Pensule și bătălii: între board games și figurine pictate manual

  „-Acele figurine sunt de vânzare?

  -Au fost realizate manual de unii dintre pasionații de pictură, nu pot fi cumpărate. După o sesiune de pictură, majoritatea cer cheia de la vitrină și își lasă figurina expusă”, spune zâmbind Elias Farcaș, angajat la The Guild Hall.

  Undeva pe Strada Samuil Micu din Cluj, entuziaștii de fantasy și SF și-au construit o comunitate în jurul board game-urilor. The Guild Hall a fost înființat în urmă cu cinci ani, din dorința de a crea un spațiu menit să le ofere o experiență cât mai reală celor pasionați de jocuri de societate și de a stârni un interes și pentru gamerii in the making. Nu vei da peste presiunea socială de a câștiga sau de oameni competitivi, ci de o atmosferă lejeră și o comunitate deschisă, chiar și pentru cei care nu se consideră pricepuți.

  Paint Your First Mini este o sesiune de pictat miniaturi de joc care îi reunește pe cei pasionați de hobby-ul de wargaming, dar și pe cei care pur și simplu își doresc să încerce o nouă activitate. „Este evenimentul la care trebuie să îți rezervi locul din timp, e fully booked de fiecare dată”, declară Elias.

  Jocurile au împins comunitatea să își extindă hobby-urile, iar dacă întrebi un fan înrăit de unde are figurinele de Warhammer, îți va răspunde că el le-a pictat și probabil îți va arăta poze cu miniaturi la care a lucrat peste 10 ore. Este acea parte a hobby-ului, contemplativă și liniștitoare, care necesită răbdare și care înfrumusețează jocul: pictatul pe miniaturi. Activitatea capătă un caracter imersiv, iar jucătorii pot simți o satisfacție în plus, prin faptul că au contribuit și ei pentru a decora jocul, pentru a-l face cât mai personal.

  „Există câte ceva pentru mai toate gusturile”, afirmă Elias. Cititorii de fantasy și SF se întâlnesc la cluburile de lectură lunare, cei care vor să joace board games o pot face la sesiunile săptămânale, cum este Meet and Play Board Games Night, iar pentru cei care vor să își înfrumusețeze masa de joc, există sesiunile de pictură pe miniaturi.

  Elias nu poate fixa clar momentul în care jocurile de societate i-au atras atenția, însă susține că de fiecare dată când mergea la cineva acasă, exista un Monopoly, iar acest lucru devenise o experiență repetitivă în copilărie. Pentru el, jocurile de societate au devenit un element nelipsit din rutina zilnică și spune că jobul lui nu se simte ca o obligație, ci este o plăcere.

  În opinia lui Elias, conceptul este unul simplu: nu trebuie să vii cu temele făcute, cu propriul joc, ci te aduci pe tine și cheful de a juca. Un membru din comunitate își asumă rolul de îndrumător, regulile sunt explicate, sunt legate prietenii: „Sunt unii care nu au mai pășit într-un board games store sau nu au mai jucat în viața lor. O să îți placă foarte mult și vei fi foarte uimit”, spune Elias.

  Monopoly și Warhammer

  În România, jocurile de masă au prins avânt târziu, după 1997, când Monopoly și Catan înlocuiau „Nu te supăra, frate!” și alte jocuri din perioada comunistă. În prezent, cel mai bine vândut joc de societate din istorie este Monopoly, conform unui studiu realizat în acest an de Gitnux. Universul jocurilor de societate a prins elan în ultimii ani, mărimea pieței la nivel global fiind evaluată la 17 miliarde de dolari în 2023, urmând, după statisticile SkyQuest, să se dubleze până în 2031. În România, veniturile sunt proiectate să ajungă la 39 de milioane de dolari în 2024.

  Interesul pentru jocurile de rol și miniaturi s-a dublat în ultimii patru ani, iar pe piața jocurilor de societate s-au făcut remarcate și alte nume importante, precum Warhammer 40 000, cel mai popular joc de război în miniatură din lume. Apreciat pentru decorul său întunecat, Warhammer îi transpune pe fani în universul său nu doar prin regulile de strategie și personaje, ci și print-o etapă anterioară jocului propriu-zis, și anume asamblarea și pictarea miniaturilor de joc.

  „Îmi place să fiu acolo, să mă plimb printre oameni.”

  Prin 2021-2022, Andrix Bulea a început pictatul de miniaturi cu un set de Warhammer pentru că „arată mai estetic pe masa de joc”. Mereu a avut hobby-uri care presupuneau lucrul manual, pictatul sau pirografia (tehnică de ornamentare a suprafeței unor obiecte din lemn, metal, piele etc.), dar nu știe cu exactitate care a fost momentul declanșator al pasiunii pentru pictatul pe miniaturi. Reacția celorlalți în ceea ce îi privește pasiunea îi stârnește râsul, pentru că este tot timpul aceeași curiozitate: „Pot să văd?”.

  Recunoaște că haosul de la job și facultate i-au transformat pasiunea într-o activitate „on and off”, iar timpul liber trebuie să îl împartă cum poate. Consideră că pentru a picta are nevoie doar de „cheful necesar” și de un fundal sonor: „ideea e să nu fie liniște așa, total”.

  Dacă ar întâlni un începător al acestui hobby, l-ar întreba mai întâi în ce categorie de fan se încadrează, fantasy sau SF, dar și motivul pentru care ar picta. Tutorialele de pe YouTube ar trebui să îți fie cei mai buni prieteni, dar și activitățile la The Guild Hall ar putea să îți deschidă calea în acest univers. Andrix este instructor la acest tip de sesiuni de pictură, un mare fan, care vine de plăcere, pentru a-i îndruma pe ceilalți.

  Recunoaște că nici nu prea își găsește timp, ca instructor, să lucreze la figurina lui: „Îmi place să fiu acolo, să mă plimb printre oameni, să discut cu ei și să le mai dau sfaturi, să îi mai întreb ce au de gând să facă mai departe.” Este un proces lung, dar relaxant. Din punctul său de vedere, ori ești tipul de om care își termină foarte repede miniaturile, ori te chinui pentru cele mai mici detalii: „Se începe prin tăierea figurinelor de pe ramele lor, asamblarea și lipirea, apoi se dau cu spray. De obicei, eu le dau, nu prea vrea lumea să se murdărească. După, mergem la etaj, unde toate materialele sunt pregătite.”

  Foto: Andrix Bulea

  Practic, nu ai nevoie de nimic altceva decât să îți cauți inspirația. De cele mai multe ori, a observat că participanții își găsesc singuri ritmul, iar el e pregătit să ofere tot felul de „tips and tricks”. Până la urmă, pictatul nu este „rocket science”. Deși pare o activitate solicitantă, Andrix merge pe ideea că „dacă vrei ceva și ești destul de încăpățânat, poți face orice, dar, în principiu, totul se rezumă la răbdare și creativitate”. Este normal să nu îți iasă din prima, însă „absolut oricine poate, la bază fiind o activitate de a înfrumuseța experiența jocului”.

  Răbdare și dorință

  Răzvan Boghici a încercat să se gândească la un moment-cheie care ar fi stimulat această pasiune. Recunoaște că este un mare fan Warcraft și că, probabil, cele două se leagă: „Întotdeauna am avut o latură artistică dezvoltată. Am pictat când eram mic, am sculptat și creat bijuterii din polymer clay, timp de patru-cinci ani. Sunt fotograf de aproape zece ani.”

  Găsește totuși un moment pe care îl descrie ca „inevitabil”. După ce și-a cumpărat un „Age of Sigmar Stormcast Eternals with Paint Set” (set de 2 miniaturi, o pensulă și vopsele, pentru începători), a fost captivat complet. El consideră că este, totuși, un proces ciudat faptul că mai întâi a început cu pictatul de miniaturi, iar apoi acestea i-au stârnit interesul pentru board games.

  Foto: Răzvan Boghici

  Înălțimea figurinelor variază, cele mai mici având în jur de trei centimetri. Toți sunt uimiți când află dimensiunile, este o activitate foarte „time consuming”, pentru că investește minimum 20 de ore pentru fiecare miniatură. Modul de lucru îl descrie ca fiind unul haotic: „Lucrez câte două ore zilnic, chiar până la opt, în weekend, după care iau o pauză de jumătate de an”. Nu l-ar considera un hobby costisitor, asta dacă știi de unde să îți iei materialele, iar important este „să ai pensule bune, un wet palette și un spațiu dedicat destul de mare”.

  A tot încercat să îi convingă pe oamenii din jurul său să experimenteze și ei, pe soție și pe prietenii cu care joacă board games: „Singura persoană care a acceptat să încerce a fost fiica mea. Este un hobby foarte niche. Singurul argument pe care îl pot aduce este faptul că este foarte relaxant”. Pentru a te apuca de acest hobby, trebuie să iei în considerare faptul că „trăim în era în care toată informația necesară ne este la îndemână, doar de răbdare aș zice că este nevoie”, adaugă Răzvan.

  Inspirația este primul pas înainte de a te apuca de lucru. Poți să cauți referințe și modele de la alți pasionați, să te informezi în legătură cu suprafața miniaturii (lemn, piele sau alt material) pentru a ști ce tip de vopsea să folosești, și din ce univers este personajul. Mereu vor ajuta exemplele celorlalți pasionați, dar dacă este vorba despre ceva generic, va picta cum consideră el că arată mai bine.

  Printre sfaturi, Răzvan enumeră faptul că la început nu trebuie investiți bani într-un anumit brand de miniaturi sau de vopsele. Cheia este „to start small”, să experimentezi și să vezi ce îți place cel mai mult. Pensulele cu vârf ascuțit, o pensulă Kolinsky, pentru detaliile cele mai fine, și un wet palette sunt strictul necesar. După asta îți vei alege una din cele două metode, Games Workshop (miniaturile sunt pictate cu vopsea acrilică), cea recomandată pentru începători, sau Slapchop (o metodă rapidă care oferă o bază gri urmată de detalii realizate cu vopsea albă), iar „dacă ți-ai perfecționat tehnica, ai control și te-ai familiarizat cu vopselele, poți încerca tehnici avansate (wet blending, layering, glazing)”.

  Ca în orice hobby, există anumite așteptări. Răzvan le vede ca pe un ciclu: la început, imaginea construită schițează miniatura ca un „award winning piece”, după care, pe parcursul activității, trece printr-un „ugly phase”, iar la final este mulțumit de rezultatul obținut. Cu toate acestea, întotdeauna consideră că miniatura poate fi perfecționată, deci „nu este niciodată finalizată”.

  Ai auzit de Warhammer, nu?

  Prin clasa a opta, Armin Copoeru a descoperit Warhammer 40.000 și și-a spus că dacă va începe să se joace wargames cu miniaturi, la fel de plăcut ar fi să învețe și cum să le picteze, ca „să nu fie doar gri pe masa de joc”. După deschiderea The Guild Hall, a participat la un prim eveniment de pictat miniaturi. O face și în prezent.

  Își aduce aminte cum juca un wargame la The Guild Hall cu prietenii și cum un necunoscut a observat detaliile și atmosfera: „S-a uitat câteva secunde la masă (teren colorat din carton, un mat frumos, cam toate miniaturile pentru acel meci erau pictate) și a zis Voi fă faceți de cap, nu glumă, iar apoi a plecat.”

  Susține ferm că pictatul de miniaturi este unul dintre puținele hobby-uri în care ai libertatea de a-ți alege ritmul. Aici, dacă vrei, îți poți cumpăra tot felul de vopsele și aparate, să experimentezi cu tehnici noi de pictat, iar „în final, vor ieși foarte frumos, pentru că sunt ale tale, făcute de tine”. Îi încurajează pe ceilalți să își găsească ritmul, pentru că este o activitate realizată pentru a mulțumi propria persoană. Dacă îți dorești să ai „o armată de Warhammer într-o lună, dă-i bătaie. Dacă vrei să pictezi treptat, de-a lungul unor luni, niște miniaturi pentru o aventură D&D, dă-i bătaie la fel de bine.”

  Armin își amintește prima miniatură pictată, cum a lucrat trei-patru ore, recunoscând că este destul de mult pentru dimensiunea figurinei, și s-a declarat mulțumit de rezultat, nu fiindcă arăta ea extraordinar, ci pentru că arăta așa cum și-o imaginase el. Așteptările nu se pliază mereu pe realitate și susține că dacă nu îi place rezultatul final, va lua tot procesul de la zero, deși încearcă să își ducă ideile până la capăt: „Mai ales când încerci o tehnică nouă de pictat, la început ți se pare că ai dat-o în bară, dar la final, iese bine ”.