Vlad Braga (23 ani), fratele meu, este un tânăr fotograf din Bacău, care deși surprinde momentele în alb și negru, a ales să-și trăiască viața în cât mai multe culori. Fost student la jurnalism (UBB Cluj), a descoperit pasiunea pentru fotografie încă din facultate.

    A început să facă poze prin oraș, apoi în natură și, mai târziu, prin toată lumea. A renunțat la viața de student pentru a-și urma visele. Acum călătorește peste tot și capturează cele mai frumoase peisaje și persoane pe care le întâlnește.

    „Prima întâlnire cu o cameră foto am avut-o în semestrul al doilea din primul an de facultate, la atelierul de Photojournalism. Acolo am auzit pentru prima dată despre noțiunile de bază ale fotografiei.”, povestește Vlad.

    NOMAD = (PERSOANĂ, GRUP SOCIAL) CARE NU SE STABILEȘTE DEFINITIV PE UN ANUMIT TERITORIU, MUTÂNDU-SE dintr-un loc în altul

    Deși mulți studenți renunță la facultate, nu toți ajung să evolueze în alte planuri. Vlad a reușit să descopere un alt fel de viață, care i-a oferit diferite perspective după care și-a format propriile concepte și convingeri.

    „E greu să cunoști cu adevărat un lucru, un concept, fără să îl trăiești pe pielea ta. Viața de nomad mi s-a părut mereu un ideal de fericire și libertate, o filosofie pusă pe picioare de o mână de hippies. M-a atras mereu ideea de a trăi liber, fără constrângeri. Pur și simplu trăiești în prezent.”

    „TRĂIM ÎNTR-O LUME ÎN CARE TE POȚI REALIZA LA FEL DE BINE ȘI FĂRĂ FACULTATE, ATÂT TIMP CÂT ÎȚI GĂSEȘTI DRUMUL ȘI TRAGI TARE SĂ AJUNGI ACOLO UNDE ÎȚI PROPUI.”

    Cu un spirit aventuros, Vlad și-a luat ghiozdanul în spate și a plecat în călătoria care i-a schimbat viața. La început, însă, a apărut și obstacolul comun în viața unui student care se lasă de facultate: „Părinții nu au fost deloc de acord cu decizia mea, dar nu prea aveau ce să facă. La urma urmei, fiecare e liber să își croiască propriul drum în viață”.

    Călătorind prin multe țări cu diferite programe de voluntariat,Vlad spune că locul preferat dintre cele pe care le-a vizitat până acum este Portugalia: „Cu siguranță cele mai bune fotografii le-am făcut pe coasta de sud a Portugaliei”.

    „Când trăiești liber, cauți mereu lucruri noi pe care să le faci. Cauți să înveți noi meșteșuguri, să îți petreci timpul într-un mod constructiv. Acum, orice stil de viață mi-aș alege, fotografia vine și ea la pachet.”

    Vlad Braga

    Deși Vlad spune că nu are o persoană anume care să îl inspire, în ultima și cea mai lungă călătorie (7 luni) a plecat cu prietena lui, care i-a devenit model și muză. Împreună într-o țară plină de soare, pe plajă, cu un aparat foto, și-au petrecut cea mai frumoasă perioadă din viață de până acum.

    „AM ÎNVĂȚAT MAI MULTE LUCRURI ÎN CĂLĂTORIILE DE PÂNĂ ACUM DECÂT AM ÎNVĂȚAT LA ȘCOALĂ”

    Experiențele din călătorii l-au adus mai aproape de natură, ce înseamnă să fii un om bun și cum acțiunile noastre, de la cele mai mici la cele mai mari, ne conturează viața. Lucruri spirituale, conexiunea cu ce e în jur, dar și practice, munca cu pământul, animalele.

    Călătoritul l-a făcut să cunoască medii și culturi noi, inedite, toate diferite față de cele descoperite înainte. Diversitatea locurilor și oamenilor pe care i-a întâlnit a avut un rol major din perspectiva lui Vlad: “Am evoluat pe mai multe planuri, dar cu cât călătorești mai mult și întâlnești mai mulți oameni, cu atât îți dai seama că ai și mai multe de învățat. Iar tradițiile de care nu știam înainte m-au fascinat total”.

    „NU TREBUIE SĂ-ȚI BAȚI CAPUL CU MULTE LUCRURI ȘI POȚI FI FERICIT CU PUȚIN”

    Vlad a petrecut o lună în Egipt, loc în care a descoperit laturi noi ale fotografiei și ale vieții în sine. Înainte să plece, oamenii din jurul lui l-au avertizat și au încercat să îl oprească, dar nu i-a ascultat și a plecat în lume. Ajuns acolo, a văzut cum trăiesc cu adevărat egiptenii, în sărăcie și cu puține posibilități.

    „Într-o zi, când eram în stația de autobuz, o doamnă mai în vârstă a văzut că sunt confuz și după o interacțiune prin gesturi a înțeles unde trebuie să ajung. A făcut semn unui autobuz să oprească, i-a spus șoferului unde să mă lase, mi-a plătit biletul și nu a acceptat nimic înapoi. I-am spus «Shukran» și am plecat zâmbind”.

    Așa a descoperit bunătatea oamenilor, care i-a dat încredere să continue cu ceea ce face: „Asta e doar una din experiențele ce mi-au clădit mentalitatea și setea de călătorie”.

    VERDADE

    După ce s-a întors din ultima călătorie, Vlad s-a hotârăt să își arate creațiile printr-o expoziție pe care a ținut-o inițial la Cluj și pe care a dus-o până în orașul natal, Bacău. Expoziția s-a conturat pe parcursul a 7 luni în care a călătorit și a fost compusă din fotografii care subliniază legătura strânsă dintre om și natură.
    „Am intitulat-o VERDADE, «adevăr» în portugheză, pentru că această călătorie mi-a arătat că adevărul stă înăuntrul nostru, iar noi venim din natură”.

    Vlad spune că nu ar sta pe gânduri dacă ar fi să aleagă același drum: „Clar, aș face-o din nou. Aș face-o, însă cu mai multă convingere și fără să mă uit deloc în spate. Mi-aș lua ghiozdanul și nu m-aș mai întoarce”.