Summer Work&Travel – visul american de-o vară

    american flags in the sky between huge buildings

    Hai să facem o mică recapitulare. Bagajele sunt făcute. Emoțiile nu ne-au părăsit nicio clipă. Ne uităm unii la ceilalți cu bucurie și speranță în privire, așteptând să treacă și ultimele momente acasă. Actele le-am luat, biletele de avion și pașaportul ne sunt la îndemână. Ce ar putea să ne mai lipsească? Urmează zboruri lungi, oboseală, schimbări de fus orar și abia după putem spune, într-un final, că ne trăim și noi pentru o vară visul american. Bine, mai corect ar fi să spunem că o să ne muncim visul american mai mult decât o să-l călătorim, dar fiecare experiență are avantaje și dezavantaje.

    În cazul (puțin probabil) în care descrierea de mai sus nu v-a sunat familiară sau nu v-a trimis cu gândul la un program anume, este vorba despre Summer Work&Travel, care ne permite în studenție să vizităm așa-zisul tărâm al tuturor posibilităților, într-un schimb de experiență și muncă de-o vară. Procesul de înscriere este relativ simplu, lucru pe care îl vom detalia puțin mai târziu.

    Despre program

    Programul Summer Work and Travel USA a fost creat de Departamentul de Stat American în anii ’50. Le e dedicat exclusiv studenților și oferă o oportunitate unică de a experimenta în mod direct cultura americană, dar și alte culturi din întreaga lume. Asta se întâmplă prin muncă, distracție, călătorii și, nu în ultimul rând, prin legarea unor prietenii pe viață. Programul se desfășoară pe perioada vacanței de vară universitare. Astfel, participanților li se oferă dreptul de muncă pe o perioadă de 3 luni și jumătate (15 iunie – 30 septembrie) și o perioadă dedicată exclusiv turismului (1-30 octombrie).

    Cine este un potențial participant?

    Programul se adresează tuturor studenților înscriși la orice universitate acreditată de Ministerul Educației, la programe de studii cu frecvență. La finalul lui, studenții trebuie să se întoarcă în țară pentru continuarea studiilor. Așadar, aproape orice student se poate înscrie pentru experiența studenției sale.

    Cum funcționează, de fapt, programul?

    Programul este o rezultatul unei relații multilaterale între Biroul Departamentului de Stat pentru Educație și Relații Culturale al SUA, ambasadele și consulatele de pe teritoriile statelor partenere, sponsorii de program, agențiile acreditate și participanți. Pe scurt, sponsorii aleși de Departamentul de Stat acționează ca principale contacte ale participanților încă de la înscrierea în program, dar și ca responsabili de plasarea lor la joburi verificate. Potențialii participanți interacționează în mod direct cu agenții trimiși în țările partenere, care se ocupă de procesul lor de înscriere, proces ce se va definitiva la interviurile pentru viză desfășurate de ambasade. O schemă mai detaliată este accesibilă aici.

    Procesul de înscriere. Anevoios sau lin și ușor?

    Procesul de înscriere se face prin intermediul unei agenții acreditate de către Departamentul de Stat American. Odată hotărât că vrei să participi în program sau că vrei să afli informații suplimentare de la reprezentanți, trebuie să îți alegi o agenție (din lista de la linkul de mai sus). Aceasta îți va pava drumul către tărâmul tuturor posibilităților, asigurându-ți, în același timp, un zbor. Ei se vor ocupa de majoritatea proceselor oficiale, cum ar fi depunerea actelor și cererii pentru eliberarea certificatului de muncă DS2019, cele necesare asigurării medicale, medierea interacțiunii tale cu angajatorul american, sau programarea pentru viză. Tot ce ai tu de făcut e să-ți plătești taxele la timp, să zâmbești frumos în poze și să faci impresie bună la interviuri.

    Taxe, costuri, posibilități de finanțare

    Prețul participării în program diferă în funcție de agenția cu care decizi să călătorești, de programul pe care îl alegi și dacă ai mai fost sau nu înainte participant în program. Câteva prețuri aproximative, de la agenția GoToSUA, cu care am decis eu să colaborez, sunt de aproximativ 1050 de dolari dacă ai deja un angajator în SUA (situație în care se găsesc preponderent cei aflați la cel puțin a doua participare în program), sau 1350 de dolari, în cazul în care îți vei alege un angajator prin intermediul agenției. Aceste sume nu acoperă taxa pentru eliberarea certificatului de muncă (35$) și cea pentru susținerea interviului de viză (160$). Bonus, dacă te decizi să călătorești cu gașca de prieteni, beneficiați de o anumită reducere, în funcție de agenție.

    Biletele de avion către și dinspre Statele Unite se achiziționează și ele separat, multe agenții oferind și acest serviciu ca rezultat al parteneriatelor cu cele mai populare companii aeriene. Prețurile variază în funcție de perioada călătoriei, compania aeriană, destinația finală și perioada în care le achiziționezi. Suma este cuprinsă, în general, între 750 de euro, pentru destinațiile foarte populare și cumpărate din timp, și 1000 de euro pentru zone specifice, unde este nevoie de o escală și pe teritoriul SUA.

    O sumă totală, aproximativă și bazată pe experiența mea cu pregătirile pentru plecarea în program, se situează peste limita inferioară de 3000$, la care se adaugă și un buget pe care să îl ai la dispoziție pentru cheltuieli, până la primul tău paycheck american (recomandarea CIEE este să ai acces la minimum 800$ pentru primele săptămâni de ședere).

    În ceea ce privește metodele de finanțare, în sprijinul potențialilor participanți s-a introdus un pachet promoțional de împrumut bancar, destinat exclusiv participării în Summer Work&Travel. Pachetul pune la dispoziție suma necesară acoperirii întregilor cheltuieli implicate de proces, precum și banii de buzunar recomandați la începutul traiului în State. Împrumutul are perioada de rambursare de până la 24 de luni de la întoarcerea acasă, dintre care primele 6 sunt scutite de dobânzi și taxe uzuale aplicate la bănci. Iar ca taxe suplimentare impuse de bănci, în general, și de care ești scutit în acest caz, este și taxa de analiză inițială a dosarului, majoritatea aplicanților obținând aproape pe loc împrumutul.

    „două luni și-o sesiune…”

    Mărturisește, oarecum trist, Șerban chiar la începutul conversației noastre despre aventura lui de vara trecută. Șerban Nedelcu, 21 ani, student la Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, se află în toiul pregătirilor pentru cea de-a doua sa plecare în SUA. Altfel spus, cam atât timp mai e rămas până când lotul viitor de studenți români (și nu numai) se vor îmbarca zâmbitori și entuziaști către una dintre cele mai memorabile experiențe ale vieții lor. Nu pare a mai fi mult timp până atunci, așa-i? Sincer vorbind, având în vedere rapiditatea cu care pare să treacă timpul în ultima vreme, fericitul eveniment pare a fi doar la o aruncătură de băț depărtare. Și totuși, acesta pare atât de departe, dacă ne gândim că ne desparte de el sesiunea, care ne dă tuturor de furcă la finalul fiecărui semestru universitar. Dar plecarea este cu atât mai dulce când știi că, odată ce ai examenele luate –cu note mari, sperăm– singurul stres rămas este în legătură cu o întrebare foarte simplă: „Ce să iau cu mine în State?”

    O privire de ansamblu

    Privind de undeva din depărtare, întreaga experiență a plecatului în Statele Unite pentru o vară sună foarte tentant și extrem de plăcut. Ești bine plătit, îți faci prieteni din toate colțurile lumii, ești (probabil) pentru prima dată în totalitate independent. Ce ar putea să nu-ți placă aici? Te afli pe tărâmul celui mai bun burger & fries, dai de un restaurant McDonald’s la aproape orice colț de stradă și postezi toată vara pe rețelele de socializare cu locația în SUA. Punct ochit, punct lovit. Ești cel mai cool din grupul tău de prieteni/cunoștințe/comunitatea orașului mic de provincie din care ai plecat. Dar ce presupune asta, mai exact?

    MOTIVE ȘI ASPIRAȚII

    Cam asta se află în spatele oricărei decizii pe care o iei. Fie că discutăm de alegeri micuțe, cum ar fi un nou accesoriu sau ce să mănânci la prânz, fie că e vorba despre facultate sau de înscrierea într-un program, toate aceste alegeri au în spate rațiuni și argumente. Dar care sunt cele care te fac să vrei să ajungi în State?

    • experiență unică în viață;
    • mod inedit de a-ți petrece vara;
    • mod în care să câștigi bani (frumoși);
    • experiență de muncă (deși irelevantă, de multe ori, pentru domeniul de studiu ales);
    • schimb cultural;
    • îmbunătățirea abilităților de limbă;
    • prietenii de pe întreg mapamondul;
    • visul american devenit realitate;
    • dezvoltare personală;
    • ieșirea din rutină

    Actorul Bogdan Bob Rădulescu descrie decizia de a participa în program drept esențială pentru persoana care este astăzi. Mai exact, acesta spune: „Pentru mine a fost cea mai bună perioadă a tinereții mele! Între 1999 și 2006, am fost anual în State cu programele astea și a fost experiența vieții mele. Foarte, foarte bună și necesară tinerilor.”

    Dificultăți și rezolvări

    Ca în orice activitate pe care vrei să o întreprinzi, de-a lungul drumului, mai întâmpini și mici piedici pe care trebuie să găsești o cale de a le depăși. Unele dintre acestea pot fi unele acte necesare, pentru care este nevoie de o perioadă de așteptare până la eliberare (pașaport, foaie de liberă circulație), sau dificultăți spațiale (adeverință de la medicul de familie, care se află, poate, la sute de km distanță). Altele vizează activități pe care ai obligația să le realizezi pentru a putea pleca liniștit în SUA, cum ar fi susținerea examenelor care se suprapun cu perioada de plecare. Această situație poate fi rezolvată prin examinarea ta la o dată anticipată, înainte de începerea sesiunii, sau amânarea plecării până la o dată la care ești sigur că ți-ai putut duce la bun sfârșit toate atribuțiile din viața cotidiană. Nu amânați adusul de acte, de plătit taxe, de cumpărat bilete de avion. Iar un sfat clasic, dar foarte prețios din partea mea este să vă faceți treburile la timp pentru că o să gândiți dezamăgiți la lenea care v-a împiedicat și v-a îngreunat situația.

    Să punem osul la treabă

    Pentru a înțelege anvergura acestui program, începând din 2000, anual, sunt peste 50.000 de participanți eligibili ajunși în SUA. În top 5 de țări cu cel mai mare procentaj de participanți se numără și România. Surprinzător, nu-i așa? Asta denotă că tinerii români sunt deschiși la experiențe noi, la părăsirea zonei de confort, în vederea dezvoltării lor.

    Aventura, strigați ura!

    Okay. Ai un job ales de acasă, ai luat interviul de viză și ai călătorit până în capătul celălalt al lumii. Te așteaptă aproximativ trei luni de muncă, recompensate la final cu o lună de explorat minunățiile americane. Ești acolo singur sau alături de un grup de prieteni. Te întrebi încotro s-o apuci prima dată în noul oraș, în cele câteva zile de acomodare, înainte de începerea zilelor de muncă. Foștii participanți te pot îndruma în acest scurt proces de obișnuire cu șocul cultural pe care urmează să-l resimți.

    Câteva sfaturi frecvent auzite de cei ce se pregătesc să plece, cu inima strânsă, în această primă aventură a vieții lor de adulți, sunt adunate chiar de la foști participanți în program:

    MUnca

    După cum a fost menționat și mai sus, de mai multe ori, probabil, recomandarea tuturor este să îți cauți și un al doilea job. Cel puțin. Depinde și de câte ore ai asigurate de angajator pe săptămână la fiecare job, dar și de anduranța pe care o ai. Cu siguranță, cineva care muncește pentru prima oară în viața sa nu va rezista să lucreze de dimineața până seara, cu pauze minime de la lucru. În același timp, aveți grijă să nu vă suprasolicitați. Sănătatea fizică și mentală trebuie să fie întotdeauna principala voastră preocupare, nu câștigurile materiale exorbitante la joburi care nu vă plac sau locații în care angajatorul nu vă tratează într-un mod profesionist. Puteți oricând să schimbați joburile, numai că trebuie anunțat sponsorul de program și respectat preavizul de două săptămâni.

    Majoritatea studenților își caută joburi în industria turistică, de la menaj în pensiuni și până la hoteluri de 3/4 stele, de la bucătărie, ospătărie și chiar la asistent de vânzări în buticuri de suveniruri din preajma atracțiilor turistice.

    Cei mai mulți au experiențe plăcute la job, mediu de lucru plăcut, colegi joviali și angajatori serioși, dar mai există și situații diferite. Poți ajunge, ca Șerban, într-un loc în care se vorbește numai limba spaniolă, ori, cu puțin noroc, română. Ori, te poți înțelege atât de bine cu angajatorul încât să îți ofere un job și pentru vara viitoare. Ori lucrezi până la 3 joburi, la unul sau mai mulți angajatori. În această ultimă situație s-a încadrat și Alex Semenciuc, care, student în anul 2 la informatică în Târgu Mureș, s-a decis să pornească, similar cu mulți alți tineri de vârsta lui, în aventura americană. A început cu un job de menaj într-un hotel, apoi a lucrat, în paralel, ture de noapte la recepția aceluiași hotel. Iar în orele rămase libere de aici reușea să lucreze și într-un food truck. Foarte bun time management, iar rezultatele au fost pe măsură.

    Salarii și sume câștigate

    Munca, muncă. Salariul, salariu. Cam așa suna o vorbă românească destul de veche. Cu siguranță, cea mai presantă întrebare pe care v-o puneți este legată de bani. Sumele cu care unii studenți au încheiat programul s-au ridicat la peste 10.000 de dolari. Nu sună foarte rău, nu-i așa? Majoritatea mărturisesc că s-au întors acasă cu 3000$, sau poate mai mult, dar și asta depinde de cât decizi să călătorești sau nu. În cazul în care știi că o să te întorci și pentru a doua oară, ai putea alege să călătorești mai puțin la prima vizită și să revii cu o sumă mai mare acasă, dar fiecare ia deciziile după considerentele personale.

    călătoriile

    Perioada de călătorit specificată în contract este întreaga lună octombrie. Dar, dacă termini munca mai devreme (cel mai devreme e 15 septembrie), ai la dispoziție cam 6 săptămâni să vizitezi tot ceea ce îți trece prin cap. Întrebările care apar în acest punct sunt: „Încotro s-o apuc?” și „Ce vreau să văd prima dată?”.

    Alex și-a alocat, în prima vizită, o singură săptămână de călătorit, și cu toate acestea a reușit să vadă destul de multe dintre punctele de interes ale Americii. A închiriat, alături de prietenii săi, o mașină și au parcurs celebra Route 66, o autostradă care străbate de la un capăt la celălalt teritoriul american și traversează unele dintre cele mai importante orașe. Au văzut Marele Canion, Los Angelesul și Hollywoodul. În Las Vegas, s-au distrat în MGM Grand Resort, unde au și participat la o petrecere cu Afrojack. Înaintea perioadei de călătorit, au vizitat în zilele libere și atracțiile din jurul orașului în care au muncit 3 luni, și anume Jackson, Wyoming.

    „A fost cu de toate”

    A fost prima descriere, foarte succintă, de altfel, a experienței lui din Atlantic City. Șerban Nedelcu, 21 ani, student la Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, a povestit evenimente extrem de variate, de la jobul în menaj la un hotel unde se vorbea numai în spaniolă, la interacțiunile cu poliția la petreceri, cu dealeri de droguri la colț de stradă, un al doilea job ca valet de mașini și aventura, total spontană, de a pleca să vadă Cascada Niagara fără să fi închiriat în prealabil o mașină sau a-și lua cazare. Au luat cu ei „doar cheful de aventură” și au condus, în două zile, 1300km. „Să nu faceți niciodată ca noi, decât dacă vrei să ajungi să dormi ținând un ochi deschis în moteluri ieftine de pe marginea drumului sau să dormi trei zile după, pentru a scăpa de oboseala acumulată”, adaugă el. Deși nu a putut convinge niciun prieten de acasă să se înscrie alături de el în program, acesta s-a împrietenit rapid cu alți participanți și nu numai. „Nici nu ai idee cât de mică e lumea!”, i-a fost replica după ce și-a amintit cum a ajuns să cunoască un grup de tineri din orașul său natal la al doilea loc de muncă, sau când a aflat că noul angajator este și el român.

    scurtă concluzie

    „Oricine ar trebui să trăiască experiența americană pe timpul studenției. După ce veți pleca o dată, vă veți împărți toată viața în „înainte de America” și „după America”!” , declară melancolică Andreea, studentă la Universitatea Politehnică din București. Bineînțeles că nu s-a putut opri la o singură participare, iar acum se pregătește de următoarea plecare.

    Acum că am reușit, foarte sumar, să te introduc în universul participării în program, am o singură întrebare:

    Tu ce faci la vară?