Spontană, deschisă, ancorată în moment, Yoyo îmi vorbește de parcă ne cunoaștem de o viață. Poate e doar sentimentul de a conversa cu un bun comunicator, cineva care știe când și cum să se deschidă. Antrenamentul îl are din copilărie, dar îl șlefuiește și azi prin ceea ce face.
Yoyo, Ioana Taisia Turcescu, e tânăra care la 20 de ani le face pe toate. A terminat anul 2 la Universitatea Villanova din America, a lansat o colecție de corsete, și-a construit o comunitate pe social media, a ajuns virală pe tiktok și iubește fashion-ul. Yoyo nu se oprește, se învârte mereu.
Yoyo?
Porecla Yoyo e primul element reprezentativ pentru Ioana. „De când eram mică voiam să ies în evidență”. Pe atunci, metoda cea mai simplă a fost să își oblige colegii să o strige așa, după obsesia pentru o jucărie yoyo cumpărată de tatăl ei într-o excursie în Norvegia. De mică, și-a dorit să „se construiasă” singură – de la nume până la personalitate, imagine, perspectivă.
Corsete, haine, visuri
Anul trecut, după o perioadă de criză din cauza pandemiei, Yoyo s-a întors acasă ca să se vindece. „Am fost prinsă în America 3 luni de zile în care am crezut să nu mai puteam, eram în depresie, era oribil.” Trecând în vizită la mama ei vitregă, Oana Nuțu, designer vestimentar, i-a venit ideea de a produce doar partea de sus a rochiilor, sub formă de corsete. La zi cu tot ce e la modă național și internațional, Yoyo a fost convinsă că există cerere pe piață și a dezvoltat ideea în cel mai scurt timp.
„Am venit cu ideile de design într-o zi. Sunt genul de persoană care face lucrurile pe care alții le fac în zile, în 2 ore. Eu le fac rapid pe toate, după lucrez la detalii.”
Succesul vine treptat. După o serie de încercări și erori, Yoyo și-a lansat prima colecție de corsete împreună cu Oana Nuțu în august 2020. Pentru Ioana, acela a fost momentul care i-a oferit revelația – Nu trebuie să se ascundă, să nege și să îi fie frică de ceea ce își dorește. Odată cu lansarea primei colecții, a început acceptarea pasiunii pentru fashion.
„Mi-am dat seama că nu trebuia să îmi fie frică de pasiunea mea, așa cum mi-a fost mult timp. Știu că pot să excelez și pe alte planuri, dar la un moment dat în viață, asta nu mai contează. Poți să scrii o lucrare de disertație, să citești, să scrii, să fii intelectual, dar dacă asta mă face pe mine fericită, e tot ce contează la finalul zilei.”
Și-a dorit atât de mult să imortalizeze clipa, încât și-a făcut un tatuaj cu un centimetru. Acum, pasiunea e pe, în și deasupra pielii.
Colecția a fost un succes, urmărită constant de potențiali sponsori, ceea ce i-a confirmat lui Yoyo că industria fashion e într-adevăr pentru ea. Treptat, a început să producă conținut media despre vestimentație. ținute și accesorii. „Le spun oamenilor – hei, uite cu ce m-am îmbrăcat astăzi- și le place”. A lansat încă o colecție de corsete singură și o nouă ediție a celei cu Oana. În continuare, fashion-ul e prezent în viața ei și va fi mereu. Partea preferată a procesului de creație rămâne feedback-ul.
„Pe mine hainele mă reprezintă la modul extrem – arată exact ceea ce simt în ziua respectivă. Iubesc să văd că oamenii simt și ei asta, când vin și îmi spun -Yoyo, mă simt ca o prințesă, ca cea mai frumoasă fată de pe pământ.”
Yoyo pozează pentru colecția ei. La rândul ei, s-a lăsat modelată de propria creație. La început- timidă, rușinoasă, confortabilă doar cu mama ei, acum – spontană, curajoasă, încrezătoare. A poza în fața camerei a fost provocarea cea mai mare. A acceptat-o și a evoluat.
„Nu m-aș considera model, dar îmi place să fiu eu fața colecțiilor mele. Vreau ca oamenii să știe că totul vine de la mine. Vreau să știe că mă implic în ceea ce fac, caut oameni, fotografi, tot ce trebuie. Nu îmi face nimeni treaba și îmi pune numele meu peste.”
Cum se îmbracă americanii ȘI CE FACEM CU UNIFoRma ?
Așa cum ne-am aștepta, Yoyo a plecat la facultate în America cu frica că gusturile vesimentare o vor lua prin surprindere. Paradoxal, la scurt timp a înțeles că noi suntem expuși pe rețelele de socializare la o parte limitată a Americii – în principal, New York și L.A. Acolo, într-adevăr, trecătorii ies din zona de confort și experimentează cu ținutele zilnic. În rest, fashion-ul american nu e o noutate.
„Am plecat din România zicând că voi fi cea mai prost îmbrăcată. Facultatea la care studiez eu nu e locul de fashion show. Eu sunt singura româncă de la Villanova și tot singura care se îmbracă în fiecare zi over-the-top.”
În primii ani de școală, Yoyo a fost într-un mediu privat, ceea ce i-a limitat perspectiva asupra hainelor, machiajului și accesoriilor. „Dacă veneam cu blugi de o altă nuanță, mai închiși sau mai deschiși, trebuia să plecăm acasă. Era extrem de strict, de-a dreptul ridicol.” Restricționată de regulile interne, pasiunea pentru haine a răsărit puțin mai târziu.
În școala generală, doar vinerea aveam voie să mă îmbrac cum vreau, dar și așa cu multe reguli – să nu se vadă umerii, genunchii. Venea directoarea și ne măsura cu palma deasupra genunchiului când purtam fuste.”
Odată ce a intrat la un liceu de stat în care era acceptată exprimarea prin haine, totul s-a schimbat. Acolo, Yoyo a descoperit importanța pe care o are ținuta în care te afișezi și modul în care te simți. „Veneam la liceu cu toate rujurile posibile, toate zorzoanele le puneam pe mine doar ca să recuperez din anii aceia pierduți.”
Încotro?
Yoyo a avut un blog – primul ei debut pe internet. Scrisul a fost o metodă prin care își accepta realitatea și lucurile care i se întâmplau. Printre litere, viața are alt sens. La un moment dat, s-a produs o ruptură. „Realitatea a devenit așa de greu de acceptat că m-am oprit”. Așa a început pauza care s-a prelungit pe baza studiului la facultate. Yoyo studiază un program de Comunicare și Filosofie la Universitatea Villanova, care îi provoacă pasiunea pentru scris. ”La facultate scrisul a devenit o parte atât de mare din temle mele (pagini întregi), iar acum asociez scrisul cu o temă. Dacă mă forțez să scriu, nu scriu bine.” De aceea, pasiunea o păstrează pentru mai târziu. În continuare, își dorește să scrie o carte.
Ce merge și ce nu merge
„Tiktok-ul și urmăritorii mei sunt cei mai minunați.” Recent, a realizat acest lucru în Vamă, unde comunitatea construită pe internet s-a dovedit a fi un grup mare de prieteni, cu care poți povesti, ieși la o bere și glumi.
Yoyo a ajuns virală într-o zi, iar de atunci iubește să creeze conținut, dar niciodată nu îl forțează. „Dacă azi nu simt că vreau să postez, nu o fac. Oamenilor le pasă de ceea ce faci tu, dar văd că ești și tu om.” Cel mai mult pentu ea, contează faptul că urmăritorii ei sunt loiali. Când o firmă care colaborează cu persoane de zeci de ori mai populare și-a dorit ca Yoyo să îi promoveze produsele, răspunsul lor a fost – „Yoyo, urmăritorilor tăi chiar le pasă”. Și aici se constuiește diferența.
„Mi a plăcut mereu să am o platformă unde pot să mă exprim. Nu m-am gândit că se va ajunge la un part-time job. Nu am crezut că oamenii vor dori să mă vadă doar pe mine.”
Pentru Yoyo, totul se întâmplă cu un motiv. Din fiecare lucru înveți ceva. Evoluția nu face diferențe între experiențe bune sau rele.
„Uneori mă enervez din lucruri mici sau decizii pe care le-am luat – de exemplu, nu am reușit să economisesc bani vara trecută. Acum, mă bucur pentru că știu să o fac vara asta.”
Îmi mărturisește că e o persoană anxioasă, deși multă lume nu știe. Din când în când, se confruntă cu gânduri intruzive, dar se asigură mereu că își schimbă perspectiva. „Uneori mă frustrez că am plecat în America, pentru că sunt atașată de casă. Dar dacă nu aș fi plecat, nu mi-aș fi cunoscut latura aceasta.” Plecatul de acasă a fost o experiență marcantă, dar nu în modul în care suntem obișnuiți să îl percepem – precum învățatul să te descurci singur, gătitul, curățenia. Yoyo e independentă de mult timp. În schimb, s-a confruntat cu dorul de casă și sentimentul de fomo (fear of missing out)
„În continuare trec cu greu peste despărțirea de casă. E vorba de sentimentul de acasă, e un safe space, e locul în care am crescut. Aceasta e lupta pe care o duc eu. Orice om de pe lume cred că are sentimentul acesta – acasă e acasă.”
Sfatul ei, pe care adeseori îl ascultă si ea, e să te gândești la oportunitățile pe care le ai. Mulți își doresc ceea ce trăiești tu, iar asta te va motiva să continui.
Yoyo vine și pleacă, dar mereu se învârte.