De ce sunt tinerii interesați de astrologie?

  Una dintre prietenele tale îți povestește despre un băiat cu care vorbește, dar nu este sigură de direcția în care vrea să se îndrepte cu relația. Primește semnale mixte și uneori băiatul o lasă în seen, fără să îi dea prea multe detalii. Puțin confuză, cere sfaturi legate de situație. Cealaltă prietenă adresează imediat întrebarea care stă în mintea tuturor: „Ce zodie e?”

  Înclinația spre spiritualitate și astrologie e foarte prezentă în rândul tinerilor. Foarte mulți dintre ei se arată interesați de această latură, iar acest lucru se poate observa cu ochiul liber, în special pe social media.

  Acest proces a debutat mai devreme, luând încet amploare. Revistele și televiziunile au început prin a adăuga secțiuni pentru horoscop, iar acum unele emisiuni au întregi segmente dedicate astrologiei. Platformele de social media sunt pline de glume, postări informative sau clipuri video legate de acest aspect, de cele mai multe ori făcute de tineri pentru tineri. Dar dincolo de latura informală, ce presupune astrologia și de ce reprezintă un subiect de interes pentru generația noastră?

  Ce este, mai exact, astrologia?

  Conform Lexico, astrologia reprezintă „studiul mișcărilor și pozițiilor relative ale corpurilor cerești, interpretate ca având o influență asupra interacțiunilor umane și lumea naturală.” Cu alte cuvinte, astrologia studiază planetele în raport cu oamenii.

  Astrologia este, de asemenea, considerată ca fiind o pseudoștiință. Conform Oxford Learners Dictionaries, pseudoștiința reprezintă un set de teorii, convingeri sau metode pe care unii oameni le pretind ca fiind bazate pe informații științifice când, în realitate, nu este așa. Un studiu din 2018 atestă că astrologia este o pseudoștiință, aducând ca argument faptul că nu există nicio dovadă care să demonstreze că zodia unei persoane poate fi corelată cu personalitatea acesteia. Totuși, astrologia nu se referă doar la zodia pe care o știm cu toții, indiferent de nivelul de cunoștințe asupra acestui subiect.

  Potrivit astrologiei, zodia sub care ne-am născut este văzută drept semnul dominant, cunoscut și sub numele de zodia soarelui, care se referă la poziția în care se afla Soarele în momentul nașterii. Pe lângă aceasta, se iau în considerare Luna și celelalte planete din Sistemul Solar din cadrul celor 12 secțiuni din cer – constelațiile fiecărui semn zodiacal. Fiecăreia dintre ele îi este atribuită o însemnătate. Toate acestea împreună formează astrograma sau birth chart-ul. Prin intermediul ei, personalitatea sau comportamentele unei persoane pot fi explicate.            

  Chiar și pe Internet, părerile sunt împărțite: există persoane care cred în astrologie și se ghidează cu ajutorul ei pentru a înțelege persoanele din jur și persoane care consideră că, odată ce nu are o bază științifică, nu ar trebui luată în considerare.

  Photo by Alex Andrews on Pexels

  Părerile tinerilor

  Anamaria are 20 de ani și este studentă la FPSE din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. Mi-a spus că nu își amintește exact când a aflat pentru prima oară despre astrologie, dar, încă din copilărie, a simțit o atracție față de latura nevăzută a lumii.

  Pentru Ana, astrologia are o însemnătate specială: „aspectele spiritualității constituie un mod de a îmi aminti de străbunica mea.” Mi-a mărturisit că de la ea moștenește această pasiune. A crescut ascultând-o pe străbunica ei: „Străbunica mea era extrem de pasionată de descântece, de vise, de tot ce ținea de divinație și ghidare asupra viitorului.” Mi-a mai spus că prima carte pe care i-a citit-o a fost un dicționar de vise și mereu, după ce se trezea, îi povestea visele pe care le-a avut pentru a le găsi o explicație. A preluat, de asemenea, chiar și un descântec în limba aromână, tot de la străbunica ei.

  Ana are obiceiul de a calcula astrogramele persoanelor cu care interacționează, din pură curiozitate, „pentru a vedea dacă aceastea corelează, într-adevăr, cu personalitățile lor.” Astrogramele reprezintă o mică parte din pasiunea pentru astrologie, întrucât nu are obiceiul de a judeca oamenii în funcție de zodia lor.

  Mara e studentă la Cluj, la FSPAC, specializarea Media Digitală. Mi-a povestit că prima oară când a auzit despre astrologie avea undeva în jur de 13 ani: „Știu că prima oară am întrebat-o pe mama ce zodie sunt.” În timpul știrilor de dimineață, stătea împreună cu părinții ei în sufragerie, până când a început segmentul legat de horoscop, prezentat de Neti Sandu. Își amintește cum obișnuia să ciulească urechile atunci când venea vorba de zodia ei. Aceste momente i-au stârnit curiozitatea despre ce înseamnă un semn zodiacal și care este legătura acestuia cu personalitatea ei. În clasa a 10-a, interesul a crescut datorită postărilor de pe Instagram legate de compatibilitatea dintre zodia ei și a actualului prieten: „am putea să formăm un cuplu ok pentru că astrele spun așa.”

  Pentru Mara, astrologia reprezintă o modalitate de confirmare a anumitor lucruri, chiar și un semn în anumite situații. Mi-a mai spus că atracția față de acest domeniu își poate avea rădăcinile în faptul că ei îi plac foarte mult oamenii: „am început să îi observ”. Îi analizează și apoi îi deosebește între ei: „mi se pare că astrologia asta face – dictează 12 tipuri de personalitate, iar tu încerci să încadrezi un om într-una dintre ele”. Intențiile din spate sunt inofensive, întrucât acest lucru doar arată cât de diferiți sunt oamenii între ei.

  Photo by Felix Mittermeier on Pexels

  Astrologia presupune încadrarea unui individ într-un anumit tipar. Psihologa Daria Crăciun spune că atracția tinerilor către astrologie poate să se tragă din dorința de apartenență la un grup. Tinerii ajung să simtă că fac parte dintr-un colectiv și ajung, astfel, să integreze și semenii în acest mod, ajutându-i să înțeleagă mai bine realitatea din jur. Un alt motiv poate fi și cunoașterea propriei persoane: „Un alt factor at putea fi, în cazul unei pasiuni mai profunde față de ea [astrologia], analiza personalității în raport cu poziția fiecărei planete și case astrologice în momentul nașterii.”

  Această pasiune are și efecte benefice asupra unui individ. Daria Crăciun spune că, pe lângă aprofundarea cunoștințelor generale, o persoană interesată de astrologie poate să deprindă și un „nou mecanism de gândire critică: formarea de opinii despre nativii diferitelor semne zodiacale.” De asemenea, prin intermediul mass-media, poate reprezenta o formă de divertisment și relaxare.

  astrologia ca trend

  Se poate spune că astrologia a devenit un trend. O simplă căutare pe aplicațiile de social media a hashtag-ului #astrology revelează un număr masiv de utilizări. Pe TikTok, acest hashtag a adunat peste 38.9 de miliarde de vizualizări, în timp ce pe Instagram numără peste 10.9 milioane de postări.

  Există chiar și pagini specializate sau persoane care își oferă serviciile de calculare, citire de astrograme sau compatibilitate între persoane contra cost. Astfel, în momentul actual, astrologia începe să își definească statutul de afacere.

  Tinerii cu care am vorbit sunt de părere că astrologia poate fi considerată un trend la momentul actual. Ana mi-a spus că acest lucru s-a întâmplat în urma utilizării frecvente a zodiilor în viața cotidiană, iar Mara consideră că se datorează percepției greșite că dacă știi astrologie ajungi să fii mai „cool” decât ceilalți.

  Odată cu popularizarea astrologiei, stereotipurile și-au conturat o oarecare importanță în percepția oamenilor. În timpul interviurilor cu cele două, mi-a fost dat exemplul adolescenților care se pot lăsa influențați foarte ușor de aceste preconcepții: aceștia ajung să considere zodiile ca pe un criteriu necesar în vederea relațiilor interumane sau ca pe niște lucruri dovedite științific.

  Daria Crăciun spune că este important să nu fie depășită granița fină dintre credință sau pasiune și hiperfixare. „Relațiile interumane pot ajunge să fie periclitate de astrologie în momentul în care individul pasionat începe să evite oamenii bazat strict pe apartenența acestora la un semn zodiacal.”

  concluzii

  Astrologia are o însemnătate diferită pentru fiecare persoană în parte. Pentru unii reprezintă o pasiune nevinovată, iar pentru alții o simplă afacere sau poate chiar un job. Depinde pe cine întrebi. Majoritatea văd astrologia ca pe ceva distractiv și inofensiv, în timp ce există și persoane care duc folosirea astrologiei către cealaltă extremă.

  Per total, se poate spune că tinerilor le place să cunoască persoanele din jurul lor cât mai în detaliu, pentru a ști cu cine au de-a face. Astrologia reprezintă un fel de mică unealtă în acest sens. Zodiile sunt acolo doar pentru a oferi un exemplu sau o posibilitate de comportament din partea unei persoane, dar nu trebuie să fie lăsate să preia controlul asupra percepției noastre.