Hochei: pasiune pură, intensitate și spectacol. Acest sport întruchipează o fuziune unică de atletism, strategie, colegialitate și dedicare. Jucătorii reușesc, cu ajutorul pucului și al crosei, să conceapă povești despre triumf, înfrângere, determinare și competiție, captivând atenția, prin intermediul emoțiilor pe care le transmit celor din tribune. Cu fiecare mișcare rapidă pe gheață și cu fiecare pasă precisă, jucătorii dezvăluie nu doar priceperea lor atletică, ci și devotamentul și dedicarea lor față de acest sport.
Fanatici în tribune și în suflet
Pentru fanaticii hocheiul, acest sport nu mai este doar un joc. Este un liant cultural, care unește oameni de toate vârstele, într-un spirit de camaraderie și mândrie locală. Hocheiul îi ajută pe aceștia să prețuiască nu doar pasiunea și determinarea jucătorilor, ci și profunzimea emoțională pe care o trezește acest sport în inimile lor. Suporterii echipei Corona Brașov nu sunt doar un grup de oameni care se adună pentru a urmări un meci. Sunt o familie. A face parte din această comunitate înseamnă să împărtășești bucurii și dezamăgiri, să trăiești fiecare moment al jocului cu intensitate.
Anastasia Romanov, o tânără suporteră a echipei, în vârstă de 21 de ani, povestește cum și-a descoperit pasiunea pentru acest sport: „Până la vârsta de 13 ani, tot ceea ce era legat de hochei îmi era străin. În momentul în care jucătorii au intrat pe gheață, am simțit o adrenalină care îmi era necunoscută până atunci. Fiecare șut, blocare sau gol era o explozie de emoții, iar felul în care jucătorii se luptau pentru victorie m-a făcut pe loc să mă gândesc că un meci nu îmi va fi de ajuns. Așa a început totul.” Fanii sunt coloana vertebrală a echipei, vocea care o încurajează neîncetat și care o susține în momentele dificile. Ei sunt cei care umplu tribunele, indiferent de vreme sau de scorul de pe tabelă, purtând culorile echipei, galben și albastru, cu mândrie.
Acum hocheiul este un punct central în viața mea. Prin intermediul său am format prietenii durabile, am dezvoltat o pasiune și am adunat nenumărate amintiri, iar eu voi rămâne alături de această familie până la capăt.
Anastasia Romanov
Atmosfera din jurul arenei devine electrică, în timp ce suporterii își încurajează echipa și trăiesc fiecare moment al jocului ca și cum ar fi propriile lor bătălii pe gheață. Aceștia știu să mențină moralul echipei ridicat, prin multitudinea de ovații, ce variază de la urări de încurajare și strigăte, la bătăi puternice în tobe și zgomote ce răsună din vuvuzele, dar și de echipamente, mascote și steaguri aduse în tribune.
Atilla Bende, toboșarul galeriei echipei, în vârstă de 55 de ani, povestește cum a devenit parte din familia Corona: „Din sezonul 2009-2010, fiul meu m-a dus la patinoar, spunându-mi că s-a înființat o echipă de hochei. Sincer, a fost dragoste la prima vedere. De la început făceam galerie și stăteam în tribuna 2 din sectorul B, iar alături, în tribuna 1 sectorul D, renumitul sector D, era galeria principală, cei cu care ne sincronizam.” Astfel, au început să apară tot mai mulți fani, să facă bannere, deplasări, chiar și în străinătate. S-a format, altfel, o familie frumoasă și s-a dezvoltat o comunitate specială, care a prins aripi. „Toboșar am devenit din obligație, deoarece exista un toboșar, care prin anul 2014 a trebuit să plece, iar dat fiind faptul că am cântat într-o formație în tinerețe, și având simțul ritmului, am ajuns să bat la tobe și să strâng în jurul meu oameni care să facă parte din galerie”, mărturisește Atilla Bende despre începutul său ca toboșar al galeriei.
Strigătele și cântecele lor specifice existau încă din primii ani, însă, cu timpul, apărând fani noi, cu idei inovatoare, membrii au fost mereu deschiși să progreseze, odată cu jucătorii. Toate acestea instalează între pereții patinoarului o atmosferă electrică și îi încurajează pe jucători, îi ajută să își depășească limitele. Toboșarul se mândrește cu faptul că și-a îndeplinit un vis, iar galeria echipei Corona Brașov a devenit una dintre cele mai fairplay și frumoase galerii: „Am reușit să facem și o asociație, Asociația Suporterilor Hocheiului Brașovean, care va sta în umbră și va susține și financiar echipa. S-a pus în discuție și ideea înființării unei academii de hochei, iar mie mi se pare că viitorul sună foarte bine.”
Conexiunea dintre membrii echipei și suporteri a existat dintotdeauna: „Conversează cu noi și povestim după meciuri. În viața de zi cu zi, sunt oameni simpli, băieți timizi și cumsecade. Sunt băieți care au făcut sport de la vârsta de 5 ani, care nu prea au avut copilărie. Copilăria lor a însemnat viață, fiind reprezentată de principiul patinelor în picioare, de la 5-6 dimineața, și până după-masa”, susține toboșarul despre jucătorii echipei brașovene.
Patinând prin istorie
Hocheiul românesc a luat naștere în anii 1920, când România a primit „certificatul de naștere”, prin afilierea la Liga Internațională de Hochei pe Gheață, ce a fost semnat de Regele Ferdinand I. În anul 1925, s-a organizat prima ediție a Campionatului Național de Hochei pe Gheață al României, al cărui meci s-a desfășurat pe patinoarul Olimpia din Brașov și a fost câștigat de Brașovia Brașov, devenind astfel prima echipă care a primit titlul de campioană.
După o pauză îndelungată, în perioada de dinainte de 1990, au existat sporadic echipe de hochei, din cauza lipsei de patinoare acoperite din țară. Odată cu construirea, la Brașov, a Patinoarului Olimpic, care a fost inaugurat în 10 ianuarie 2010, s-au pus bazele unei echipe cu jucători din zona Harghitei, deoarece la Brașov exista doar o echipă de copii.
„Această echipă a funcționat până în anul 2011, când am apărut eu în peisaj. Domnul primar de la vremea aceea, George Scripcaru, și-a dat acordul să se înființeze echipa de hochei și a primit denumirea ASC Corona Brașov. În 2012-2013, au câștigat prima cupă, Cupa României, iar în 2013-2014, după aproape 90 de ani, au câștigat primul titlu de campioni naționali ai României”, spune Emilian Cernica, fost președinte al secției de hochei din Brașov.
În cadrul Cupei României 2012, echipa brașoveană a învins echipa HSC Csikszereda, într-o finală memorabilă, și a reușit să înscrie 3 goluri decisive în ultima repriză, scorul final fiind de 3-2 pentru ASC Corona. Sezonul 2013-2014 poate fi considerat unul dintre cele mai bune sezoane ale echipei, deoarece l-au încheiat pe locul 1 în Campionatul Național și pe locul 3 în Liga Mol. Cunoscută acum sub numele de Erste Liga, Liga Mol este o competiție comună între Ungaria și România, independentă de campionatele naționale ale celor două țări. Fondată în anul 2008, de Federația Română de Hochei pe gheață și Federația Maghiară de Hochei pe gheață, competiția s-a desfășurat pe o perioadă de 5 ani, fiind sprijinită financiar de Grupul Mol. În 2017, odată cu un nou sponsor, Erste Bank, s-a modificat și numele ligii.
În palmaresul echipei de hochei pe gheață Corona Brașov se pot observa rezultate remarcabile, precum: campioană națională în 2013-2014, 2016-2017, 2018-2019, vicecampioană națională în 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013 și câștigătoare a Cupei României în anii 2012, 2014 și 2018. Apogeul hocheiului brașovean a fost atins în sezonul 2018-2019, când au reușit să ajungă finaliști în Erste Liga și să câștige Cupa și Campionatul României.
Corona Brașov a „rupt blestemul” finalelor pierdute și și-a revendicat trofeul de campioni Erste Liga în 10 aprilie 2024, meci pe care l-a jucat contra echipei Ferencvaros. Jucătorii echipei s-au impus pe propriul patinoar și au ajuns victorioși, cu scorul de 4-1, devenind campionii acestei ligi.
De-a lungul timpului, a fost o emulație de jucători, dar pe mine m-a interesat să fac o echipă competitivă la Brașov.
Emilian Cernica
Cum se construiește performanța, pas cu pas
O echipă de competiție masculină de hochei pe gheață este alcătuită din maximum 20 de jucători și 3 portari, dintre care pot intra în joc doar un portar și 5 sau 6 jucători, de obicei 2 fundași și 3 atacanți. Scopul jocului este de a înscrie cât mai multe goluri în poarta adversarilor, folosind pucul și crosa. Un meci de hochei este organizat în 3 reprize a câte 20 de minute, cu frecvente schimbări ale jucătorilor și cu pauze de 15 minute între reprize.
Antrenamentele de hochei sunt esențiale pentru evoluția jucătorilor, atât din punct de vedere individual, cât și ca echipă. Cele mai importante abilități pe care antrenorii încearcă să le dezvolte în echipele lor sunt tehnica individuală, rezistența fizică și strategiile de joc. Fiecare jucător în parte are calitățile sale, iar aceștia trebuie să învețe să se coordoneze ca echipă și să le pună în aplicare, pentru a asigura o dezvoltare echilibrată a tacticilor de joc.
Din culise, un jucător de la Corona Brașov, în vârstă de 18 ani, Dmitry Rudyka Alexeyvich, povestește cum se desfășoară un astfel de antrenament: „Eu mă antrenez atât cu seniorii, cât și cu juniorii și sunt antrenor la echipele U9 și U11. Nu pot spune exact cât de des avem antrenamente cu seniorii, deoarece depinde întotdeauna de meciurile care urmează. De obicei, mergem la sală de la ora 9:30 și fix după aceea avem training pe gheață, de la 10:30. Nu este nimic ieșit din comun la antrenamentele noastre, deoarece facem o încălzire, niște exerciții specifice, iar uneori și jucăm, însă punem accentul pe tactică. Spre deosebire de seniori, cu juniorii avem de obicei câte 5 antrenamente într-o săptămână, care se desfășoară cam în aceeași formație.” Tânărul jucător, născut și crescut în Ucraina, a pus pentru prima dată patinele în picioare la vârsta de 6 ani, când tatăl său l-a încurajat să devină parte din lumea hocheiului. Începând cu întâia sa întâlnire cu un patinoar și până în momentul în care a fost nevoit să părăsească Ucraina, a fost jucător pentru echipa Druzhkovka Altair. „Un antrenor ucrainean, care s-a mutat în România în urmă cu 10 ani, a adus aici două echipe de tineri jucători pentru a-i salva de război, având astfel și eu ocazia să fac parte din echipa Corona Brașov”, spune Dmitry.
Împreună, jucătorii formează o unitate puternică, cu scopul comun de a atinge succesul pe gheață. În timpul antrenamentelor intense și meciurilor tensionate, sportivii dezvoltă legături strânse, bazate pe înțelegere și sprijin reciproc. Experiențele lor comune de efort, sacrificiu și triumf îi unesc într-un mod special, formând o familie pe care doar cei care fac parte din lumea hocheiului o pot înțelege pe deplin. Jucătorul mărturisește că face parte dintr-o echipă extrem de prietenoasă, în cadrul căreia toată lumea are o relație foarte bună. Deși râsetele și glumele din cadrul antrenamentelor și pregătirilor de dinaintea meciurilor setează atmosfera, totul este tratat într-un mod profesionist. „Unul dintre cele mai amuzante momente dintr-un antrenament a fost când antrenorul a aruncat capacul unui marker pe gheață. Acesta a coborât să îl ia, însă unul dintre jucătorii noștri a început să împingă capacul cu crosa, astfel încât antrenorul să nu reușească să-l ridice. Antrenorul nici nu a putut să se supere când a observat că toată echipa râde și se distrează”, spune Dmitry.
Considerat de mulți un sport periculos, cu un risc inerent de accidentări, hocheiul se remarcă prin viteză și impact, contact fizic permis, competiție și intensitate. Jucătorul afirmă că a fost extrem de norocos să nu fi avut sau văzut prea multe accidentări. Deși folosesc echipament de protecție adecvat, respectă regulamentul și sunt instruiți corespunzător, jucătorii sunt predispuși la evenimente neplăcute, care le pun în pericol siguranța. Jucătorul de la Corona Brașov povestește una dintre cele mai recente întâmplări: „Cel mai rău accident la care am fost martor a fost sezonul trecut, acum câteva săptămâni. Căpitanul nostru a avut parte de lovitură foarte gravă, într-un joc cu adversarul nostru maghiar, DVTK. În timp ce lupta pentru puc cu unul dintre jucătorii echipei opuse, acesta a fost tăiat de patina adversarului. A avut o tăietură de 3 cm adâncime pe gambă, rană care l-a împiedicat să mai joace în oricare dintre jocurile noastre din acest sezon”. Cu toate acestea, hocheiul este un sport destul de costisitor, deoarece echipamentul necesar pentru a-și menține o condiție fizică extraordinară este destul de scump. „Sunt foarte recunoscător pentru faptul că am avut norocul ca tatăl meu să mă susțină mereu din punct de vedere financiar, deoarece finanțarea din partea sponsorilor și a primăriei este oferită doar echipei de seniori”, completează Dmitry.
Echipa Corona Brașov nu este doar un grup de sportivi care se întâlnesc pe gheață pentru a-și demonstra abilitățile, ci este o comunitate unită de pasiune și dedicare, împărtășind aceeași dorință arzătoare de a atinge excelența și de a-i inspira pe ceilalți. De la momentele de triumf, până la provocările cu care se confruntă, fiecare jucător și suporter contribuie la construirea unei legende în istoria hocheiului. Prin perseverență, sacrificiu și camaraderie. Cu ochii îndreptați către viitor și cu inima plină de pasiune, jucătorii sunt pregătiți să continue să se afirme în lumea hocheiului, inspirând generațiile viitoare să urmeze aceeași cale de excelență și spirit competitiv.
Go wolves!