O portiță de scăpare într-un univers fictiv, prin intermediul COSTUMELOR

Miruna, o studentă la limbi străine, din București, își rupe din timp pentru hobby-ul care o ajută să intre în pielea personajelor favorite, prin costumele hand-made. Pasiunea ei este cosplay-ul, în traducere liberă jocul de costume, o subcultură originară din Japonia, care atrage tot mai mulți adepți, inclusiv în România

Își pune în gând să lucreze la costumul lui Len Kagamine din Vocaloid, pe care îl poate purta și fratele ei mai mic. Căutând în dulap, găsește o pereche de pantaloni negri, pe care îi scurtează puțin, ca să nu treacă de genunchi, apoi cumpără un tricou alb, simplu, câțiva metri de panglică de dimensiuni diferite și trei metri de material negru. Odată obținute toate materialele necesare actului creației, Miruna își ia măsurătorile la braț (încheietură-cot), picior (gleznă-genunchi), mânecile cămășii și guler. Le notează pe o foaie de hârtie, apoi trasează linii pe materiale. Începe cu mănușile și încălzitoarele de glezne (ankle warmers), așa că se apucă de cusut panglicile pe ele. Trece în grabă la a face pelerina pentru bluza de marinar, urmând cu sfințenie un tutorial, și coase panglica pe pelerină, apoi pelerina pe tricou. La mâneci mai adaugă 5-10 cm de material negru, pentru a fi cât mai aproape de designul personajului ales, și o panglică pe tricou, ca un fake pocket. Panglicile pantalonilor au și ele parte de o schimbare și le vopsește în auriu.

După ce termină cu îmbrăcămintea, trece la accesorii. Face o pereche de căști din spumă gumată (spumă EVA) și sârmă, apoi vopsește o curea de material și o atașează la pantaloni. Uitând de cravată, comandă una aurie. Cu toate că specialitatea ei sunt perucile, nu se pricepe la cele scurte, motiv pentru care plătește pe cineva să-i facă una. Odată finalizat costumul, acesta poate să fie expus în fața lumii.

Cosplay Len Kagamine din Vocaloid. Sursa: arhivă personală Miruna

Cosplay-ul este o artă, o activitate de divertisment sau chiar de performanță, iar Miruna, alături de alte persoane, se joacă cu costumele, până ajung să fie personajul dorit, prin care prezintă micul univers în care se refugiază, luând ața și acul de cusut în mâini. Nu de prea puține ori, ceea ce urmează să-ți arate prin costume, accesorii, machiaj și gesturi bine gândite o să îți ridice semne de întrebare sau o să te surprindă plăcut.

Cosplay, acum și în România

Animația japoneză (anime) a fost rapid iubită de publicul occidental, datorită combinației elementelor tematice ale culturii occidentale universale și a unui element exotic al originii japoneze, datorită unicității stilului artistic. Popularitatea și răspândirea internațională a acestui tip de animație a provocat efecte culturale, ceea ce a dus la apariția „culturii anime”. Oamenii care adoptă această cultură sunt „fanii anime”, uneori numiți „otaku” și își manifestă apartenența culturală în multe feluri.

Astfel, o parte importantă a acestei culturi în creștere este „cosplay-ul”. O primă activitate culturală, de manifestare a apartenenței la cultura anime, este cea prin care fanii se îmbracă precum personajele lor favorite și le interpretează. Acest hobby necesită achiziționarea de costume speciale, croite precum ținutele purtate de personajele anime. Costumele pentru cosplay sunt achiziționate din magazine specializate sau create de cosplayers. De asemenea, sunt uneori realizate din piese separate, care necesită accesorii specifice. Deoarece se produc o mulțime de anime în fiecare an, industria de cosplay trebuie să țină pasul cu cererea pieței.

La convenții tematice anime, unde se desfășoară diverse activități culturale (concursuri individuale sau pe grupe, filmări pentru cosplay music video, ședințe foto organizate în colaborare cu fotografii dornici și alte persoane care fac cosplay din aceeași sursă de media etc.), participă astfel de expozanți de produse anime și vizitatori. În cadrul acestor convenții, inclusiv în mediul online, există și numeroase concursuri. Evenimentele Cosplay sunt caracteristici comune ale convențiilor fanilor, și astăzi există multe convenții și competiții dedicate, precum și pagini pe rețelele de socializare, site-uri web și alte tipuri de media, centrate pe activități cosplay. Acesta este foarte popular în rândul tuturor genurilor și nu este neobișnuit să vezi sexul schimbat al personajului.

Comunitatea internațională de cosplay este, la fel ca fandomul însuși, compusă dintr-o mulțime de oameni, din medii diferite și cu interese variate, care se unesc pentru un singur interes comun. Unii realizează costume de o calitate mi bună decât alții, fie din cauza diferenței de talent, fie din cauza diferenței de motivație sau a fondurilor disponibile, merg la convenții, îmbrăcați în acele costume și petrec. Unora le place să imite inclusiv comportamentul și felul de al fi al personajelor, alții poartă costumul și se comportă ca ei înșiși, iar ceilalți se împart, comportându-se diferit în funcție de moment. Comunitatea cosplay-ului este masivă, variată, iar oamenii pot chiar avea opinii diferite, în cadrul comunității, despre ceea ce este cosplay-ul. Unii cred că, pentru a fi un cosplayer, trebuie să te îmbraci ca un personaj cu care ai avea o anumită asemănare, în timp ce majoritatea sunt de acord că orice rasă, vârstă, sex, tip de corp etc. poate face cosplay pentru orice personaj (de unde și existența crossplay-ului). Un concept unificator printre majoritatea comunității de cosplay este „no body shame”, ceea ce au în comun cu mișcarea BoPo (Body Positivity).

Originile cosplay-ului occidental se bazează, în primul rând, pe fandom-uri de science fiction și fantasy. De asemenea, este mai obișnuit pentru cosplayerii occidentali să recreeze personaje din seriile de live-action decât pentru cosplayerii japonezi. Clienții occidentali includ, de asemenea, subculturi de pasionați care participă la târguri renascentiste, cosplay live-action și reconstituiri istorice. Concurența la convențiile de știință-ficțiune include de obicei mascarada (unde costumele sunt prezentate pe scenă și judecate în mod formal) și costumele de sală (unde judecătorii itineranți pot acorda premii pentru manopera sau prezentarea remarcabilă).

Cu trecerea timpului, cultura anime, prezentă și în alte state, dar apărută în Orient, a reușit să-și facă simțită prezența și în țara noastră. Pe măsură ce comunicațiile și internetul s-au dezvoltat, contactul cu universul animației japoneze a atins noi dimensiuni culturale. S-au creat grupuri de fani de toate vârstele, iar consumatorii de anime au dobândit identitate culturală, prin activitățile pe care le desfășoară, pe lângă achiziționarea produselor specifice (manga, figurine, postere, jocuri video, cărți de joc etc.), și anume: probleme legate de anime sau participarea la convenții (East European Comic Con, Asiafest, Final Frontier, LAN party, Otaku Renegade, IConical organizat de ITFest, Transylvania Comic Con, Himawari PlayCon, Taiju Matsuri etc.), unde majoritatea se îmbracă în personajul lor preferat și prezintă opere de artă inspirate de anime.

Astfel de evenimente au loc în România încă din 2007, iar prima ediție a convenției Nijikon a avut loc în octombrie 2007, la Muzeul Național de Artă Contemporană. Rădăcinile cosplay-ului românesc au fost mai mult decât modeste, pentru că au existat doar trei cosplayers care au participat, la aceea vreme. Însă evenimentul a reușit să atragă aproximativ 1.500 de vizitatori, suficient pentru a permite organizarea unei alte ediții, în anul următor, într-o manieră mai profesională.

Însă chiar dacă cosplay-ul încă tinde să fie asociat cu animațiile și benzile desenate japoneze, prin el poți întruchipa și personaje din cărți, seriale, animații, jocuri video, filme și benzi desenate.

„Poți face cosplay din orice material media vrei. Atâta timp cât ai o descriere a personajului, ești liber să o faci. Există mulți oameni care fac cosplay din filmele Marvel sau Pirații din Caraibe, alții fac cosplay din jocuri video precum League of Legends și World of Warcraft. Eu, personal, am făcut K/DA Kai’Sa skin din League of Legends, Bill Cipher, design propriu, din Gravity Falls și Raven din Tinerii titani”, sublinează Miruna.

În România, lumea a realizat că nu e greșit să ai diferite pasiuni, fiecare persoană fiind unică în felul ei. Ayame Nicole, o studentă la farmacie, din București, recunoaște că, într-o oarecare măsură, a fost de așteptat ca tot ce ține de cultura anime să devină atât de popular, chiar dacă multă lume încă ascunde faptul că se uită la anime-uri sau citește manga. De vină pare să fie mentalitatea învechită din România, spune ea, și nu mulți înțeleg fenomenul, motiv pentru care se uită ciudat la cei pasionați de această cultură. Pe de altă parte, există și persoane curioase, care își fac curaj să întrebe de ce poartă costum, iar cei dispuși să le răspundă le explică faptul că sunt ca prințesele de la petrecerile de copii.

“În mod românesc sunt categorisite drept desene animate, iar multe persoane nu doreau sa fie catalogate drept copilăroase, pentru că vizionează anime-uri. Imaginează-ți că eu și prietenii mei ne costumam de acasă și mergeam pe stradă, cu metroul, tramvaiul, până unde se ținea convenția… Și în societatea noastră ieși în evidență, iar lumea se uită la tine mai curios, mai ciudat. Însă realizezi că e-n regulă, poți fi tu și fiecare își vede de treburile lui”, mărturisește Ayame Nicole.

Cosplay Rem și Ram, din seria RE:ZERO. Sursa: arhivă personală Ayame

Totuși, cosplay-ul în sine a ajuns să fie un mod prin care atât copii, cât și tinerii adulți se pot exprima liber sau își pot câștiga existența. Evoluția fenomenului este uimitoare, deoarece, an de an, participă din ce în ce mai multe persoane la evenimente și convenții, unde își etalează ținutele obținute în urma efortului, cheltuielilor și nopților nedormite. Cu toate astea, unii adepți susțin că fenomenul este încă privit ca o ciudățenie. Generația tânără este deschisă, odată ce i-a fost stârnită curiozitatea, însă generația mai în vârstă, neavând contact cu asta până acum, nu este la fel de înțelegătoare, ci este chiar critică uneori. Cu toate acestea, mai există și excepții, cum ar fi mama și bunica Mirunei, care o încurajează, ba chiar bunica ei merge la evenimente cu ea și își exprimă susținerea.

Ayame, alături de prietenele sale, la o convenție

Pentru mulți iubitori de anime, să faci cosplay este doar un hobby, cu toate că unii au avut și de câștigat datorită lui, nu doar de investit. Pentru alții, în schimb, este și o portiță de scăpare și o fac pentru a se simți bine în pielea lor. Cele două tinere, Miruna și Ayame, spun că dacă îți poate aduce și cea mai mică plăcere sau satisfacție, atunci este lucrul pe care trebuie să îl faci: „Cât timp o faci pentru a te simți bine și pentru a te distra, nu prea contează felul în care arată costumul. Desigur, există și persoane care o fac și pentru partea estetică. Însă, în general, dacă costumul arată bine și e pus la punct, te poate ajuta foarte mult cu stima de sine”, spune Miruna.

„Când un obicei începe să coste bani, este numit un hobby”

Deși le deosebești cu ușurință, Miruna și Ayame împărtășesc această pasiune. Prin costume extravagante, accesorii asortate, poate o perucă și un gram de actorie, cele două tinere reușesc să întruchipeze personajul ales. O fac cu devotament, dintr-o dorință arzătoare, chiar dacă poate să fie costisitor și obositor din când în când. Ayame spune că „nu ai nevoie de nimic în particular, doar de dorința de a încerca și puterea de a accepta că nu o sa fie perfect de la prima încercare”.

Ca hobby, înainte de orice altceva, sau ca o joacă, de amuzament, cosplay-ul a luat și forma prin care reușesc să se ascundă de realitate, la vedere. A te băga în pielea unui personaj nu s-a simțit niciodată mai reconfortant, după părerea lor. Chiar și pentru o scurtă perioadă de timp, să fii altcineva te face să te simți mai liber. Uiți de persoana ta, de gândurile care te macină și savurezi fiecare clipă, prin guri mari de aer. Astfel, starea de spirit influențează foarte mult felul în care fac cosplay: „Pentru mine, este ca și cum sunt eu mai puțin, iar personajul preia controlul și se exprimă în fața lumii”, completează Ayame Nicole.

Miruna a descoperit acest hobby pe YouTube, la vârsta de 13 ani, uitându-se la Cosplay Music Videos ale anime-urile favorite. I se părea uimitor cum cineva a putut să întruchipeze personajul și să vină și cu un storyline pentru un video. Dar influența ei a fost un cospalyer care a convins-o să încerce și ea, după ce s-au împrietenit pe Instagram.

„Îi adoram cmv-urile (n.r. cosplay music videos) pe YouTube și ea m-a convins să mă apuc. Era super fericită pentru mine de fiecare dată când îi dădeam poze cu progresul meu. Pe 14 februarie 2017 am avut prima perucă și am făcut cosplay”, mărturisește Miruna.

Nesigură, Miruna s-a apucat de costum înainte să se decidă să facă cosplay, dar și-a spus că merită încercat. A găsit un tutorial din care a învățat să facă un costum folosind o helancă și o fustă albă. Deja le avea în dulap, așa că a trecut la tăiat, decupat și cusut. Helanca a devenit o bluză cu spatele gol, mânecile au devenit mănuși, și fusta a deschis-o la cusături, ca să fie cu dublu slit. Urma să se prezinte în fața tuturor ca o veritabilă Asuramaru din Seraph of the end.

Cosplay Asuramaru din Seraph of the end, din arhiva personală a Mirunei

Totuși, mulți dintre cei care fac cosplay, tind să își lase amprenta asupra costumului. Pentru Miruna, personalizarea costumului depinde de context. Dacă face un costum pentru un concurs, atunci îl face cât se poate de asemănător cu originalul, dar pe cele care nu vor fi înscrise în concursuri le accesorizează cu cercei sau chokere, care crede că se potrivesc, de fiecare dată.

Cu toate astea, alegerea personajului rămâne cea mai ușoară parte când vine vorba de realizarea unui cosplay. Miruna găsește un personaj dintr-o sursă pe care o știe și care crede că i s-ar potrivi ca formă a feței sau a personalității, iar în cazul în care costumul e realizabil la nivelul ei de croitorie, caută poze de referință, pentru a-și face un „plan de bătaie”. Odată ce termină cu cercetarea, se uită în dulap și în cutiile cu materiale și peruci, pentru a verifica dacă are deja ceva ce poate folosi pentru acel, iar după ce determină ce deține, își face o listă cu ce trebuie să facă și să cumpere.

Astfel, dintr-un impuls de moment, Miruna a avut și proiecte realizate din rămășițele altor costume. Ca de exemplu, cosplay-ul Midnight: „Aveam deja material rămas de la alt costum și m-am gândit direct la ea, într-un moment de plictiseală. Am căutat poze, apoi am făcut un plan. Am început să fac body-ul negru și deja aveam o pereche de colanți albi, niște cizme negre și o pereche de cătuși de la Jumbo. Mi-am făcut cureaua din spumă EVA și am comandat un leotard alb, o portjartieră, șosete mov și o ramă de ochelari roșie, la care am adăugat worbla, pentru a forma acele cornițe”.

Cosplay Midnight din My Hero Academia, din arhiva personală a Mirunei

I s-a întâmplat să facă costumul unui personaj League of Legends, deși nu s-a jucat niciodată, doar pentru că i-a plăcut design-ul din Music Video. “K/DA Kai’Sa a fost cea mai mare provocare”, recunoaște Miruna.

Cosplay K/DA Kai’Sa skin din League of Legends, din arhiva personală a Mirunei

Ayame, în schimb, a fost inspirată de prima sa convenție, la care a participat în 2013, unde a văzut multe persoane de vârsta ei, care erau personaje din anime-urile pe care le știa. A fost încântată și fascinată să le vadă „aduse la viață”. La scurt timp, Ayame Nicole a spus că „mi-am propus să aduc și eu așa o bucurie cuiva care poate iubește la fel de mult sau e la fel de fascinat ca mine de un personaj”.

În prezent, dorința ei s-a îndeplinit, ba chiar cei care o îndrăgesc pot să o găsească și pe TikTok (@little.ayame). În videoclipurile sale, Ayame încearcă să surprindă cât mai bine esența personajului pe care îl înfățișează.

Dar, din moment ce primele experiențe nu se uită niciodată, și primele costume, create prin improvizație, materiale pe care le găsești în casă și puțină imaginație, presărate cu speranța că o să-ți iasă, te ajută să știi pe viitor ceea ce trebuie sau nu să faci.

Astfel, Ayame și-a încercat norocul cu Wendy Marvell din Fairy Tail, ca primă tentativă de cosplay. A cusut totul de mână și a stat două nopți ca să îl termine, doar ca să realizeze că a cusut prea strâmt. Micul incident a învățat-o să măsoare de două ori înainte să ia ața și acul de cusut și că, probabil, graba a stricat treaba. Însă a recunoscut că își pune amprenta asupra felului în care urmează să arate personajul, cel mai ușor pentru ea fiind machiajul sau accesoriile, cum ar fi niște urechi de neko (pisică):

Cosplay Wendy Marvell din Fairy Tail, din arhiva personală a lui Ayame

Cu toate astea, în viziunea lui Ayame, alegerea personajului se face în funcție de preferințe. Majoritatea personajelor pe care le alege sunt cele preferate, deși a avut și câteva pe care și le-a propus ca provocări, curioasă să vadă câte ar putea să facă pentru a arăta ca personajul ales. Un exemplu al ei e Yen din Witcher 3.

Dincolo de aparențe

Desigur, felul în care arată costumul este o prioritate, dar ceea ce simt în momentul în care își etalează creația sau se privesc în oglindă, debordând de mândrie, este esența din spatele unui cosplay. Apariția unor evenimente și convenții, unde rezultatul muncii lor asidue este mai apreciat decât cu alte ocazii, le provoacă un sentiment de împlinire și putere. De parcă tot ceea ce au reușit să facă până în prezent pentru ca un cosplay să prindă viață a meritat. Munca lor este recunoscută când complimentele plutesc în aer. Și, pe lângă asta, într-o oarecare măsură, ajung să fie cea mai bună variantă a lor. Nu mai există prejudecăți, frici și reținere. Ba chiar reușesc să aducă și zâmbete pe fețele mai multor persoane.

„Mulți te opresc să ceară poze cu tine, îți spun că arăți super și că ți-a ieșit bine. În acele momente, ce simți este de nedescris. Mai ales pentru cei care își fac singuri costumele și au investit în ele timp și bani. La evenimente, pot spune că și noi, cosplayerii, oferim un strop de bucurie celorlalți participanți. Nu în fiecare zi poți să dansezi cu Deadpool spre exemplu”, zice Miruna.

Miruna mărturisește că nu prea are încredere în sine, are episoade de depresie și suferă de anxietate, dar când se îmbracă într-un personaj considerat atrăgător, încrezător, se simte de parcă ar putea face orice. Devine mai deschisă, mai glumeață. Iar în ceea ce o privește pe Ayame, aceasta îi împărtășește soarta. Știți cum se spune: cine se aseamănă se adună.

Cosplay Zero Two și Ichigo din Darling in the FranXX

„Cosplay-ul a fost și încă este marea mea evadare, care îmi aduce și multă fericire. Înainte de a face cosplay, eram foarte închisă în mine și nu aveam curaj nici să vorbesc cu necunoscuți. Consideram că oamenii nu doresc să mă cunoască sau să petreacă puțin timp cu mine. Cosplay-ul m-a ajutat să capăt încredere”, recunoaște Ayame Nicole.

O comunitate ca o a doua familie

Prezența comunității se resimte cel mai mult în mediul online. Pe Facebook există de câțiva ani grupuri, precum Cosplay Romania, cu 2200 de membri, și EECC Cosplay, unde lumea pune întrebări sau își arată progresul făcut la un costum, chiar dacă, din cauza pandemiei, aceasta a fost mai puțin activă în ultimul an. Totuși, în schimb, pe Instagram și pe TikTok și-au făcut intrarea mai mulți cosplayeri români. Mulți au Ro sau un emoticon cu steagul României în descrierea conturilor, iar pe TikTok unii aleg să folosească audio în română, pentru a fi descoperiți de alți români. Când vine vorba de întâlniri offline, în afara evenimentelor, fie vorbesc în privat și se decid unde și când vor să se vadă, fie anunță pe Instagram story că vor să facă o întâlnire/picnic, iar cei interesați lasă un mesaj.

Cu toate astea, pentru Miruna și Ayame, orice comunitate are o parte neplăcută. Încă sunt mulți care spun că nu poți să faci cosplay dacă nu ești slabă, pentru că distrugi personajul, iar alții sunt geloși pe reușita ta. În comunitatea dedicată culturii anime, tinerele sunt apreciate de unii și criticate de alții.

„Mi-am luat hate pentru corpul meu și am avut oameni care au răspândit minciuni despre mine. […] E greu să te dezvolți în comunitate dacă te împrietenești cu oamenii greșiți. Eu am făcut greșeala asta, dar m-am rupt de acele persoane și mi-am continuat relațiile de prietenie cu cei care am văzut că sunt cu adevărat sinceri și care chiar sunt dispuși să te ajute”, mărturisește Miruna.

Din punctul de vedere al lui Ayame, comunitatea e împărțită în două. Partea aflată în lumina reflectoarelor îi prezintă pe cei care oferă suport, te încurajează să faci mai mult cosplay, te îmbrățișează la convenții, fac poze împreună cu tine, îți spun că e minunat costumul tău și îți cer să deveniți prieteni. Cea din urmă cerere poate lua o întorsătură nedorită.

„Încerc să mă feresc să îmi mai fac prieteni mai mici, pentru că am un program destul de aglomerat, iar pentru a fi prieten cu cineva, trebuie să investești timp, pe care eu nu prea îl am. Din păcate, dacă nu ești amabil și drăguț sau spui nu, postează sau te bârfesc, până se aude în toată comunitatea că de fapt ești o persoană rea și te crezi superior sau orice altă poveste inventează despre tine”, spune Ayame Nicole.

Au existat atâtea reacții câte persoane. Oricum, cercul lor de prieteni este alcătuit doar din fani comic/anime/games. Pe mulți dintre prietenii lor actuali i-au întâlnit prin acest hobby și îi găsești peste tot în țară. Totuși, după cum povestește Ayame, printre reacțiile primite s-au numărat și cele ale părinților ei, care sunt „de modă veche” și nu au fost de acord tot timpul. Dar, în cele din urmă, văzând că după atâția ani nu a renunțat la această pasiune a ei, au lăsat-o să facă ce își dorește, dacă asta o face fericită.

Din păcate, tot ceea ce reușesc să facă în momentul de față este să aștepte momentul în care o să se revadă cu prietenii lor și o să se rupă de ralitate din nou.

„Numărăm zilele până la următorul eveniment la care ne putem vedea. Se mai întâmplă să dau peste persoane care fac din același anime ca și mine. Ne oprim, vorbim, facem niște poze împreună, facem schimb de conturi de Instagram și apoi ne vedem de grupurile noastre. De multe ori, vorbim înainte de evenimente să facem cosplay din același anime/desen/film/joc în ziua x pentru că e mai amuzant în grup. Oportunități pentru meme”, zice Miruna.

Din păcate, pandemia a reușit să pună bețe-n roate comunității. Evenimentul Comic Con s-a anulat de trei ori până în prezent, iar cosplayerii s-au răspândit prin țară, s-au întors acasă la părinți și nu mai sunt în București. Singura parte bună pentru cele două fete este faptul că au comandat foarte multe peruci și lentile în perioada asta. „Cred că o metoda prin care fac față stresului”, recunoaște Ayame. Astfel, au putut să exerseze stiluri diferite de make-up și cum să stilizeze mai bine perucile. Faptul că poștașul chiar a putut să le aducă acasă materialele le-au ajutat să evite cozile din magazine.

Dar, chiar și așa, anularea evenimentelor le-a afectat, din mai multe puncte de vedere, mai puțin sesizabile din exterior.

„Episoadele de depresie sunt din ce în ce mai dese și câteodată nici la cosplay nu simt că mai am energie sau motivație să lucrez. Am o bluză care așteaptă de o lună și jumătate să fie vopsită, și până acum nu am avut motivație să o fac. Îmi e dor de toți prietenii mei, a trecut un an și jumătate de când i-am văzut pe unii și sper ca situația să se îmbunătățească. Am reușit să fac mai multe costume pe care le aveam pe listă față de anii precedenți, dar asta doar pentru că nu au mai fost evenimente și nu am avut unde să cheltui banii. Am avut două picnicuri vara trecută, unde ne-am adunat mulți și am mai ieșit pentru ședințe foto, dar mai mult de atât nu”, mărturisește Miruna.

În ultimul an, au simțit lipsa evenimentelor, a weekend-urilor în care se trezeau cu noaptea în cap pentru a-și începe transformarea în personajul pe care îl aveau plănuit. Se simțeau productive și pline de energie. Își doreau să petreacă toată ziua la convenții și să se distreze alături de prieteni. Pentru Miruna și Ayame, convențiile ofereau un spațiu sigur, în care să se poată exprima și să se încarce cu energie pozitivă. Acum așteaptă cu nerăbdare să vadă când o să se ivească următoarea ocazie în care să poarte un costum și sunt curioase de câtă hotărâre o să aibă nevoie când va veni timpul să-și aleagă un singur costum din toate cele realizabile pentru ele.

Cosplay-ul este în continuă ascensiune, reprezentând atât un nou mod de exprimare liberă, cât și o soluție salvatoare pentru a te rupe de realitate pentru câteva ore. Fenomenul nu se manifestă identic oriunde s-a întâlnit. Când această activitate culturală se întâlnește și interacționează cu un cadru cultural existent, rezultatul poate fi diferit, precum și percepția acestuia. Aceste interacțiuni culturale au o importanță deosebită, deoarece pot apărea noi perspective economice și culturale, dar în același timp te pot ajuta în dezvoltarea personală. Datorită lui, poți să fii tot ceea ce ți-ai dorit vreodată, fără să fii judecat, pentru că poți uita de persoana ta.


Posted

in

by

Tags: