O vorbă veche spune că îmbătrânirea este inevitabilă, iar maturizarea opțională, atrăgând atenția asupra impactului stilului de viață (de exemplu fumatul, obezitatea, sedentarismul) în îmbătrânire. Organizația Mondială a Sănătății a identificat inactivitatea fizică drept al patrulea factor de risc pentru mortalitatea globală, după hipertensiunea arterială, fumatul și nivelul crescut al glicemiei.
Silvia Oiegas este o doamnă în vârstă de 67 de ani, care a ales să practice mișcare în sala de sport. „Motivul pentru care am început să fac mișcare a fost să îmi recâștig mobilitatea. Voiam să fiu mai energică și mai activă în viața de zi cu zi”, spune ea zâmbind.
Un raport al Comisiei Europene arată că românii practică sportul în primul pentru îmbunătățirea stării de sănătate (31%). Apoi, 26% pentru relaxare, 25% pentru ameliorarea condiției fizice, 22% pentru a ține sub control greutatea, iar 20% pentru îmbunătățirea performanțelor fizice și ameliorarea aspectului fizic.
Îmbătrânirea este asociată cu pierderea masei musculare scheletice și a forței și cu un declin al performanței fizice, ceea ce reduce capacitatea de a efectua activitățile zilnice și scade calitatea vieții. Prin urmare, ultimele cercetări arată că este important să se dezvolte strategii eficiente, care să sprijine menținerea masei și a forței musculare scheletice pe tot parcursul vieții, prevenind astfel dezvoltarea morbidității și a declinului funcțional asociate în cadrul populației în vârstă. Longevitatea este acum direct asociată cu nivelul de masă musculară, după cum arată cercetările recente ale medicului Peter Attia, publicate în cartea Outlive.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată de tip aerobic sau cel puțin 75 de minute de activitate fizică viguroasă pe săptămână, ori o combinație între cele două. De asemenea, adulții ar trebui să își antreneze principalele grupe musculare în cel puțin două zile pe săptămână.
Vasile este un domn de 67 de ani, care a început să meargă la sală deoarece a rămas văduv, iar timpul pe care îl petrecea singur în locuința sa nu îi era deloc benefic. „Perioada în care a murit soția mea a fost una dintre cele mai grele perioade din viața mea. Nu mai aveam motivație să ies din casă, mai venea fiul meu pe la mine și îmi făcea cumpărăturile necesare. Într-o zi am decis că trebuie să îmi schimb stilul de viață și am ales să merg la sală pentru a nu mă mai simți așa de singur”, își amintește Vasile.
O cercetare efectuată de Colegiul Quincy (SUA) a asociat antrenamentele fizice de rezistență cu un risc redus de a suferi de diabet tip 2, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, afecțiuni musculo-scheletice, afecțiuni mintale și dizabilități fizice.
Bogdan Popescu este antrenor personal, iar de-a lungul timpului a avut câțiva clienți în vârstă, care l-au făcut să observe fenomenul vârstnicilor la sală. „Principala diferență în abordarea antrenamentului pentru vârstnici constă în necesitatea de a lua în considerare aspecte precum mobilitatea redusă, problemele de sănătate și nivelurile diferite de aptitudine. Pentru vârstnici, accentul se pune mai mult pe exerciții care îmbunătățesc flexibilitatea, echilibrul și stabilitatea, în timp ce se evită exercițiile de impact și se acordă o atenție deosebită siguranței”, spune Bogdan.
Chiar dacă la nivelul întregii țări sunt mii de săli de fitness, Bucureștiul fiind lider, urmat de Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, foarte puțini români aleg să meargă la sală: doar 9%. Cei mai mulți fac sport în propria locuință (58%), în aer liber (22%), iar 18% consideră că drumul de acasă spre serviciu e mișcarea necesară pentru fiecare zi. „De când frecventez sala de fitness, mă simt mai încrezătoare și mai energică. Am cunoscut câteva persoane cu care m-am împrietenit și ne vedem și în afara antrenamentelor de la sală”, spune doamna Elena optimistă.
„De când frecventez sala de fitness, mă simt mai încrezătoare și mai energică. Am cunoscut câteva persoane cu care m-am împrietenit și ne vedem și în afara antrenamentelor de la sală”, spune doamna Silvia optimistă.
Un studiu publicat în Journal of Social Sciences, în 2010, a concluzionat că persoanele care se antrenează ca parte a unui colectiv tind să atingă nivelul de efort depus de ceilalți participanți. Un alt studiu, publicat în jurnalul medical Obesity, a arătat că persoanele supraponderale dau jos mai multe kilograme cu cât petrec mai mult timp în compania prietenilor care sunt în formă.
Doamna Florica Ghirasim are 63 de ani și a ales sa facă mișcare de la vârsta de 45 de ani „Toată viața am fost o persoană plinuță și foarte comodă, nu-mi plăcea să fac sport. În școală, la orele de sport preferam să fac matematică. Singurul sport pe care-l făceam în tinerețe era dansul, dar cu timpul nu mai aveam ocazia nici să dansez”, spune doamna Florica.
Un alt aspect important este faptul că sala de fitness poate fi adaptată nevoilor și capacităților individuale ale fiecărui vârstnic. Cu ajutorul unui kinetoterapeut sau al unui antrenor personal, ei pot să își aleagă exercițiile potrivite și să își stabilească obiectivele, având în vedere eventualele restricții sau afecțiuni medicale.
Adrian Vitan este kinetoterapeut în București și se ocupă de vârstnici. „Pentru bătrâni, activitatea fizică la sală poate aduce o serie de beneficii importante pentru sănătatea lor. În primul rând, exercițiile de forță ajută la menținerea masei musculare și a densității osoase, lucru esențial pentru prevenirea osteoporozei și a riscului de căderi. De asemenea, activitatea cardiovasculară ajută la îmbunătățirea sistemului cardiovascular și la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului și tensiunii arteriale. Flexibilitatea și echilibrul sunt, de asemenea, aspecte esențiale, mai ales pentru prevenirea accidentărilor și pentru a menține mobilitatea în viața de zi cu zi”, explică Adrian.
Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport pentru 2022, care arată că 60% dintre adulții europeni și o treime dintre copii suferă de greutate în exces. Studiul a inclus 54 de state și s-a realizat luând în calcul toate categoriile de vârstă. Aproximativ 58% dintre adulții români sunt supraponderali, procentul fiind ușor sub media statelor membre ale Uniunii Europene.
Procentul persoanelor care…
- nu au practicat niciodată un sport este 63%
- nu au făcut niciodată activități fizice este 51%
- fac activități fizice în mod frecvent este 24%
- practică un sport în mod frecvent este 18%
Mersul la sală de fitness poate fi o alegere minunată pentru vârstnicii care doresc să își îmbunătățească sănătatea și calitatea vieții. Prin adoptarea unui stil de viață activ și echilibrat, ei pot să se bucure de ani buni de sănătate și vitalitate, îmbătrânind în plină formă fizică și mentală. „Am început cu mișcări ușoare, am învățat să fac exercițiile corect și am văzut că se poate. A început să-mi placă să fac sport. De când am început să fac mișcare am observat că mă simt mai bine, am o energie mai bună, o mai bună mobilitate și am reușit să topesc din grăsimile corporale, chiar să mă modelez cu câteva kilograme. Sunt mai activă, simt că reîntineresc. Dacă îți dorești, se poate la orice vârstă!”, spune doamna Florica.