De la religie la spiritualitate sau în ce crede mai exact generația Z


    Dacă nu religia, atunci ce?

    Chiar dacă România are cel mai mare procentaj al cetățenilor care cred în Dumnezeu, la nivel european (90.2 %), doar 36.1 % frecventează lăcașele de cult în fiecare săptămână sau mai des, conform Barometrului vieții religioase, sondaj realizat în 2020. În acest context, devine tot mai vizibilă distanțarea tinerilor de tradiționalismul bisericii, în încercarea de eludare a unor reguli. Vorbim, totodată, de tendința de a găsi alternative în manifestarea propriei spiritualități. Un exemplu ar fi cultura cristalelor „vindecătoare”, care în ultimii ani s-a transformat într-o adevărată industrie: o bucată de cuarț, care era vândută acum cinci ani cu câteva zeci de lei, acum costă câteva zeci de euro, după spusele vânzătorilor de pe site-ul universulcristalelor.ro. Astrologia a câștigat și ea teren. Astfel, înregistrările Google Trends arată în mod constant că horoscopul se află printre primele 20 cele mai populare căutări zilnice din România, cu peste 2.000 de accesări într-o zi obișnuită, cum se menționează și în articolul publicat de POLITICO.

    Andra-Iuliana Tănase, psiholog clinician, spune că „tinerii au descoperit astrologia recent, prin social media. Înainte, nu avea o putere atât de semnificativă. Acum toți își fac ipoteze și construcții legate de viață prin prisma aceasta”.  Impactul culturii zodiilor asupra tinerilor poate fi variat și depinde de mai mulți factori, inclusiv de modul în care aceștia o folosesc și o interpretează, subliniază ea. De la o sursă de orientare personală și confort, până la un criteriu de navigare a relațiilor personale și gestionare a relațiilor publice, astrologia pătrunde tot mai mult în viața generației Z. În acest context, psihologul menționează că dependența de astrologie poate avea consecințe neașteptate, printre care efectul social de respingere, de exemplu în cazul în care astrograma unei persoane nu coincide cu cea a celorlalți membrii ai grupului. „Prin urmare, este esențial ca tinerii să abordeze astrologia cu discernământ și să își evalueze critic credințele și practicile în contextul lor personal și cultural”, afirmă Andra Tănase.

    Și… ce zodie spuneai că ești?

    Chiar dacă multe persoane din anturajul lui nu iau în serios astrologia, acest lucru nu îi diminuează lui Alin Moldovan, la ai săi 23 de ani, interesul față de această practică: „Îmi place să analizez și să pun sub semnul întrebării tot ceea ce ține de realitatea care ne înconjoară, în mod special diverse credințe și idei, precum religia și astrologia. Consider că este important să nu acceptăm pur și simplu lucrurile așa cum sunt, este bine să fim sceptici față de acestea și să căutăm întotdeauna să înțelegem adevărul într-o manieră critică.” De mic a fost captivat de tot ceea ce reprezenta ocultul și era fascinat de astrologie și de horoscop, dar, cu toate acestea, interesul lui s-a aprofundat abia mai târziu, pe la vârsta de 19 ani, moment în care a început să și citească literatură din domeniu. „A început doar ca o încercare de a afla dacă mă încadrez sau nu în tiparele zodiei mele (Taur), despre care tot auzeam de la persoanele din jurul meu. Atunci mi-am dat seama că astrologia este o știință mult mai complexă și că aceasta nu cataloghează oamenii, iar ziua și luna în care te naști nu dictează întreaga ta personalitate.”

    Fiind student la Facultatea de Științe Administrative, Politice și ale Comunicării din Cluj-Napoca, Alin spune că astrologia a avut un impact semnificativ asupra vieții sale, mai ales pe plan social, deoarece, în afară de faptul că l-a determinat să descopere o multitudine de aspecte ce țin de propriul univers interior, aceasta a reprezentat o modalitate de a se conecta cu alții: „Astrologia te ajută să înțelegi anumite tipare comportamentale, regăsite în caracteristicile fiecărei zodii in parte. O astrogramă, de exemplu, te ajută să îți identifici trăsăturile de caracter, care ies cel mai mult în evidență, precum în cazul ascendentului, care reprezintă punctul de plecare al caselor și corespund fiecărui plan esențial în viața noastră, dintre care primele șase se concentrează pe factorii sociali și externi, iar ultimele șase pe sine și conștiința noastră”. Mai mult decât atât, poziția planetelor, afirmă el, este esențială pentru a înțelege în ce mod tiparele comportamentale asociate unui semn interacționează și influențează acțiunile noastre în diferite situații și contexte.

    Alin, ca mulți alți tineri, consideră că religia și astrologia pot fi asemănate doar prin natura lor abstractă. În esență, „fundamentul astrologiei este bine ancorat în realitate, în evidențele empirice, spre deosebire de religie, care, prin definiție, presupune o credință ancorată în afara realității, mult peste capacitatea omului de înțelegere. Astfel, religia constrânge individul să accepte un destin prestabilit, în timp ce astrologia nu limitează destinul omului la o anumită condiție, ci oferă doar o perspectivă de ansamblu ce poate fi schimbată.”

    Astrologia, un instrument al autocunoașterii

    În concepția Andreei Iordache, o altă studentă de la FSPAC, astrologia devine un instrument prin care se poate cunoaște în profunzime. De asemenea, pentru ea, această practică este un suport în încercarea de a-i înțelege mai bine pe cei din jur: „Pentru că nu sunt zodii bune sau rele, ci doar e nevoie de spațiu, înțelegere și cunoaștere, pentru a evidenția potențialul pe care îl avem.” Ca orice adolescent, ea a experimentat numeroase situații, dar de multe ori nu reușea să înțeleagă de ce se comporta într-un anume mod sau de ce tindea să ia anumite decizii. „Aveam nevoie de răspunsuri la întrebările mele, iar în încercarea mea de a mă înțelege mai bine, am ajuns să caut mai multe despre zodia mea, însă nu simțeam că rezonez în totalitate cu acele caracteristici”, spune ea. Așadar, Andreea a ajuns să avanseze în căutările sale, până a aflat rolul fiecărei planete, al fiecărei case astrologice, începând chiar să-și interpreteze harta natală. Acest lucru a ajutat-o, ca și în cazul lui Alin, să descopere numeroase detalii noi despre ea care au ghidat-o în relația cu sine și cu cei din jur.

    „Dacă ne raportăm strict la religie, de multe ori observăm o atitudine punitivă: «Dacă procedezi așa, e păcat și poți fi pedepsit ». Astrologia, pe de altă parte, devine un instrument de autocunoaștere”, subliniază Andreea, pentru că se renunță la stereotipurile de tipul: „Ești gemeni, deci bârfitor”, pentru a se focusa pe o înțelegere aprofundată a modului în care putem evolua cu adevărat, folosindu-ne atuurile.

    În articolul „Counterintuitive Pseudoscience Propagates by Exploiting the Mind’s Communication”, Mermelstein și German explică faptul că cel puțin unele forme de pseudoștiință, cum ar fi astrologia, se răspândesc pentru că sunt, într-o oarecare măsură, contraintuitive. De exemplu, astrologia contravine intuiției noastre că stelele nu pot exercita un efect cauzal de la distanță. Mai mult, ei susțin că oamenii ajung să adopte unele forme pseudoștiințifice contraintuitive pentru că sunt convinși de beneficiile oferite sau sunt ajutați de aceste convingeri să-și reducă stresul și anxietatea. Un alt studiu din timpul pandemiei accentuează relația directă dintre dezechilibrul emoțional al unui individ și tendința sa de a apela la astre. Astfel, cu cât o persoană este mai stresată, aceasta tinde să manifeste un consum mai mare de informații legate de astrologie pe platformele de socializare.


    Cristalele ca formă de terapie palpabilă

    În comparație cu astrologia, așa-zisa „regenerare” spirituală cu ajutorul cristalelor introduce acel element tangibil, care amplifică stările indivizilor. Pentru Ștefania Stănciuc, studentă de 19 ani din Brașov, această pasiune s-a consolidat odată cu aprofundarea cunoștințelor teoretice. În urma mai multor contacte cu alte persoane interesate de acest domeniu, nivelul curiozității sale a tot continuat să crească, până când a decis să intre mai adânc în subiect. „Țin să cred că este un principiu general valabil ca atunci când ești pasionat de ceva anume să colecționezi obiectele aferente”, spune ea. Referindu-ne la cristale, se ajunge inevitabil la un set sau o colecție de cristale, căci nu poți fi pasionat doar la nivel teoretic. Pasiunea adevărată vine odată cu practica, mai ales atunci când ai ceva palpabil și tangibil.

    Înconjurată de prieteni la fel sau chiar mai pasionați ca ea, Ștefania a decis și ea să încerce: „Pur și simplu am vrut să văd, să testez și să învăț ce înseamnă să ai cristale și să lucrezi cu ele.” Susține că a simțit beneficii atât în viața personală, cât și în cea profesională, de elevă și acum de studentă. În funcție de nevoi și de dorințele de a îmbunătăți ceva anume, de a atrage ceva specific, este ales și un cristal sau mai multe. Ca studentă venită într-un oraș nou și mult mai mare, cristalele au ajutat-o să fie mai organizată și mai deschisă către oameni și oportunități, iar pe parcurs au apărut oamenii și ocaziile potrivite. Dacă ar fi să aleagă trei cristale, acestea ar fi: ametistul, lapis lazuli și carneol, deoarece, după cum spune Ștefania, „ele au fost și sunt principalele cristale care au avut impact semnificativ și de lungă durată, pe ceea ce însemnă liniștire, stare mai pozitivă, stimularea abilităților psihice, a înțelepciunii, pentru curaj și creativitate”.


    În peisajul românesc, industria cristalelor începe să se dezvolte în anul 2013, odată cu deschiderea primului magazin Stonemania din București. Cristian Tancu, proprietarul magazinului, a început să iubească tot ce e legat de minerale, încă de la 12 ani. Pe atunci era pasionat în special de bijuteriile făcute din cristale naturale, pe care a învățat să le confecționeze. După terminarea liceului, împreună cu Monica, viitoarea lui soție, au început să-și prezinte creațiile la târguri din București și apoi din toată țara, cum se menționează și pe site-ul stonemania.ro.

    Inițial ei vindeau doar cristale naturale, explică el, dar pe parcurs afacerea a evoluat și au fost aduse mai multe produse din sfera spiritualității. Acum au magazine: cel de cristale naturale (peste 160 varietăți de cristale), unul cu bijuterii făcute manual, care pot fi personalizate, magazinul de aromaterapie, cât și cel de Feng-shui. Prețul unui cristal variază între 5 și 720 de lei. Acestea sunt importate din state ca India, China, Peru și Ecuador. În momentul de față, brandul are o cifră e afaceri de un milion de euro.

    Tarotul, mult mai mult decât prezisul viitorului

    Dintre toate practicile spirituale alternative, tarotul este una învăluită de misticism, unii zic chiar de magie. Cu toate acestea, numeroși tineri continuă să fie atrași de aceste practici, printre care și Cezara-Alexandra Mitescu, studentă de 21 de ani din Cluj-Napoca: „Aveam cam 15-16 ani când am auzit prima oară de această activitate și m-a captat din prima. Inițial, îmi plăcea să văd cum fac alții citiri, dar ulterior am devenit curioasă de însăși semnificația fiecărei cărți, de istoria lor, simbolistica numerelor și a desenelor reprezentate pe cărți”.

    Tarotul i-a stârnit interesul deoarece era ceva abstract, strâns legat de spiritualitate și forțe ce nu pot fi percepute cu ochiul liber. Cezara și-a cumpărat primul ei pachet la vârsta de 18 ani, și de acolo, dintr-o cărticică mică, a luat contact cu primele explicații ale cărților. Totuși, nu a învățat-o cartea aceea atât de multe, cât a făcut-o internetul, spune ea, subliniind că: „Abia după un timp îndelungat și multe căutări, am început să înțeleg mai profund semnificația fiecărei cărți”. Acest lucru e posibil nu doar printr-o documentație intensă, ci și prin practică, făcând etalări și căpătând experiență în interpretările cărților. Cezara mai subliniază faptul că nu e suficientă cunoașterea explicației clare din spatele unei cărți, ci mai degrabă posedarea abilității de interpretare, în diferite contexte, a acesteia.

    ⁠În primul rând, pentru Cezara, practicarea tarotului a devenit un mod de a se apropia de spiritualitate. În al doilea rând, ea spune că strânsa legătură pe care a format-o cu tarotul s-a concretizat în foarte multe instanțe, iar multe lucruri pe care și le-a citit, s-au adeverit.

    Cu toate acestea, ea este de părere că, în prezent, acest subiect devine tot mai mediatizat, dar într-un mod negativ. Chiar dacă tinerii cred că este interesant să „dai în cărți” și să practici tarot, multă lume încă tratează acest subiect într-o manieră superficială. Majoritatea te păcălesc cu clipuri și poze legate de acest subiect, care au, de fapt, scopul de a stârni atenție, adevărata frumusețe a practicării tarotului fiind umbrită. ,,Probabil e interesant pentru generațiile noi să își afle «viitorul», dar aceasta este o preconcepție, tarotul reprezentând ceva mult mai puternic de atât: prin tarot poți să descoperi o altă perspectivă asupra unei situații, ba chiar să o înțelegi exact așa cum trebuie de fapt înțeleasă”, afirmă Cezara.

    ⁠Majoritatea persoanelor cărora le-a citit au fost profund impresionate de tot ce se întamplă, relatează ea. Energia se resimte diferit atunci cănd îi citești altei persoane, mai ales dacă aceasta se arată interesată de subiect și are o doză de credință în această activitate. „Am întâlnit și persoane sceptice, pe unii i-am convins că tarotul e o activitate foarte frumoasă, dacă îi oferi o atenție sporită și dacă chiar te documentezi”, recunoaște Cezara, accentuând totodată că tarotul nu este o activitate destinată oricui: nu oricine o poate practica și nu toți o pot înțelege.

    Subiectul tarotului s-a extins mult și în mediul online din România. Cea mai mare comunitate de pasionați de practicarea citirilor de pe Facebook-ul românesc are peste 4500 de membri, iar pe platforma TikTok conturile „profesioniștilor în citiri” ajung, chiar la un număr de peste 140 de mii de urmăritori.

    În momentul de față, o citire clasică durează 30 de minute și include interpretarea întregului an, ajunge la 220 de lei. Cea mai amplă și mai detaliată citire, așa-zisul „tarot total”, durează aproape o oră jumătate și se ridică la prețul de 350 de lei.

    Dacă, însă, nu ești gata să scoți bani din buzunar pentru a trage o privire asupra propriului viitor, există alternative în mediul online. Pe platformele de socializare ca Youtube și TikTok sunt multe persoane care o fac fără plată. La una dintre ele am decis să apelez și eu.

    Printre zecile de citiri live care-mi apăreau constant pe feedul de pe TikTok, am găsit-o pe Elisa Angelus, o tânără care face zilnic etalări în legătură cu evenimentele importante care urmează să li se întâmple urmăritorilor ei. Etalarea ei diferă de ceea ce văd de obicei în feed, deoarece, chiar dacă nu e o citire generală, e una detaliată. Etalarea ei se desfășoară astfel: la început, scoate din pachet trei cărți de oracol și le pune pe masă, urmând ca tu să-ți alegi una dintre ele, fără a ști ce carte ascunde. Apoi, ea le întoarce pe rând, câte una, construind citirea pe baza semnificației de pe carte. Astfel, totul depinde de varianta pe care o alegi în ziua respectivă.

    „Pentru cei ce ați ales prima varianta: cineva cu zodia Pești sau oricum o zodie de apă, îți va da mâine o veste bună legată de un membru al familiei”, se adresează Ely, în timp ce tot etalează cărți pe masă. Următoarea zi, toate comentariile sunt pline de afirmații de tipul: „Chiar așa a fost” sau „Nu pot să cred că ai prezis atât de exact situația”. Aparent, comunitatea ei chiar are încredere în ceea ce spune zi de zi.

    Eliza spune că nu ia bani pe citiri. O face mereu în transmisiune directă, pentru publicul larg, dar nu-i refuză nici pe cei care apelează la ea în privat, pentru citiri mai concrete: „Consider că soarta omului și dorința lui de a afla ce-l așteaptă nu ar trebui transformată într-o industrie”. Ea consideră că în mediul online sunt tot mai mulți care transformă această practică într-o spălare de bani: „…se folosesc de oamenii disperați după răspunsuri”.

    Totuși, acest val de popularitate al tarotului nu a reușit să o atragă și pe Mihaela Petic, studentă la Iași. Are 25 de ani și recent a fost la prima sa citire, o citire completă. „Am ales să nu merg la prieteni, cum o fac toți din jurul meu, deoarece consider că relația personală cu ea sau ea ar putea denatura interpretarea”. Printr-un cunoscut, a dat de un așa-zis „cititor”, pe care l-a abordat. „Pentru 300 de lei am stat o oră, ca să mi se zică doar chestii generale. Mi se părea că enumera problemele des întâlnite la fetele de vârsta mea, sperând că va nimeri ceva.” Mihaela nu a respins niciodată partea asta a spiritualității, dar această experiență a lăsat-o cu un gust amar: „Pare că totul se transformă într-o industrie. Sincer, cred că e doar o escrocherie, fiindcă e greu să determini aspecte concrete din viața unui om pe care nici nu îl cunoști, mai ales folosindu-te de cărți”, afirmă ea.