Se uită la mine și mă întreabă „când e data ta de expirare?”
Nu e vreun film SF cu oameni care expiră, sunt stricați din fabrică sau trebuie reparați. E prietena mea din Erasmus care mă întreabă când mă întorc acasă, adică când mi se termină timpul aici, în viața pe care am creat-o de la zero în câteva luni, la mii de kilometrii de casă.
Erasmus e o stare, un mod de a fi.
În momente ca acestea, îți reamintești că Erasmus e o perioadă a vieții tale în care știi că în curând dispari de aici. O realizare ambițioasă și terifiantă în același timp.
„Dacă te-ai provoca să trăiești ca și cum ar fi ultimele tale luni pe pământ, mintea ta ar crea cele mai îndrăznețe idei” (Michael Singer) – pe scurt, viața din Erasmus. Deși nu sunt ultimele tale momente, în Erasmus vei știi mereu că locul, oamenii, tinerețea, energia și orașul în care ești nu vor mai fi niciodată împreună. Așa că, ce îți rămâne să faci de fapt, e să trăiești – la maxim!
Cum devii Erasmus +?
Erasmus+ este programul Uniunii Europene de sprijinire a educației, formării, tineretului și sportului în Europa, prin care participanții pot studia în altă țară, la una din universitățile partenere, primind o bursă lunară. Proiectul are un buget estimat de 26,2 miliarde de euro, aproape dublul finanțării în comparație cu programul său predecesor Erasmus (2014-2020). Anterior, Erasmus s-a concentrat doar pe mobilitatea studenților, dar Erasmus+ oferă oportunități tuturor — studenților, personalului, stagiarilor, profesorilor, voluntarilor și nu numai. Nu este vorba doar despre Europa sau despre europeni – cu Erasmus+, oamenii din întreaga lume pot accesa oportunități. Programul pune accent puternic pe incluziunea socială, tranzițiile digitale și promovarea participării tinerilor la viața democratică.
În primul an de la implementare, doar 3244 de studenți au participat, iar țările implicate erau în număr de 11. Trei decenii mai târziu, mai mult de 10 milioane de persoane au trăit această experiență de neuitat.
Pentru a participa în program, trebuie să întâlnești 5 criterii:
- Să fii cetățean al Uniunii Europene sau al uneia dintre celelalte țări care fac parte din acordul Erasmus.
- Să fii student la o Instituție de învățământ superior, fie că este licență, master sau doctorat.
- Să fi promovat primul an al studiilor menționate.
- Să existe un acord între universitatea dvs. de origine și universitatea pe care doriți să o urmați.
- Nu trebuie să fi primit o bursă Erasmus în cele 12 luni anterioare depunerii acestei cereri.
Procedurile de selecție diferă de la o universitate la alta, însă majoritatea solicită completarea unei cereri, CV, scrisoare de motivație, susținerea unui examen de limbă străină și un scurt interviu. Calendarul aplicării și al selecției se afișează de fiecare facultate pe site, de obicei în perioada februarie-martie.
Cea mai cotată destinație pentru o astfel de mobilitate este Spania, alături de Bologna (Italia), Praga (Republica Cehă), Groningen (Țările de Jos), Coimbra (Portugalia), Cracovia (Polonia). Criteriile cele mai importante de care țin cont studenții atunci când aplică sunt limba de predare, creditele, materiile ce pot fi echivalate și pulsul orașului în care e universitatea. Dacă ești selectat, programul îți oferă o bursă lunară, care se calculează în funcție de țara în care mergi să studiezi și variază între 400-500 euro. Alegerea este a ta dacă vrei să stai la cămin sau în chirie și cum dorești să cheltui acești bani.
Străini, prieteni și niciodată străini din nou
Chimia oamenilor din Erasmus e una aparte. Totul datorită modului în care programul plasează tinerii în aceeași situație, confruntându-se cu aceleași probleme și interese– o țară străină, o universitate nouă, oameni necunoscuți. Simpla afirmație „sunt student Erasmus” te face să ai în comun sentimente, emoții și frici cu cei din jur și îți deschide porți spre prietenii intense. „Mi-a fost greu cu oamenii, până mi-am dat seama că toți de acolo sunt în aceeași situație, singuri, și tot ce trebuie să facem e să ne găsim prieteni. M-a schimbat enorm. Te maturizează, îți deschide ochii și îți dai seama că oamenii pot fi foarte foarte diferiți. Te uiți la oameni din Brazilia, Chile, Franța, Polonia – sunteți atât de diferiți și totuși ajungeți să vă înțelegeți atât de bine” (Emilia, studentă româncă în Austria).
Pentru câteva luni, familia ta va fi colegul de cameră sau vecinul de pe etaj. La ei te vei întoarce în fiecare zi, le vei povesti ce ți se întâmplă, veți găti împreună și vei duce experiența la capăt. „Colegii mei de cameră sunt din Columbia și Mexic. Știam de țările astea, dar doar numele lor. Acum, ascult muzica lor, încerc mâncarea tradițională și învăț să spun bună dimineața în spaniolă. Încearcă doar să vorbești cu oamenii, mai ales cu străini și să stai în cămin, acolo îți faci cei mai mulți prieteni. Să te muți în altă țară sună mult mai terifiant decât e. Cu limba nu e atât de greu, dacă toată lumea vorbește puțin engleză, vă descurcați.” (Voijtech, student ceh în Lituania)
Câteva luni visezi continuu
Când pleci în Erasmus,ieși din rutina pe care ți-ai creat-o ani de zile în favoarea unor luni întregi de „haos” în care încerci să te regăsești pe tine.Studenții își planifică experiențade luni de zile,dar când ajung acolo rămân la fel de surprinși de ceea ce îi înconjoară – locuri noi, oameni necunoscuți, interese noi, dar nimic nu e străin, fiindcă toate ajung să fie „acasă” în scurt timp. „De multe ori, în serile în care petreceam cu ceilalți studenți Erasmus mi s-a întâmplat să merg la baie și, izolându-mă pentru câteva minute, îmi dădeam seama ce experiență grozavă trăiam. Totul părea ireal, dar mă făcea să mă simt conectată la lume” (Cecilia, studentă italiancă în Lituania).
„Privind apusul de lângă un fiord, așteptând cu nerăbdare să apară Aurora Boreală pe cer, vorbind în engleză toată ziua și vibrațiile de film indie din anii ’90 pe care mi le-a dat întregul loc și această comunitate. Credeam că nu poți vedea asta în viața reală.”
Cosmina, studentă româncă în Norvegia
Erasmus e o pauză de la viața ta. Un moment în care te îndepărtezi de tine ș ide ceea ce cunoști, pentru a te regăsi tot pe tine, dar altundeva, înconjurat de alți oameni. Pentru mulți, experiența a însemnat să afle lucruri noi despre ei sau hobby-uri la care nu s-au așteptat.
„Simt că acum sunt mai înțeleaptă, mai matură și mai capabilă să înțeleg oamenii din jurul meu. Ca bonus neașteptat: am învățat să gătesc și gătitul a început să crească în mine, după ani în care l-am urât!! Așa că mă voi întoarce acasă ca o persoană mai bună cu siguranță!” (Cosmina, studentă româncă în Norvegia)
Pentru alții, Erasmus a însemnat confirmarea a ceea ce cunoșteau deja despre ei înșiși – aspect la fel de valoros pentru dezvoltarea unui tânăr– „La final am înțeles ca chiar dacă reușesc sa trăiesc departe de casa, de familie si de prieteni mei, nu imi doresc asta in viitorul meu” (Patricia, studentă italiancă în Vilnius).
„A fost greu să te împrietenești cu studenți locali, deoarece faptul că fac parte din aceeași țară a fost principalul motiv pentru care se leagă prietenii. Dar nimic nu durează pentru totdeauna, mai ales oamenii din Erasmus. Așa că recomandarea mea pentru viitorii participanți Erasmus este să se concentreze asupra lor și să se regăsească prin această experiență, nu pe alții.”
Cosmina, studentă româncă în Norvegia
O mie de copii născuți din cuplurile Erasmus
Schimbările pe care le produce o experiență Erasmus pot avea proporții și mai mari. Cele mai intense sunt legăturile create între oameni. Indiferent de context, distanță sau moment, oamenii se conectează, iar uneori, rămân conectați pe viață. Datorită Erasmus, 1 milion de copii s-au născut din 1987 din astfel de cupluri, ce s-au întâlnit departe de casă și au format împreună „acasă”. Mai mult, studiul ce a cercetat impactul programului, confirmă că o treime din studenții care participă în schimbul de experiențe își întâlnesc partenerul de viață acolo. Printre alte constatări, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene din 2018, Pia Ahrenkilde Hansen, accentuează rezultatele esențiale ale programului Erasmus – cei care participă au o probabilitate mult mai mică de a fi șomeri, au șanse de angajare mai mari și abilități lingvistice crescute. O treime din cei care își desfășoară mobilitatea de practică primesc oferă de job de la compania la care și-au desfășurat internship-ul. 5 ani după absolvire, rata de șomaj e cu 23% mai mică.
- Samantha Cristoforetti – astronaut la ESA, deține multe recorduri de zboruri spațiale și este prima persoană care a preparat cafea în spațiu.
- Salvador Sobral – cântăreț și câștigător al concursului Eurovision 2017
- Tom Bird -producător executiv, Shakespeare’s Globe Theatre din Londra
- Carlos Moedas – fost comisar al UE pentru cercetare, știință și inovare
Toți sunt alumni Erasmus.
Erasmus e începutul restului vieții tale
Pentru mulți participanți, Erasmus a avut puterea de a le influența viitorul, apropiat sau îndepărtat. De cele mai multe ori, schimbul de experiență la nivel de licență le dă curaj tinerilor să studieze în afară și la masterat: „A fi mereu în preajma studenților internaționali m-a făcut să mă gândesc să-mi fac masterul în străinătate pentru a face această experiență să dureze mai mult. Îmi place foarte mult să fiu în preajma unor oameni noi de diferite culturi” (Marta, studentă italiancă în Franța). Totodată, Erasmus are o implicație majoră și la nivel academic, prin schimbul de studenți dintre universități. Benefic, atât pentru studenții care descoperă abordări, metode și subiecte noi din domeniul lor, cât și pentru calitatea cursurilor cărora le oferă prin prezență multiculturalism. „Unul dintre cursurile pe care le-am avut m-a ajutat cu adevărat să decid ce vreau să fac la masterat” (Ibrahim, student azerbaijan în Lituania), „Din punct de vedere academic, m-a dezghețat foarte tare, fac aici unele materii de care nici nu am auzit” (Emilia, student româncă în Austria).
View this post on Instagram
Pentru alții, primul Erasmus e un imbolt pentru al doilea – „Să plec în străinătate cu Erasmus este cu siguranță cea mai mare realizare a mea! După ce am fost aici, în Norvegia, simt că aș vrea să merg din nou pe Erasmus foarte curând, dar în alte locuri, știind acum că lumea este atât de mare și că sunt atât de multe lucruri care merită văzute.”(Cosmina, studentă româncă în Norvegia). De cele mai multe ori, Erasmus e despre a descoperi lumea, a permite lumii să te descopere și în final, a te întoarce înaoi la tine.
Înapoi – o luăm de la zero?
După o experiență Erasmus, îți dai seama că viața există în continuare: cu sau fără tine. Te întorci exact din locul în care ai plecat, înapoi la prietenii tăi de o viață, la familia ta, la plăcerile pe care le aveai mereu, ca și cum totul a continuat să existe. Tu ești ceea ce nu mai e la fel, pentru că porți în tine niște amintiri ce te-au schimbat și vor continua să te schimbe.
Photo by Annie Spratt on Unsplash