum, este angajat al acestei firme și este unul dintre fotografii lor pentru ședințele de sfârșit de an de la clasele a 8-a și a 12-a și pentru ședințele individuale. 

    Uneori, ca fotograf, trebuie să știi cum să te promovezi. Eu nu am știut, pur și simplu am avut noroc. Am postat niște poze pe Instagram de la ședințele pe care le-am realizat și niște fotografi care lucrau atunci la It’s private mi-au văzut pozele și m-au contactat. Am fost la interviu și acum colaborez cu ei pentru ședințe foto pentru absolvenții de clasa a 8-a și a 12-a și pentru ședințe foto individuale.

    Dan a evoluat destul de repede ca fotograf și îi place să colaboreze cu firma la care lucrează acum, deoarece învață lucruri noi și câștigă experiență. Cu toate astea, a mărturisit că i-ar plăcea ideea de a lucra pe cont propriu, dar că încă nu e pregătit să facă asta. Ca și alți fotografi la început, Dan știa că dacă o ia pe cont propriu și nu acceptă colaborarea, putea să nu ajungă cunoscut niciodată, deoarece, fiind pe cont propriu, este mai greu să te promovezi și să câștigi clienți.

    Dacă e să mă gândesc ce o să fac pe viitor, aș zice că mi-ar plăcea să lucrez într-o firmă, măcar pentru ceva timp, ca să mai capăt experiență și să învăț cât mai multe. La început, e mai greu să mergi pe cont propriu, ești singur pe piață și fără promovare nu ai cum să ajungi la nivelul altor fotografi mai mari. Eu am reușit să mă lansez scriindu-le oamenilor și oferindu-le ședințe gratis.

    Maria Pop – fotograf la început de drum

    Maria Pop este studentă în anul 2 la facultate și și-a descoperit pasiunea pentru fotografie destul de recent. Pentru ea, fotografia este un mod de a se relaxa și de a se exprima fără cuvinte.

    Îmi place să găsesc moduri de a mă exprima creativ fără să folosesc cuvinte, iar fotografia reprezintă pentru mine unul dintre aceste moduri. Într-un fel, mi-am dat seama că pasiunea mea pentru fotografie seamănă cu pasiunea mea pentru dans, dar la un alt nivel. Mă face să mă simt împlinită, să simt că am ceva de oferit. 

    Ideea i-a venit vara trecută, când, din lipsa de ocupație, a început să urmărească câteva tutoriale și să se documenteze puțin mai bine despre acest domeniu. La început, nu a văzut fotografia mai mult decât ca pe un hobby, dar, treptat, a înțeles că asta i-ar plăcea să facă pe viitor. Câteva luni mai târziu, și-a achiziționat primul aparat și a început să-i dedice cât mai mult timp acestui hobby. 

    Ideea de a deveni fotograf mi-a venit vara trecută. Gândul că aș putea să fac o carieră din asta a devenit tot mai tentant, până când a ajuns o certitudine în mintea mea faptul că acesta este drumul pe care vreau să merg mai departe, așa că în luna octombrie m-am decis să îmi iau primul aparat full-frame și să acord mai mult timp evoluției mele în acest domeniu.

    Maria Pop, fotografă

    Fiind nouă în domeniu și neavând cunoștințele necesare, Maria s-a gândit să ceară ajutorul cuiva mai priceput, pentru a fi sigură că face alegerile potrivite. De aceea, a decis să contacteze un fotograf ale cărui poze i-au plăcut și pe care îl urmărea pe rețelele de socializare de destul de mult timp. Astfel, l-a contactat pe Paul Pleșa, un fotograf cunoscut din Cluj, care era specializat pe fotografiile de tip portret. Maria era destul de sigură că nu îi va răspunde, însă a fost surprinsă când acesta i-a spus că ar fi foarte fericit să o ajute și a chemat-o la o ședință ca să vadă dacă îi place cum se desfășoară lucrurile.

    Neștiind de unde să încep și nici măcar ce aparat să aleg, i-am scris unui fotograf pe care îl urmăream de mult timp pe Instagram și căruia îi apreciam mult munca: Paul Pleșa. Mă gândeam că e posibil să nu primesc niciun răspuns, deoarece nu ne cunoșteam personal, însă Paul, pe lângă sfaturile oferite, m-a chemat la o ședință foto de-a lui, pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile.  La fața locului, am fost atât de captivată de munca lui, încât nu am ezitat să îl întreb dacă nu cumva pot să îl ajut în vreun fel în proiectele lui viitoare, iar el a acceptat și de atunci a devenit mentorul meu. Sunt foarte norocoasă să pot spune că o parte din evoluția mea i se datorează lui.

    După ce a participat alături de Paul la câteva ședințe și a câștigat un pic de experiență, a realizat că îi place foarte mult acest domeniu, deoarece nu o îngrădește în niciun fel, ba mai mult, o face să își dezvolte și mai mult latura creativă. 

    În ceea ce privește planurile de viitor, ea își propune să participe la cât mai multe evenimente, ca să câștige experiență. Spune că va lucra în continuare cu Paul, ajutându-l la proiectele lui și învățând cât mai multe lucruri noi. A afirmat și că și-ar dori să învețe mai multe și ca videograf. 

     În viitorul apropiat, îmi doresc să am parte de cât mai multe evenimente la care să particip ca fotograf sau videograf. De asemenea, sunt recunoscătoare că voi lucra în continuare împreună cu Paul, ca asistent atât pe foto, cât și pe video, pentru proiectele lui, deoarece este genul de persoană de la care poți să înveți ceva nou în fiecare zi, să te dezvolți atât pe plan profesional, cât și personal.

    Din perspectiva Mariei, trebuie să știi cum să îmbini munca pe cont propriu cu munca într-o firmă. Cu toate astea, ea preferă să înceapă cu munca într-o firmă, deoarece este mai ușor la început, ca să evoluezi și ca să te poți promova. Desigur, după această perioadă, ea ar prefera să lucreze pe cont propriu, la proiectele personale, fără a-i fi îngrădită în vreun fel creativitatea.

    Cred că cel mai bine e să îmbini munca pe cont propriu și proiectele personale cu munca în interiorul unei firme, dacă timpul îți permite asta și atâta timp cât îți place ceea ce faci și nu te simți foarte limitat din punct de vedere creativ. Ca fotograf, e de preferat să ai mai multe surse de venit, ca să poți să ai parte de stabilitate financiară.

    Fotografia e un domeniu foarte flexibil. Depinde de firea fiecăruia și de perspectiva din care ei privesc acest domeniu. La început, ca în orice domeniu, e destul de greu să evoluezi pe cont propriu, dar nu imposibil. Cu toate acestea, ca fotograf, trebuie să ai răbdare și să încerci să perseverezi, să nu te dai bătut la prima încercare, deoarece nu știi niciodată când poate să dea norocul peste tine.

    Foto articol: Matt Hardy pe Pexels