PĂRINTELE VALENTIN CRAINIC, UN LICĂR DE SPERANȚĂ PENTRU 12 COPII

    Preot la Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Hunedoara, Valentin Crainic este un om care iubește oamenii. Deși absolvent al Facultății de Teologie, și-a început cariera ca interpret de muzică populară, fiind pasionat de folclorul autentic românesc. În perioada 2003-2009, a fost șeful Centrului de Plasament din Deva, unde și-a adus contribuția și s-a implicat în înțelegerea nevoilor cu care se confruntă copiii orfani.

    După un pelerinaj în Țara Sfântă, la Ierusalim, s-a întors cu convingerea că trebuie să urmeze calea preoției și că menirea lui este aceea de mesager al omului către Dumnezeu, așa că a renunțat la viața de artist și s-a dedicat întru totul credinței. Se consideră un om împlinit, iar asta pentru că are o familie frumoasă și mai mulți copii de suflet, pe care îi modelează și îi îndrăgește la fel ca pe fiica lui.

    Preotul Valentin Crainic

    Înainte de a fi preot la Hunedoara, a slujit timp de nouă ani la Hărțăgani, un sat din comuna Băița: „un loc superb, tradițional românesc, în care mi-am trăit copilăria preoției și m-am apropiat de oameni”.

    Pe 8 Septembrie 2020, părintele și-a început activitatea la Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. „Nu mi-a venit să cred că mă întorc să-L slujesc pe Dumnezeu acasă. După ce m-am căsătorit, obișnuiam să vin aici și să cânt în strană. Până la urmă, fiecare dintre noi are o biserică de suflet, un loc în care se descoperă și se regăsește pe sine”.

    La scurt timp după ce și-a început activitatea la catedrală, Episcopul Devei și Hunedoarei de la acea vreme, Preasfințitul Părinte Gurie, l-a însărcinat cu responsabilitatea de a pune bazele unei case de tip familial pentru 12 copii orfani sau proveniți din familii defavorizate.

    „În luna octombrie, prin intermediul Preasfințitului Gurie, am primit de la Dumnezeu misiunea de a înființa la Hunedoara o casă de tip familial pentru 12 copii. O parte dintre ei provin din familii defavorizate. Chiar dacă au un cămin al lor, posibilitățile limitate ale părinților nu le conferă un cadru favorabil pentru dezvoltare. Problemele sociale și financiare cu care se confruntă acest tip de familii, răpesc șansa copiilor la o educație sănătoasă și eficientă, dar și la o viață lipsită de griji. Aceste case de tip familial reprezintă astfel o alternativă a centrelor de plasament”.

    Locația în care se va construi casa de tip familial, se află pe strada dr. Marinescu din municipiul Hunedoara. Potrivit preotului, lucrările efective la această construcție, vor începe imediat după finalizarea documentației necesare.

    „Vor exista 6 dormitoare mari, care vor adăposti câte doi copii. Fiecare dormitor va fi utilat cu baie proprie și cu toate cele necesare unui trai decent și îngrijit. Pe lângă acestea, va exista o sală mare de studiu, unde copiii vor lua parte la activități educative și interactive, o sală de mese, dar și o bucătărie utilată conform standardelor europene”.

    Experiența părintelui și a soției sale, director a patru centre din cadrul DGASPC Hunedoara, trei pentru copii orfani, iar unul pentru mame minore, reprezintă un plus substanțial în acest proiect, pentru că ambii cunosc și înțeleg nevoile copiilor aflați sub protecție socială.

     „În spatele unui bărbat puternic, stă o femeie care îl sprijină în tot ce face. Atât eu, cât și soția mea, Raluca, avem experiență în ceea ce privește situația sensibilă a copiilor ce provin din medii defavorizate. Ne dorim să le oferim înainte de toate o familie adevărată, un cămin în care să simtă ce înseamnă protecția și dragostea de părinte. Ne dorim să știe că nu sunt singuri și că există un început pentru orice, mai ales pentru fericire. Vrem să aibă acces la educație și la toate serviciile de care beneficiază un copil normal”.

    Pentru a duce la bun sfârșit o astfel de inițiativă, este nevoie de resurse financiare, de implicare și contribuție colectivă. „Nu este deloc ușor să realizezi un astfel de proiect, iar asta pentru că ai nevoie de multiple avize, pentru ca totul să fie în conformitate cu cadrul legal”.

    Demararea proiectului este susținută și de fundația „Alături de tine” a Episcopiei Devei și Hunedoarei. După moartea Preasfințitului Gurie, activitatea părintelui Valentin a fost sprijinită de noul episcop, Preasfințitul Părinte Nestor, care a dat dovadă de implicare și seriozitate, după cum afirmă chiar preotul: „Odată cu trecerea în neființă a Preasfințitului Gurie, Preasfințitul Părinte Nestor a fost foarte bucuros să continue ajutorul oferit de predecesorul său, oferindu-mi certitudinea că scopul nostru va fi atins și vom fi cu toții încântați de rezultatul final”.

    Dragostea părintelui Valentin pentru muzică, dar mai ales dorința de a finaliza cât mai curând căminul în care vor locui 12 copii, l-a determinat să pună bazele unui grup vocal. Concertul de pricesne „Isuse-al meu, prieten drag” este susținut de tinerii talentați pe care îi coordonează preotul și urmărește strângerea de fonduri pentru casa de tip familial.

    Astfel, în zilele de duminică sau în praznicul unor sărbători importante pentru biserică, au loc spectacole foarte bine pregătite, care ascund ore de muncă și multă pasiune.

    „Prin concertele noastre, ne dorim să pătrundem în sufletele oamenilor și să le oferim momente frumoase, de care să își aducă aminte cu bucurie. La finalul acestora, cei care își doresc să ne ajute, pot face donații în cutiile de care se ocupă voluntarii noștri, Radu, Ana și Dragoș. Fiecare bănuț contează și ne duce mai aproape de îndeplinirea misiunii pe care o avem”.

    Împreună cu tinerii pe care îi coordonează, părintele a înregistrat un CD cu pricesne, care poate fi achiziționat la finalul concertelor și care pune laolaltă cântece cu însemnătate pentru creștini. „Alături de copiii mei de suflet, am înregistrat un compact disc ce conține pricesne, cântări bisericești spre slava lui Dumnezeu, pe care doritorii îl pot cumpăra atunci când se încheie spectacolul și care costă 20 de lei. Banii strânși servesc la realizarea proiectului nostru umanitar. În acest fel, oamenii nu doar că donează o cărămidă , ci rămân și cu o amintire frumoasă, cu ceva ce se păstrează peste ani”.

    Pe lângă pricesne, tinerii cântă piese din repertoriul unor personalități marcante pentru muzica românească, acompaniați la orgă de mentorul lor. Deși în Biserica Ortodoxă nu sunt permise instrumente muzicale, părintele Valentin a reușit să obțină o aprobare de la episcopie în acest sens.

    „Este necesar ca ei să aibă un suport muzical pe care să cânte, mai ales că toți sunt absolvenți ai cursurilor de canto și au cunoștințe în domeniu. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să accesez fonduri europene, iar cu banii primiți am cumpărat echipamentul tehnic de care aveam nevoie”. Sonorizarea spectacolelor este asigurată de Ioan Rotaru, fost inginer de sunet la Teatrul de Stradă din Deva.

    Cine sunt tinerii care se implică în spectacole și ce înseamnă pentru ei bucuria de a dărui speranță

    Denisa Neag, Lorena David, Petra-Maria Crainic, Oana Rus, Mădălina Rotaru și Vlad Lință sunt cei șase tineri care fac parte din grupul vocal al părintelui Crainic și care se implică în strângerea de fonduri pentru casa de tip familial, cu fiecare spectacol la care participă.

    Denisa Neag este mezina grupului. Deși este elevă în clasa a V-a, cunoștințele sale muzicale sunt notabile. Cântă la pian, interpretează vocal și stăpânește foarte bine teoria muzicală, fiind laureată a mai multor concursuri de specialitate.

    „Mulțumesc părintelui Valentin Crainic pentru că s-a implicat atât de mult în acest proiect frumos, din care fac și eu parte cu multă dăruire. Cu fiecare concert m-am simțit mai aproape de Dumnezeu. Este atât de minunat tot ceea ce reușim să facem împreună”.

    Denisa Neag

    Pe Lorena David, părintele Crainic a cunoscut-o încă de când slujea la Hărțăgani. Impresionat de calitățile sale vocale, a implicat-o numaidecât în proiect.

    „Îmi place să descriu concertele noastre ca fiind câteva ore de speranță, câteva ore în care Dumnezeu oprește timpul, pentru a asculta pricesnele pe care le închinăm cerurilor spre slava Sa. Sunt foarte fericită că pot ajuta și eu, în felul meu, datorită harului pe care l-am primit de la divinitate, câțiva dintre copiii care nu au fost la fel de norocoși, care au nevoie de un cămin și de cineva care să-i sprijine și să le fie alături”.

    Lorena David

    Petra-Maria Crainic este fiica părintelui Valentin. Elevă în clasa a VIII-a, Petra își dorește să devină medic, deși are un talent muzical nativ.

    „Emoțiile pe care le trăiesc și tot ceea ce simt nu poate fi descris în cuvinte. Doar gândul ca poți ajuta pe cineva și poți face un bine îți dă putere. Concertele acestea ne apropie de Dumnezeu mai mult, iar admirația pe care o primim de la oameni ne umple sufletul cu bucurie”.

    Petra-Maria Crainic

    Originară din satul Luncoiu de Jos, județul Hunedoara, Oana Rus este o tânără care iubește muzica și pe cei din jur. Elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad, Oana este pasionată de literatură și limbi străine.

    „Pot spune că Dumnezeu m-a înzestrat cu darul de a cânta, iar implicarea mea în acest proiect este întru slava Lui. Părinții mei m-au învățat să fac întotdeauna fapte bune și să îi ajut pe oameni, mai ales pe cei care au nevoie. Pentru mine, tot ceea ce cânt este aidoma cu sentimentele mele. Totodată, nu pot decât să îi mulțumesc părintelui Crainic pentru că mi-a oferit șansa de a contribui prin cântec, la îndeplinirea acestui scop nobil”.

    Oana Rus

    Mădălina Rotaru este elevă la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, la secția pian principal. Deși este pasionată de muzica rock și face parte dintr-o trupă, timpul liber și-l dedică actelor caritabile și credinței.

    „De fiecare dată când mă trezesc dimineața și știu că am un concert, ziua mea se luminează. Mi se pare atât de frumos felul în care ne dedicăm cu toții, dar mai ales dorința noastră de a ajuta. Cântându-i lui Dumnezeu, mă simt cu adevărat binecuvântată. Fiecare spectacol are un loc special în inima mea, motiv pentru care o să-mi amintesc mereu cu bucurie aceste momente”.

    Mădălina Rotaru

    Elev al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Vlad Lință este un tânăr pentru care muzica se împletește armonios cu dragostea pentru patrie.

    „Fiecare spectacol la care particip este o reală bucurie pentru mine, datorită faptului că îmi oferă oportunitatea să fiu mai aproape de oameni și de Dumnezeu. Consider că menirea noastră, a tuturor, este să fim darnici și înțelegători cu cei din jur, pentru că fiecare merită o șansă la o viață mai bună”.

    Vlad Lință

    Imagine principală de congerdesign de la Pixabay