Topul celor mai neobișnuite superstiții și obiceiuri românești

  Definim superstiția drept o prejudecată care provine din credința că tot ce se întâmplă în natură și societate este o manifestare a unor forțe supranaturale care pot influența sau determina evenimentele din viața oamenilor. Pe de altă parte, obiceiurile sunt deprinderi câștigate prin repetarea frecventă a unei acțiuni. Acestea sunt prezente atât în orașul, cât și satul românesc și sunt atât de înrădăcinate în cultura noastră, încât ne însoțesc fiecare pas al existenței. Superstițiile și obiceiurile pot să difere în funcție de regiune, acestea fiind adaptate de-a lungul timpului în funcție de locație, însă baza lor este aceeași. Aici ți-am pregătit o listă cu 7 din cele mai bizare superstiții și tradiții românești.

  7. Spălarea pe față cu bani și ouă roșii

  Fotografie de Andy Barbour pe Pexels

  Să te speli cu ouă roșii vopsite și bani în dimineața primei zile de Paște este o superstiție relativ cunoscută. Părinții își îndeamnă copiii de mici să facă asta, motivul fiind aducerea banilor și abundenței. „Țin minte cum, în prima dimineață de Paște, bunica mă trezea fericită pentru a mă pune să mă spăl pe față cu bănuți și ouă roșii. Pe atunci nu înțelegeam de ce, dar acum îmi îndemn și eu copilul să facă asta”, spune Lorena.

  6. Să lovești mâna persoanei pe care o mănâncă nasul

  Fotografie de Juan Pablo Serrano Arenas pe Pexels

  Acest obicei are ca punct de pornire superstiția care spune că motivul pentru care ai mâncărimi în zona nasului este că o să primești bătaie. De-a lungul timpului, aceasta a evoluat în acest obicei caracterizat prin lovirea de trei ori a mâinii persoanei în cauză, primind apoi o palmă peste mână înapoi. Această superstiție este predominantă în Moldova, însă nu este exclus să existe și în alte regiuni, poate chiar sub alte forme.

  5. Ciocnirea capului și ploaia

  Fotografie de Vlad Chețan pe Pexels

  Încă de când eram mic, am auzit de această superstiție stranie. Aceasta se realizează doar atunci când te lovești de capul unei persoane accidental, moment în care este necesar să vă mai loviți încă o dată, pentru a nu aduce ploaia. Nu se cunoaște exact istoria din spatele acestei superstiții, însă în unele zone ale României, poate fi prezentă și prin deschiderea umbrelei în casă, altă superstiție despre care se spune că ar aduce ploaia.

  4. Lumina de la Înviere și părul fetelor

  Fotografie de Top5 Way pe Pexels

  Acest fapt nu este nici o superstiție, nici o tradiție, ci mai mult un obicei întipărit în cultura satului Bălteni din Vaslui . În ultimele decenii, după slujba de Înviere, băieții din sat obișnuiesc să ardă puțin vârfurile părului fetelor din sat. Lorena a trecut prin acest obicei încă de când era mică, însă nu i-a dat foarte mare importanță. „Mergeam la Înviere cu alți prieteni din sat, iar la terminarea acesteia, băieții ardeau puțin din vârfurile părului fetelor. Acest lucru era cunoscut de toată lumea din sat, însă nimeni nu-i dădea prea mare importanță, devenise deja un obicei comun pentru noi”, relatează ea. Este un obicei straniu, nemaiîntâlnit în alte regiuni ale țării.

  3. Zbenghi

  Zbenghiul, cunoscut și sub forma de zbenchi, benchi sau benghi, în funcție de regiune, este o superstiție care are ca scop protejarea persoanei de deochi. Acesta se realizează prin umezirea degetului arătător cu salivă, urmat de atingerea acestuia de călcâi, iar în final pus pe frunte. Theodora face acest lucru încă de când era mică. Mama sa, învățată de părinți, i l-a transmis și ei. „Eram mică, iar mama îmi spunea mereu să îmi fac zbenghi când observ că cineva se uită atent la mine, pentru a mă feri de deochi”, spune aceasta.

  2. Usturoiul de Sf. Andrei

  Fotografie de SkitterPro pe Pexels

  Tradiția ortodoxă ne învață că, în data de 30 noiembrie, se sărbătorește Sfântul Andrei, iar în noaptea dintre 29 și 30, pentru a se feri de spiritele malefice, românii își ung geamurile cu usturoi. De ce? Pentru că, în cultura noastră, usturoiul este cunoscut drept alimentul care te ferește de strigoi. Această tradiție poate să difere în funcție de regiunea în care locuiești. Unii oameni dorm cu usturoiul sub pernă sau se ung pe frunte și alte zone ale corpului. Există foarte multe interpretări când vine vorba de noaptea de Sfântul Andrei. Cei de la Calendarul Ortodox relatează câteva obiceiuri practicate în această așa-zisă „noapte magică”. „Oamenii mai superstițioși sunt de părere că în noaptea Sfântului Andrei, lupii încep a vorbi cu grai de om, spunând lucruri de-a dreptul înfiorătoare. Mai mult, cei care au nenorocul de a fi atacați de acești lupi în această noapte se vor transforma în vârcolaci. (…) Fetele care doresc să se mărite obișnuiesc să ascundă sub pernă un fir de busuioc, pentru a-și visa iubitul”, spun aceștia.

  1. Vândutul copilului pe geam și schimbarea numelui

  Fotografie de RODNAE Productions pe Pexels

  Aceasta este de departe cea mai neobișnuită superstiție. Întâmpinată foarte des în viața satului moldovenesc, vinderea copilului bolnav este realizată de către mamă. Aceasta își oferă copilul pentru un preț modic, unei persoane în vârstă din sat. Tranzacția se realizează prin geamul casei. Apoi, numele copilului este schimbat. Motivul din spatele predării copilului este însănătoșirea acestuia. „M-a vândut și mi-a schimbat numele pentru a mă ascunde de boală, cel puțin așa mi-a zis bunica, nu știu exact de ce se procedează așa, însă nu am fost singurul copil din sat. Am mai auzit multe persoane ce au avut experințe asemănătoare.”, spune Andrei.

  Întâmpinăm superstițiile aproape în fiecare zi din viața noastră. Acestea tind să aibă legătură cu practici religioase, iar în unele cazuri controlează acțiunile unor comunități.