De la pasiune la job full-time: secretele meseriei de fotograf

  Ești pasionat de fotografie și reușești să-ți cumperi un aparat simplu, ușor de folosit. Toți cunoscuții tăi află de pasiunea ta și te recomandă prietenilor care au nevoie de un fotograf. Faci fotografii de absolvire, la un majorat sau poate la o nuntă. La început nimeni nu crede că o să reușești, toți îți dau indicații, nu îți apreciază munca. Dar, în cele din urmă, după multă muncă, ajungi unde îți doreai de la început. Așa începe povestea multor fotografi de eveniment. A fi fotograf implică deplasarea în diverse locuri, descoperirea obiceiurilor rare și crearea unor amintiri de neuitat, dar să nu uităm și de presiunile care vin la pachet.

  Începând cu 1840, în lumea fotografiei apare domeniul fotografiei de nuntă. Cum echipamentul nu era atât de mobil ca în zilele noastre, fotografiile de nuntă erau mult mai rare și de cele mai multe ori, făcute în studio. Cu trecerea timpului, apariția unor noi dispozitive a făcut acest tip de fotografie mult mai accesibil și vizibil. Modul de fotografiere cu care suntem azi familiarizați își face apariția abia în 1970, cunoscut sub numele de ,,wedding photojournalism’’.

  „De asta se duc mulți pe partea de evenimente, dar e super multă muncă în spate, chiar dacă pare ușor. Nu e cum zic alții, apeși pe un buton de două ori și gata. Chiar nu e așa”, spune Gabi Șandru, fotograf.

  Pasiunea pentru fotografie și dorința de a avea un venit stabil care provine din asta îi face pe cei mai mulți să se îndrepte către fotografia de eveniment. Din afară poate părea simplu, dar majoritatea persoanelor realizează cât de multă muncă este depusă abia după ce încearcă și ei.

  Sursa: Ozana Mureșan

  Începutul: cum ajungi fotograf pentru o nuntă?

  Ozana Mureșan activează în industrie ca fotograf de peste 13 ani, moment marcat de intrarea la Universitatea de Arte și Design, secția Fotografie: ,,Eu am început în mod oficial în 2011.  Bineînțeles că și înainte cochetam cu asta, dar o făceam la alt nivel, mai de hobby, de amator. În 2011, am început să o fac official, atunci când am intrat la UAD, la Fotografie. În mod neoficial, o fac de mai mult timp, dar ca punct de reper, iau primul an de facultate’’. Ozana a decis să-și urmeze această pasiune, ajungând să se mute în Cluj pentru a studia fotografia. Ca o sursă în plus de venit, a început să-și caute evenimente la care să facă fotografii. Acest plan n-a mers cum trebuia, lucrând gratuit în prima jumătate de an. Primele evenimente pe care le-a avut au fost majoratele, care, după atâta timp, încă au un loc special în inima ei. Din cunoștință în cunoștință și din majorat în majorat, după ceva timp, ajunge să lucreze la o firmă care se ocupa cu fotografia de nuntă și care contracta mai multe evenimente în aceeași zi. De când a început să lucreze acolo, Ozana a știut că vrea să rămână în această industrie. Povestea Ozanei are un traseu liniar. Știa că-și dorește asta din adolescență, iar această pasiune a adus-o până în stadiul de a avea un doctorat în Fotografie și propriul studio.

  Nick, fotograf încă din 2013, a lucrat pe perioada verii la un restaurant de pe litoral și a reușit să strângă destui bani pentru a-și cumpăra un aparat foto: ,,În 2013, am lucrat vara la un local și mă gândeam ce să fac cu banii. Eu deja aveam un aparat compact, care mă limita, știam preseturile, știam unele lucruri, și am întrebat un prieten ce aparat să-mi iau. Știam că se ocupă cu evenimente, documentare și el a zis: Nick, dacă-ți iei aparat, te luăm cu noi la nunți. N-au fost mulți bani, au fost vreo 3000 de lei, când am ajuns acasă deja aveam datorii, că îmi luasem un aparat și un obiectiv și depășeau suma asta. Și așa, încet-încet, am început”. În acest caz, fotografia nu a fost prima dorință, ci mai degrabă un hobby folosit pentru a păstra amintiri. Nick a avut primul contact cu o cameră în clasa a IX-a, atunci când tatăl său i-a dat 500 lei drept premiu pentru că ajunsese la faza Națională a Olimpiadei de Greacă Veche, crezând că fiul său o să-și continue studiile. Dar acesta a decis să-și cumpere un aparat de la care a început pasiunea pentru fotografie.  Chiar dacă la primul eveniment a câștigat o sumă de bani, nici el nu a fost ferit de muncitul pe gratis. Deși la început Nick nu s-a văzut ca fiind fotograf, după 11 ani, crede foarte tare că își dorește să se pensioneze din această meserie.

  Sursa: Ozana Mureșan

  Primele evenimente

  Trebuie să existe un first time şi în fotografie. E evenimentul la care, probabil, cei mai mulți dintre fotografi au ajuns printr-o vorbă bună pusă de un prieten sau o rudă. Recomandați drept ştiu eu pe cineva care face mai ieftin, fotografii nu aveau la început pretenții legate de bani: ,,Atunci ideea era să ai evenimente, nu să câștigi bani. Când ești la început, faci și gratuități, deși nu sunt apreciate”, spune Nick. La primul eveniment, emoțiile sunt mai mari decât trebuie, presiunea că acel cuplu se bazează pe tine pentru a le livra cele mai frumoase momente din acea zi își spune cuvântul, iar atunci când cei care te-au angajat au tendința de a-ți indica ce să faci, pentru că ei știu mai bine, te fac să crezi că nu o să reușești niciodată să excelezi.

  ,,Nu pot să uit primul eveniment. Eu am fost și sunt un introvertit, dar acum mi-am mai micit doza, adică am primit mai multă îndrăzneală, și experiența te mai călește. Videografii tot îmi dădeau coate și tot mă împingeau de la spate. Făceam câteva poze și eram foarte emoționat, încercam să nu-i supăr nici pe ei, pentru că aveau încredere în mine, dar nici să nu fie mirii supărați. Totuși, la prețul de atunci, nici nu puteau să aibă foarte multe pretenții, dar au ieșit OK pozele, pentru nivelul meu de atunci”, adaugă Nick.

  ,,Nu mai avusesem neapărat contact cu lumea asta, am avut foarte multe tipuri de nunți și unele lucruri erau total necunoscute, pentru că nu aveam în ce context să le întâlnesc,’’ spune Ozana despre primele sale evenimente. ,,De aceea, spun că pe mine fotografia m-a ajutat în foarte multe domenii: să fiu mai răbdătoare, să comunic mai bine cu oamenii, cum să gestionez anume situații’’.

  Sursa: Nick Boca

  Datini și… obiceiuri?

  Obiceiurile de nuntă au farmecul lor aparte. Fie că vorbim de furatul miresei sau aruncarea buchetului, fiecare are în spate o legendă mai mult sau mai puțin cunoscută. Tradițiile de nuntă diferă de la zonă la zonă, iar dacă pentru invitații de acolo pare ceva normal, persoanele care nu au luat contact cu acel obicei pot să-l considere ciudat, amuzant și fără sens. Cum meseria de fotograf implică deplasarea în zone pe care de obicei nu le frecventezi, iar tradițiile de acolo sunt foarte diferite de cele cu care ești tu obișnuit, unii fotografi se întorc de la evenimentele din zone îndepărtate cu aminitiri pe care nu le pot uita. Dacă pentru miri și invitați poate părea perfect normal ca mireasa să meargă să ia găleată cu apă și să danseze în jurul ei, pentru fotograf, acest obicei poate să ridice un semn de întrebare: „Am fost la Vâlcea la o nuntă, acolo le-am descoperit pe toate astea mai neobișnuite. Cum e încălțatul miresei, pregătitul miresei de către nașă, pusul voalului de către mamă, uitatul în oglindă. Cel care m-a surprins cel mai tare e acela în care mireasa merge în curte, ia o găleată, merge la fântână, scoate o găleată cu apă, o duce în fața curții, apoi oamenii dansează în jurul ei, pun bani în găleată”, spune Nick Boca. 

  Totuși, unele tradiții pot să fie emoționante și pentru cei care nu sunt familiarizați cu ele. De aceea, participarea la evenimente din alte zone poate să-i facă pe fotografi să aprecieze mai mult acele obiceiuri. Chiar dacă nu au mai văzut obiceiul respectiv, fotografii nu ezită să-l fotografieze, pentru că acel moment emană o emoție pe care cei care văd fotografiile o să-și dorească să o resimtă: „Un gest frumos, depinde cum îl privește sau cine îl privește. Îmi place foarte mult când mirii pupă mâna părinților sau a preoților. Cel mai des am întâlnit asta în zona de sud a țării, iar prima dată când am văzut, am rămas, gen: What??”, adaugă Ozana.


  Sursa: Ozana Mureșan

  Experiențe neplăcute

  Ca în orice domeniu, și în fotografia de evenimente există momente neplăcute: certuri cu mirii, divorțuri premature sau probleme cu aparatura. Dacă pe moment fotografilor le trece prin gând ideea de a renunța la fotografie și dorința de a se reprofila devine din ce în ce mai promițătoare, după ce trec de obstacolul apărut, își amintesc de ceea ce au învățat și sunt recunoscători pentru acel eveniment neplăcut, deoarece i-a pregătit pentru evenimentele viitoare și i-a învățat cum să gestioneze situațiile limită: Momentele neplăcute există în orice domeniu, cam asta e concluzia, dar nu m-aș uita la ele foarte mult, ci m-aș uita la modul în care răspund oamenii, adaugă Ozana.

  Termenele-limită au un mare impact asupra muncii fotografilor de eveniment, pentru că un deadline scurt nu permite ca persoana în cauzā să livreze conținutul la nivelul pe care şi-l doreşte. Pentru a rezolva această problema, fotografii aleg adesea să menționeze un termen pe care o să-l respecte, dar, de multe ori, deşi e semnat contractul, cei care beneficiază de servicii îşi schimbă radical dorințele şi vor să aibă pozele cât mai repede: Am avut încă o experiență în care mirii erau stabiliți în străinătate, iar mama miresei s-a ocupat mai mult de organizare… a fost o situație foarte neplăcută, pentru că mireasa îmi spunea unele lucruri, iar ea îmi spunea altele. După ce a avut loc nunta, mă suna o dată la două zile. A început cu: o să te dau la poliție, te reclam la ANAF etc., își amintește Ozana.

  Cum stresul crește înainte de nuntă, iar ultimele pregătiri sunt presante, este posibil ca în viitoarea familie să existe certuri. Evident că, într-o situație stresantă, este posibil ca certurile să apară, dar dacă acele certuri duc la divorț? „Am pățit să se despartă. Am avut cununia civilă cu două săptămâni înainte și după ceva timp, mă sună mirele că nu se mai face nunta, că s-au despărțit”, spune Gabi Șandru.

  Sursa: Nick Boca

  Cum au supraviețuit în Pandemie

  Pandemia a fost o perioadă foarte dificilă pentru toată lumea. Cum majoritatea evenimentelor au fost anulate, contractele fotografilor au fost din ce în ce mai rare, iar astfel, mulți dintre ei au fost nevoiți să-și găsească alte surse de venit cu care ar fi reușit să se întrețină până când evenimentele o să fie permise din nou. Multe persoane au avut norocul să lucreze de acasă, dar într-o meserie în care trebuie să te deplasezi la fața locului era imposibil să-ți menții același nivel de activitate. De aceea, unii fotografi s-au gândit să se reprofileze: „A fost un pic depresivă perioada aia pentru mine”, spune Nick, care a urmat în timpul pandemiei un curs de frizer, din dorința de a avea un venit stabil: ,,Și pe când să-mi caut și eu un scaun, să intru ca orice muncitor în piața muncii, s-a dat drumul la evenimente și am zis Mulțumesc, Doamne.”

  Sursa: Nick Boca

  Frumusețea din spatele lucrurilor mici

  Prin meseria de fotograf reușești să-ți dezvolți mai multe calități: înveți să comunici mai bine, să gestionezi situații stresante, dar cel mai important, înveți să vezi frumusețea în orice și să te bucuri de lucruri mici. Un fotograf de eveniment cu vechime a fotografiat mii de oameni, de aceea reușește să vadă repede ceva frumos. Cei care activează în domeniu reușesc să rămână cu amintiri frumoase chiar și din cele mai simple momente: Îmi aduc aminte de pregătirile unui mire dintr-un apartament foarte vechi și foarte mic. Când am intrat în living, m-am gândit Vai, ce pot să pozez eu aici? Încet, încet am descoperit că bunica lui era pasionată de literatura SF și citea Harry Potter în engleză, apoi toate lucrurile au început să capete un farmec aparte. De fiecare dată când vreau să-mi aduc aminte de ceva simplu și frumos, îmi aduc aminte de pregătirile acelui mire, povestește Nick Boca.

  Pe lângă momentele unice pe care lucrurile simple le oferă, feedback-ul de la clienți poate să-i facă pe fotografi să se simtă mândri de ce au realizat: „Anul trecut, am avut o nuntă cu cel mai bun feedback. Făceam niște poze pentru un reel și eram cu mirele pe la mese, care mi-a zis dacă mai fac o nuntă, tot pe voi vă chem”, spune Gabi Șandru.

  ,,Eu aș vrea să încurajez persoanele să facă asta. Dacă au o pasiune legată de asta, să se ducă mai departe, pentru că e o meserie de viitor, deoarece toate brandurile au nevoie de content foto-video și nu cred că o să dispară. Trebuie să începi de undeva, să faci la absolviri, la majorate. După ce ajungi să ai evenimentele pe care le vrei, să ai ședințe în afară sau ce ai vrea tu să faci, pot spune că e un stil de viață foarte bun”, le transmite Gabi Șandru celor pasionați de fotografie și dornici de a experimenta această meserie.