Voluntariatul – o investiție în propria persoană

    Potrivit unor statistici din 2015 , România  înregistra un procent de aproximativ 7% din populația cu vârsta de peste 16 ani, care era implicată într-o activitate formală sau informală de voluntariat. Am stat de vorbă, astfel, cu câțiva voluntari pentru a afla cum este văzut voluntariatul în prezent și am reușit să privesc acest tip de activitate din mai multe perspective. Am ascultat câteva povești care, cu siguranță, merită auzite. Sunt povești ale unor oameni cărora voluntariatul le-a schimbat viața, i-a dezvoltat din mai multe privințe și îl asociază acum cu conceptul de familie.

    source: Eurostat

    „Noi ne dorim ca toți tinerii să îndrăznească să viseze.”

    Georgiana Ioniță este unul dintre oamenii pe care voluntariatul i-a ajutat să crească atât pe plan personal, cât și profesional. De mai bine de trei ani, lucrează în cadrul organizației Agenția Împreună, o organizație cu și despre romi, care încearcă să aducă schimbarea de care societatea are nevoie. Această organizație lucrează și cu oameni care fac parte din alte grupuri vulnerabile. „Credem că un dialog intercultural este cel care ne poate aduce mai aproape de un mediu incluziv și divers”, mi-a spus Georgiana. Agenția Împreună se ocupă de dezvoltarea comunitară și lansează proiecte prin care încearcă să le asigure celor care provin din comunități vulnerabile un mediu favorabil pentru a se dezvolta. Georgiana lucrează la redactarea proiectelor, în special cele de educație, în care se promovează educația incluzivă pentru toți și se încearcă crearea unui cadru necesar școlilor pentru a reuși să promoveze aceste valori. Organizația în sine, de altfel, se axează mai mult pe educație, prin programe de mentorat și activități în mai multe școli.

    „Dezvoltarea comunitară la noi nu înseamnă doar partea de suport financiar, înseamnă să poți oferi mai mult de atât, să faci auzită vocea unor oameni care într-adevăr au ceva de spus. Noi ne dorim ca tinerii să aibă un vis în care să creadă cu adevărat până o să-l îndeplinească, indiferent de obstacolele de care se lovesc pe drum.”

    Povestea Georgianei la Agenția Împreună a început în urmă cu 6 ani, când, în perioada liceului, a devenit voluntar: „Nu știu dacă eu am ales Agenția Împreună sau ea m-a ales pe mine. E ca o familie pentru mine, e locul care mi-a oferit mediul necesar, astfel încât să-mi pot afirma identitatea. Eu am venit de acasă cu percepția «tu nu ești ca ei», nici măcar școala nu m-a ajutat din această perspectivă. Însă aici am găsit toate răspunsurile de care eu aveam mare nevoie.” Voluntariatul i-a oferit Georgianei mai multă încredere în sine și astfel, a reușit să-și facă vocea auzită, să dea mai departe povestea ei și să realizeze lucruri cu adevărat frumoase. „Cred că voluntariatul e o oportunitate pentru fiecare tânăr, e o modalitate care îi ajută să înțeleagă mai bine societatea din care fac parte. Ba mai mult, te pregătește și te dezvoltă pentru ce urmează după viața de elev sau student și îți  oferă șansa de a interacționa cu diverse tipuri de oameni, cu comunități.” Georgiana a avut ocazia, prin intermediul voluntariatului, să afle povești și să urmărească evoluția unor tineri care au reușit în viață indiferent de dificultăți. „Am fost în comunități și am văzut cât de greu este pentru niște oameni cu posibilități reduse să-și găsească motivația de a merge mai departe – tineri care nu aveau încălțăminte, care nu aveau posibilitatea de a merge la școală… Familii în care erau foarte mulți frați, iar acolo am văzut bucuria de a împărți și felul în care reușeau să se motiveze reciproc pentru a învăța. Sunt încă foarte multe povești nespuse. Povești ale unor oameni care au nevoie de sprijin și de un impuls pentru a merge mai departe, iar Agenția Împreună asta încearcă să ofere.” Pe lângă asta, Agenția Împreună realizează campanii de combatere a discriminării romilor, o problemă cu care societatea noastră se confruntă deja de foarte mult timp „E schimbarea pe care vrem să o vedem de mai bine de 21 de ani, încercăm să facem auzite poveștile încă nespuse despre romi, despre istoria și cultura lor.”

    Un voluntar al Crucii Roșii 

    Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară, membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, care sprijină persoanele vulnerabile in situații de dezastre și de criză. Prin proiectele si activitățile realizate, contribuie la prevenirea si alinarea suferinței sub toate formele și promovează respectul față de demnitatea umană. Costel Crăciunescu este membru al Crucii Roșii Cluj încă din facultate, când a aflat întâmplător de filiala din Cluj a acestei organizații și, fără a mai sta pe gânduri, s-a înscris ca voluntar. „Acum, pentru mine Crucea Roșie este o mare familie în care ne susținem reciproc, ne ajutăm pentru a reuși să oferim și noi, la rândul nostru, ajutor celor care au nevoie.” Cel mai mare proiect pe care Crucea Roșie îl desfășoară este „Banca de alimente”, prin care, în magazinele partenere, sunt plasate containere unde oameni pot dona alimente neperisabile, pe care voluntarii ulterior le transformă în pachete și le donează mai departe persoanelor care au nevoie. Odată cu pandemia, la fel ca alte organizații, s-au lovit de anumite limitări, însă au reușit să se adapteze și să-și continue activitățile: „Am organizat multe activități legate de sănătatea publică, cu scopul de a informa populația. Am desfășurat și un proiect pentru promovarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19 și înțelegerea necesității purtării măștilor de protecție, destinat mai mult comunităților din mediul rural, care poate nu aveau acces atât de mult la informație.” Pentru Costel, voluntariatul a fost o modalitate prin care s-a dezvoltat pe mai multe planuri și a reușit să-și dezvolte abilități noi.

    „Fiind voluntar în cadrul Crucii Roșii, de exemplu, înveți să lucrezi cu oameni, să fii responsabil, să oferi și să ajuți. Să fii uman. Cred că asta este cel mai important. În multe cazuri, consumă foarte mult timp, însă noi facem asta din plăcere și din dorința de a oferi sprijin și de a reuși să îmbunătățim lucrurile acolo unde este nevoie de asta.”

    Voluntariatul pentru studenți

    Mihai Mărcuț este voluntar în cadrul Organizației Studenților Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj și este una dintre persoanele cărora voluntariatul le-a schimbat viața. „Printre altele, OSUBB m-a învățat mai ales să fiu responsabil. În momentul în care ești voluntar în cadrul unei organizații atât de mari și trebuie să coordonezi niște oameni, să lucrezi în echipă și să iei niște decizii importante, automat îți asumi o responsabilitate extrem de mare.” Mihai e membru OSUBB de patru ani, iar această organizație a devenit o parte foarte importantă din viața lui.

    „Voluntariatul m-a ajutat și din punctul de vedere al organizării timpului. M-a învățat cum să lucrez în echipă, cum să accept feedback din partea celorlalți și mi-a dezvoltat, astfel, inteligența emoțională. Fără experiența în această organizație, cred că aș fi fost și mai puțin pregătit să intru pe piața muncii.”

    Mai mult, Mihai consideră că voluntariatul e o parte esențială în viața de student și încurajează fiecare student să investească timp astfel de activități, care își vor pune amprenta asupra viitorului său. „Dacă ai timp pe care să-l investești în ceva, mai ales în perioada studenției, voluntariatul cred că e cea mai bună alegere.”

    voluntari

    Briana Huști este una dintre persoanele care au avut parte de experiențe diverse datorită voluntariatului. A făcut voluntariat la festivaluri mari, precum Untold, Electric Castle sau TIFF, iar aceste experiențe au contribuit la dezvoltarea sa pe mai multe planuri. „Dacă nu făceam voluntariat măcar la un festival, parcă vara mea nu era completă.” Ea a prins drag de festivaluri încă de mică, iar primul la care a participat în calitate de voluntar a fost TIFF: „Acest festival a transformat prima mea experiență ca voluntar într-una extrem de frumoasă și, în același timp, benefică pentru mine ca persoană.” În ultimul său an de voluntariat la Untold, Briana a obținut un job de backstage manager: „Acea experiență m-a dezvoltat extrem de mult, întrucât m-am lovit de momente în care a trebui să învăț să mă descurc de una singură, și asta m-a determinat să ies din din zona mea de confort. Atunci am învățat că întotdeauna există o soluție și că poți găsi o rezolvare pentru orice problemă.” Briana mi-a povestit că, în trecut, era o persoană introvertită, iar experiențele de voluntariat au adus-o în contexte în care a avut responsabilități mari și a fost nevoită să interacționeze cu foarte mulți oameni.

    „Voluntariatul mi-a deschis orizonturile foarte tare. M-a ajutat să cresc ca persoană și ca mentalitate și am învățat atâtea lucruri, lovindu-mă de multe obstacole. M-a ajutat să comunic mult mai bine cu oamenii și să învăț să accept mai ușor feedback-ul și părerile altora.”

    Tushar Advani este un alt tânăr care a reușit să aducă o schimbare prin intermediul voluntariatului. Pentru Tushar, voluntariatul înseamnă dezvoltare din toate punctele de vedere.

    „Am început să fac voluntariat din întâmplare, iar acum tot ceea ce sunt se datorează experiențelor oferite de voluntariat.”

    El este unul dintre cei care au venit cu inițiativa unor proiecte de mare impact precum, Generația Vot sau When It’s over. Proiectul Generația vot a apărut în urma dorinței unor tineri de a informa oamenii și, astfel, de a-i motiva să meargă la vot. „Am observat că oamenii își doreau să se implice, își doreau o schimbare, însă la mulți dintre ei nu ajungea informația sau nu li se ofereau explicații concrete și simple. Și asta încercăm noi să facem. Să le oferim tuturor informația necesară și să încurajăm oamenii să meargă la vot, să se facă auziți și să ia propriile decizii.”

    Tushar mi-a povestit că, odată cu începerea pandemiei, era foarte clar că fiecare dintre noi avea nevoie de un boost de încredere și speranță. Și astfel a apărut When It’s over Project. Împreună cu câțiva dintre prietenii săi, au început să posteze pe o pagină de Instagram mesaje de tipul „When It’s over, I will…” și, astfel,  o mulțime de oameni au trimis mesaje în care spuneau care este primul lucru pe care îl vor face în momentul în care pandemia se va încheia. „When It’s over a adunat o comunitate mare și frumoasă de oameni într-un timp foarte scurt și asta ne-a motivat să creăm și conținut educativ, care să ajungă la cât mai mulți oameni. Am făcut postări în care am vorbit despre probleme sociale, despre mental health și am pornit chiar o inițiativă pentru donarea de sânge.”

    „În călătoria mea ca voluntar, am reușit să-mi descopăr pasiunile, să-mi dau seama ce vreau să fac și am cunoscut o mulțime de oameni frumoși, așa că încurajez toți tinerii să încerce această experiență.”, mi-a spus Tushar cu entuziasm.

    Poate fi voluntariatul considerat experiență de către angajator?

    Aceasta este una dintre întrebările de care ne lovim foarte des și la care fiecare tânăr în căutarea unui job ar vrea să găsească un răspuns. Ei bine, Virginia Petrescu, manager în resurse umane, mi-a vorbit despre voluntariat din perspectiva unui angajator. „Voluntariatul contează destul de mult în momentul angajării, mai ales pentru tinerii care sunt la început pe piața muncii. Noi considerăm că voluntariatul te pregătește pentru un job, te învață să lucrezi cu oameni, să respecți un program, să-ți organizezi timpul și să-ți finalizezi task-urile la timp.”

    Potrivit unor statistici realizate de Eurostat în 2015, referitoare la motive pentru care oamenii aleg să nu participe la activități de voluntariat, în funcție de nivelul de educație, lipsa timpului sau lipsa de interes față de astfel de activități sunt cel mai frecvent întâlnite. În cazul persoanelor cu un nivel de educație mai ridicat, lipsa de timp este motivul principal pentru care aleg să nu se implice în activități de voluntariat. în schimb, în cazul persoanelor cu un nivel de educație mai scăzut, cel mai frecvent răspuns este lipsa interesului față de astfel de activități.

    Pentru foarte mulți tineri la început de drum, voluntariatul poate fi un punct de plecare, o experiență care îi va pregăti pentru viitor. „Dacă ar fi să le dau un sfat tuturor tinerilor care sunt în căutarea unui job, i-aș sfătui să fie curioși, să experimenteze cât mai mult și să profite de fiecare oportunitate care se ivește, iar voluntariatul îi poate ajuta în această privință.”, a completat Virginia Petrescu, manager în resurse umane.